Inteligenta emotionala - de ce este importanta si cum o putem imbunatati?

Actualizat: 02 Martie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Ce este inteligenta emotionala?


Inteligenta emotionala reprezinta capacitatea unui individ de a-si intelege, folosi si controla propriile emotii pentru a le putea utiliza in cele mai bune moduri: in comunicare eficienta, in depasirea obstacolelor si in solutionarea conflictelor.

Pentru a putea spune despre o persoana ca detine inteligenta emotionala, ar trebui sa observam: autocontrol (abilitatea de a tine in frau comportamente impulsive, de a isi respecta indatoririle si a se adapta circumstantelor), autocunoastere (recunoasterea propriilor calitati si defecte si a modului in care emotiile influenteaza actiunile), abilitati sociale (empatie, intelegerea sentimentelor celor din jur), realtii sanatoase (capacitatea de a comunica clar, a lucra intr-o echipa si a solutiona conflicte).

De ce este intelingenta emotionala importanta?

Dupa cum stim, cei mai inteligenti oameni nu sunt neaparat si cei mai de succes sau cei mai impliniti. Exista oameni foarte capabili din punct de vedere academic si care totusi nu au succes la serviciu sau in relatiile personale.

Coeficientul de inteligent (IQ) si inteligenta emotionala exista simultan si se construiesc una pe cealalta: IQ te poate ajuta sa inveti materia pentru un examen, dar inteligenta emotionala e cea responsabila de gestionarea stresului si a emotiilor pentru ca rezultatul sa fie cel asteptat.

Inteligenta emotionala contribuie si la mentinerea sanatatii: incapacitatea de a gestiona stresul duce la cresteri ale tensiunii arteriale, scaderea imunitatii, cresterea riscului de atacuri de cord si accident vascular cerebral si accelereaza procesul de imbatranire. Emotiile necontrolate si stresul pot duce si la anxietate si depresie, agravate de izolare sau lipsa de conexiune cu cei din jur.

Cum ne putem creste inteligenta emotionala?

Abilitatile care compun inteligena emotionala pot fi invatate oricand. Cu toate acestea, este o diferenta in a invata si a aplica aceste abilitati. Doar pentru ca stii ca trebuie sa faci ceva nu inseamna ca o vei face, stresul fiind capabil sa copleseasca si cele mai bune intentii.

Autocontrolul

Emotiile aduc informatii importante despre noi si despre ceilalti, dar in fata stresului care ne scoate din zona de confort putem deveni coplesiti si putem pierde controlul. Capacitatea de a gestiona stresul si de a ramane prezenti emotional ne permite sa luam initiative, sa ne indeplinim cu success sarcinilie si sa ne adapatm mai usor la schimbari.

Autocunoasterea

Felul in care gestioneaza sentimentele de baza, precum furia, tristetea, frica si bucuria depinde adesea de totalitatea experientelor pe care persoana le-a avut de-a lungul vietii. Daca in copilarie adultii din jur au inteles si apreciat sentimentele tale, acest lucru se observa in viata de adult.

Daca, din contra, experientele emotionale din copilarie au fost confuze, sau insotite de amenintare sau durere, adultul va tinde sa se distanteze emotional. Astfel, constientizarea faptului ca e posibil sa-ti fi diminuat involuntar sentimentele de-a lungul vietii, te poate ajuta sa revii la acestea.

Abilitatile sociale

In comunicare se folosesc constant indiciile nonverbale, care permit recunoasterea felulului in care persoana se simte. Observarea acestora iti da posibilitatea sa faci parte din dinamica grupului si sa participi la experientele emotionale.

Inceperea si mentinerea unei conversatii pot adesea parea dificile, dar exista modalitati de a face acest proces mai usor: incepe conversatia cu o tema generala sau o observatie, adreseaza celeilalte persoane intrebari potrivite contextului, nu acapara conversatia si ofera si informatii despre tine.

Interactiunea sociala

Evitarea comunicarii nonverbale este imposibila. Multi muschi ai fetei, in special cei din jurul ochilor, nasului, gurii si fruntii realizeaza expresiile faciale specifice fiecarei emotii. Chiar daca tu nu esti constient, cei din jur le pot observa. De aceea, recunoasterea mesajelor nonverbale pe care le transmiti poate avea un rol in imbunatatirea relatiilor.

Chiar daca pot fi neplacute, conflictele si dezacordurile sunt inevitabile in interactiunile pe care le avem - oamenii nu pot avea aceleasi nevoi, opinii si asteptari in acelasi moment. Acesta nu este insa un lucru rau. Rezolvarea conflictelor in mod constructiv poate intari increderea intre oameni. Atunci cand conflictul nu e perceput ca fiind o amenintare sau o pedeapsa, el stimuleaza creativitatea, libertatea si siguranta unei relatii.

Comunicarea asertiva reprezinta exprimarea cu sinceritatea a propriilor nevoi, dorinte si sentimente, in timp ce le respecti si atunci cand vine vorba de ceilalti. Acest tip de comunicare este foarte benefic, oferindu-ti posibilitatea sa interactonezi intr-un mod mai real si de a detine controlul emotiilor pe care le ai.

Mindfulness

O tehnica foarte utila pentru a dezvolta toate aceste abilitati, este practica mindfulness’. Aceasta isi are originea in religia budista si are ca scop indreptarea atentiei in mod voluntar catre prezent. Mindfulness te ajuta sa apreciezi mai mult momentul, sa fii atent la senzatiile fizice si emotionale, te calmeaza si te ajuta sa devii mai constient de propria persoana.

De asemenea, poate imbunatati si relatiile cu cei din jur, deoarece nu poti percepe sentimentele altora daca nu traiesti in prezent si te gandesti la alte lucruri sau iti folosesti telefonul mobil in timp ce porti o conversatie.

Poti incerca aceasta tehnica printr-un exercitiu in care sa-ti concentrezi toata atentia pe respiratie. Urmarind ritmul in care respiri, incercand sa fii constient de felul in care se simte fiecare inspiratie si expiratie. Aceasta tehnica poate deveni o ancora care te aduce in prezent de fiecare data cand te simti stresat sau te lasi condus de emotii negative.

Concluzii

Imbunatatirea inteligentei emotionale este un aspect foarte important al dezvoltarii personale. Studiile au aratat faptul ca oamenii cu nivel mai mare al inteligentei emotionale se bucura de cariere si relatii satisfactoare si de succes. Daca te gandesti constant la moduri in care sa-ti dezvolti inteligenta emotionala, peste foarte posibil sa devii mai carismatic si interesant pentru ceilalti, acest lucru contribuind la increderea pe care o ai in tine.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Alexitimia - abilitatea limitata de a recunoaste propriile emotii Bioritmul bebelusilor, influentat de anotimpul nasterii Dieta celor 5 factori Tulburari comportamentale la copii Alzheimer Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Cum sa discutati cu copilul despre pierderea locului de munca Alimentatia in functie de varsta: 0-6 luni Cum sa sprijiniti copilul cu deficiente de invatare Legatura dintre emotii si starea noastra de sanatate Stresul si emotiile pot afecta inima?