Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Pe cat de banale par, pe atat de periculoase pot fi. Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales daca persista in timp.
Acestea pot ascunde afectiuni grave, care, netratate, pot duce chiar la deces.
Diabetul
Una dintre afectiunile pe care le pot indica durerile de picioare este diabetul. Intepaturile si arsurile la nivelul degetelor sunt printre primele semne ale acestei boli. Zaharul care se acumuleaza in sange afecteaza nervii si vasele de sange de la picioare si provoaca dureri.
Tromboza venoasa
Tromboza venoasa este una dintre cele mai grave boli, semnalata prin dureri ale picioarelor. Aceasta afectiune poate duce la deces daca nu este tratata.
Cheagurile de sange care se formeaza pot provoca embolie pulmonara, atac de cord sau chiar accident vascular.
In cazul in care apar dureri accentuate dupa efort fizic usor, umflaturi, roseata sau caldura la nivelul gambei, este bine sa mergi cat mai repede la medic.
Lezari ale nervilor
Durerile de picioare pot indica si o lezare a nervilor. Aceste dureri apar in general in zona lombara si coboara spre posterior. Ele sunt insotite adesea de pierderea controlului asupra vezicii urinare.
Aceasta afectiune este una destul de grava si trebuie evaluata cat mai rapid de un specialist.
Afectiuni cardio-vasculare cronice, vaasculite, ateroscleroza sistemica
O alta cauza a durerilor de picioare este si hipertensiunea arteriala sau afectiunile cardiovasculare. Primele simptome sunt umflaturile la nivelul talpilor.
Durerile apar in general noaptea si se manifesta prin arsuri si intepaturi in varful degetelor, atat la membrele inferioare, cat si superioare.
Netratate, problemele vasculare se pot agrava si in timp si pot duce chiar la amputarea picioarelor.
Varicele
Varicele pot fi uneori foarte dureroase. Aceasta afectiune poate fi tratata, iar durerile ameliorate. Cu toate acestea nu se vindeca complet. Potrivit studiilor, peste 25% din femei sufera de varice.
Pe langa dureri, picioarele reci pot indica si ele afectiuni grave. Acestea semnaleaza o proasta circulatie la nivelul membrelor, iar printre cauze se pot numara diabetul zaharat, hipertensiunea, bolile cardiace sau fumatul in exces.
Totodata, durerile de picioare pot indica deficiente de vitamine sau discopatie lombara. Uneori, senzatia poate fi insotita si de furnicaturi, de amorteli, de arsuri sau de crampe (carcei).
De asemenea, durerile de calcai se pot produce din cauza fracturilor mici, a inflamatiei tendonului ahilian, a unor infectii sau chiar tumori.
Umflarea picioarelor poate fi un semn al bolilor de inima, de rinichi, boli endocrine varice. Adesea, cei cu afectiuni renale au si ochii umflati. Uneori singura cauza a picioarelor umflate este obezitatea care aduce cu ea atat incetinirea intoarcerii venoase de la picioare cat si dificulati in filtrarea rinichilor. Alteori, un regim alimentar prea bogat in sare determina o retentie hidro-salina in organism, care se "depune" gravitional la membrele inferioare.
Degetele de la picioare pot chiar sa capete nuante de alb, albastru sau rosu. Aceste semne indica tulburari vasculare, de tipul bolii Raynaud sau ale degeraturilor.
Cauza este reprezentata de o stramtare brusca a arterelor, numita vasospasm. Aceasta poate fi provocata de stres sau de schimbarile de temperatura.
Mancarimile la nivelul picioarelor indica cel mai adesea eczeme. Acestea pot fi micotice (date de infectia cu ciuperci), bacteriene sau alergice.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.