Mancarimile de picioare pot ascunde boli grave! Top 10 probleme de sanatate

Actualizat: 26 Iunie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Mancarimile de picioare necesita consult medical


Mancarimile de picioare pot fi foarte deranjante, mai ales daca sunt insotite de alte simptome sau daca devin cronice. Astfel, exista numeroase afectiuni ce pot provoca mancarimi ale picioarelor. In timp ce pruritul ocazional nu trebuie sa duca la ingrijorare, daca nu apare ameliorarea sau intensitatea este extrem de crescuta, medicul trebuie consultat pentru a primi cel mai bun tratament.

Cauzele mancarimilor de picioare

Neuropatia periferica

Neuropatia periferica se caracterizeaza prin leziuni ale sistemului nervos periferic, ce se pot extinde la nivelul intregului corp. Aceste leziuni pot produce diferite senzatii anormale, inclusiv mancarimi, amorteala si durere. Localizarea acestor senzatii poate varia, dar include si picioarele.

Uscaciunea tegumentelor

Pielea uscata poate provoca uneori mancarime. Factorii de risc ce se asociaza cu uscaciunea pielii sunt:

- varsta inaintata;
- traiul in regiuni cu o clima uscata;
- expunerea frecventa la apa, de exemplu prin spalarea exagerata pe maini (se regaseste frecvent in cazul cadrelor medicale);
- inotul in apa bogata in clor.

Pielea uscata de la nivelul picioarelor poate produce mancarimi, dar aplicarea de creme, lotiuni sau uleiuri poate fi de ajutor. Daca aceste metode nu sunt utile, medicul si farmacistul pot recomanda alte alternative eficiente.

Psoriazisul

Psoriazisul este o afectiune a pielii ce poate sa apara in orice zona a corpului, inclusiv a picioarelor. Psoriazisul poate produce roseata, durere, dar si prurit. Aceasta afectiune se instaleaza atunci cand sistemul imunitar al unei persoane incepe sa atace celulele sanatoase ale pielii. Astfel, productia acestor celule incepe sa fie accelerata, ducand in cele din urma la eruptii cutanate.

Tratamentul pentru psoriazis include, de obicei, creme si lotiuni pe baza de acid salicilic, corticosteroizi, gudron sau chiar combinatii ale acestor substante.

Eczemele

Eczema atopica este cunoscuta si sub numele de dermatita atopica. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin uscaciunea exagerata a pielii si prurit intens. Afectiunea se poate instala in diferite zone ale corpului, inclusiv in cazul picioarelor. Conform cercetatorilor din domeniu, nu este clar ce cauzeaza aceste eczeme, desi se suspecteaza ca sunt implicati factori de mediu si factori genetici.

Eczema dishidrozica este un alt tip de afectiune cutanata ce afecteaza in special talpile si zonele laterale ale picioarelor. Se manifesta prin eruptii cutanate de dimensiuni relativ mici, dar cu un prurit extrem. Se considera ca femeile sunt de doua ori mai susceptibile de a dezvolta aceasta forma de eczema decat barbatii. Diminuarea pruritului poate fi realizata prin inmuierea picioarelor in apa rece sau prin aplicarea unor comprese reci si umede la nivel local.

In cazul in care eczemele sunt severe, vizita la medic este necesara. Acesta poate evalua corect situatia si poate prescrie creme sau diferite alte metode de tratament.

Tinea pedis

Tinea pedis este o ciuperca a piciorului cunoscuta si sub denumirea de picior de atlet. Aceasta afectiune fungica se dezvolta de obicei intre degete, dar poate afecta si alte zone ale picioarelor.

Fungii se dezvolta optim in zone calde, umede si intunecate, cum ar fi interiorul produselor de incaltaminte pentru sport. O crestere excesiva a fungilor poate duce la instalarea piciorului de atlet.

Simptomele includ usturime si senzatie de mancarime in zona afectata. Tratamentul include medicamente antifungice sub forma de pastile sau creme si s-a constat ca are efecte benefice in cele mai multe cazuri.

Reactii alergice

Alergiile cutanate pot produce mancarime. Acestea pot rezulta din afectiune specifice ale pielii, precum eczemele sau psoriazisul sau din contactul cu o anumita substanta, cum ar fi latexul sau polenul.

Administrarea de antihistaminice poate ajuta la gestionarea simptomelor unei reactii alergice. Deseori, antihistaminicele se utilizeaza sub forma de pastile sau creme.

Anchilostomiaza

Aceasta afectiune este produsa de anumiti paraziti ce fac parte din genul Ancylostoma. In general, acest parazit traieste la nivelul intestinului, dar oamenii pot dezvolta boala atunci cand merg desculti prin zonele in care larvele sunt prezente. Infectiile de acest timp sunt relativ rare si apar in locurile in care igiena este nesatisfacatoare.

Potrivit studiilor si raportarilor, acesti paraziti patrund in organism prin tegument, formand canale prin piele. Consecinta acestui lucru consta in producerea unui nivel ridicat de mancarime la nivelul zonei afectate. Tratamentul se face cu medicamente specifice pentru acesti paraziti.

Scabia

Scabia este o afectiune ce se dezvolta atunci cand anumiti paraziti (Sarcoptes scabiei) se instaleaza la nivelul pielii unei persoane. Acestia patrund in tegument si isi depun ouale, producand astfel eruptii cutanate si prurit intens.

Infectia cu acesti acarieni este foarte contagioasa si se transmite cu usurinta prin contactul direct cu pielea afectata. De asemenea, scabia se poate instala in orice regiune a corpului, inclusiv la nivelul picioarelor. Tratamentul scabiei se realizeaza prin aplicarea pe piele a unor medicamente ce contin substante speciale contra acestor mici paraziti.

Diabetul zaharat

Diabetul zaharat este o afectiune cronica ce poate duce la neuropatie diabetica. Aceasta din urma poate duce la senzatii anormale la nivelul picioarelor, inclusiv mancarime, amorteala si furnicaturi.

Pe langa neuropatia diabetica, diabetul poate afecta si circulatia, avand drept consecinta diverse simptome, printre care si pruritul. De asemenea, persoanele diabetice au un risc ridicat de a dezvolta infectii bacteriene si fungice.

Arsurile

Chiar si dupa ce s-au vindecat, arsurile grave pot avea drept consecinta anumite daune si mancarimi de durata. Potrivit unor studii realizate in 2013, peste 90% dintre participanti au raportat ca in urma arsurilor au suferit mancarimi. Pentru 40% dintre acestia, pruritul a persistat pentru perioade lungi de timp.

Tipuri de mancarimi

Din punct de vedere medical, mancarimea poarta denumirea de prurit si se imparte in 4 categorii:

- prurit cutanat – rezulta dintr-o anumita problema a pielii;
- prurit sistemic – apare ca urmare a unei probleme de sanatate generalizata la intreg corpul;
- prurit neuropatic – mancarimea rezulta din afectarea sistemului nervos;
- prurit psihogenic – mancarimea este rezultatul unei tulburari de natura psihica.

Cu toate acestea, s-a constatat ca, de cele mai multe ori, pruritul apare in urma unui amestec complex de factori.

Remedii naturale

Pe langa tratarea individuala a cauzelor ce duc la prurit, acest sentiment neplacut poate fi ameliorat si prin anumite remedii naturale. Acestea includ:

- aplicarea de comprese ude si reci sau de pachete cu gheata in zona afectata;
- imbaierea picioarelor in apa calda cu fulgi de ovaz;
- hidratarea frecventa a tegumentelor de la nivelul picioarelor;
- aplicarea de mentol sau calamina in zona afectata, acestea putand oferi senzatia de racire;
- evitarea lezarii zonei cu prurit, de exemplu prin excoriatii, deoarece acestea pot agrava situatia. Scarpinarea trebuie evitata cat mai mult, putand chiar sa creasca probabilitatea de infectie.

Concluzii

Pruritul de la nivelul picioarelor este de cele mai multe ori normal si se rezolva rapid. Cu toate acestea, daca se cronicizeaza, are o intensitatea prea ridicata sau se insoteste de alte simptome, medicul trebuie sa fie consultat pentru o examinare amanuntita. Exista cazuri in care mancarimea de la nivelul picioarelor poate ascunde anumite afectiuni de sanatate, unele chiar grave.

Tratamentul pruritului se realizeaza prin tratarea afectiunilor cauzale. De asemenea, pot fi folosite diferite metode prin care simptomele neplacute sa fie atenuate pe parcursul tratamentului pentru afectiunea de baza.

Bibliografie:

About diabetes. (2017). https://www.cdc.gov/diabetes/basics/diabetes.html
Carrougher, G. J., et al. (2013). Pruritus in adult burn survivors: Postburn prevalence and risk factors associated with increased intensity. https://academic.oup.com/jbcr/article/34/1/94/4565987
Diabetes: 12 warning signs that appear on your skin. (n.d.). https://www.aad.org/public/diseases/other-conditions/diabetes-warning-signs
Dry skin. (n.d.). https://www.aad.org/public/diseases/dry-sweaty-skin/dry-skin
Dyshidrotic eczema. (n.d.). https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/dyshidrotic-eczema/
Eczema (atopic dermatitis). (2017). https://www.niaid.nih.gov/diseases-conditions/eczema-atopic-dermatitis
Furue, M., et al. (2012). Verbalizing extremes of the visual analogue scale for pruritus: A consensus statement. https://www.medicaljournals.se/acta/content/html/10.2340/00015555-1446
Hands, feet and nails. (n.d.). https://www.psoriasis.org/about-psoriasis/specific-locations/hands-feet-nails
Hookworm FAQs. (2014). https://www.cdc.gov/parasites/hookworm/gen_info/faqs.html
How to relieve itchy skin. (n.d.). https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/skin-care/itchy-skin
Managing itch. (n.d.). https://www.psoriasis.org/life-with-psoriasis/managing-itch
Mollanazar, N. K., et al. (2016). Mediators of chronic pruritus in atopic dermatitis: Getting the itch out? [Abstract]. https://link.springer.com/article/10.1007/s12016-015-8488-5
Oaklander, A. L. (2011). Neuropathic itch. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3139924/
Peripheral neuropathy fact sheet. (2018). https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Peripheral-Neuropathy-Fact-Sheet
Psoriasis. (2018). https://www.cdc.gov/psoriasis/index.htm
Scabies. (n.d.). https://www.aad.org/public/diseases/contagious-skin-diseases/scabies
What is an allergic skin condition? (2015). https://www.aafa.org/skin-allergies/
What is athlete's foot? (n.d.). https://www.apma.org/Patients/FootHealth.cfm?ItemNumber=978


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Picioarele umflate: cauze si remedii Mancarimile genitale la barbati Pantofii de vara potriviti pentru controlul afectiunilor picioarelor Transpiratia excesiva a picioarelor Durerile de picioare - ce afectiuni pot semnala Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Furnicaturile la maini si picioare pot semnala diferite boli Cauze comune ale durerii picioarelor Sindromul picioarelor nelinistite si calitatea somnului Depistarea si prevenirea bolilor cu transmitere sexuala Bolile copilariei