Rezultatele reanalizarii cercetarilor asupra relatiei dintre depresie si nivelurile de acizi grasi omega-3, sugereaza ca acestia din urma, incorporati in dieta, au efect antidepresiv. Toutsi cercetatorii de la "Chang Gung University College of Medicine in Kaohsiung " impreuna cu cercetatorii de la "China Medical University Hospital in Taichung" nu au suficiente dovezi pentru a putea declara in mod cert ca acizii grasi omega-3 pot vindeca depresia sau tulburarea bipolara. De asemenea, este necesara efectuarea mai multor studii pentru a putea determina dozajul si compozitia optime pentru suplimentele de omega-3, si tipul de pacienti care prezinta cele mai bune sanse de a raspunde la acest tip de terapie.
Pestele si uleiul de peste sunt surse foarte bune de acizi grasi polisaturati (AGP) omega-3. S-a observat ca in zonele in care s-a inregistrat un consum ridicat de omega-3, preponderenta depresiei a fost foarte mica, astfel fiind generat interesul de a incerca folosirea acizilor grasi omega-3 ca antidepresiv.
Cecetatorii chinezi au revizuit 10 experimente medicale cu o durata de minim 4 saptamani. In aceste experimente au fost folosite doua tipuri de acizi grasi omega-3 pentru tratarea depresiei sau a tulburarilor bipolare. Rezultatele obtinute in urma acestor studii, au evientiat un efect antidepresiv mare al acizilor grasi omega-3. Totusi, deoarece in aceste experimente au fost folosite metode diferite de analizare a datelor, descoperirile trebuie analizate amanuntit. De asemenea, exista o tendinta in ceea ce priveste publicarea testelor si a rezultatelor acestoara. Astfel, este mai putin probabil sa fie publicate studiile care nu au descoperit beneficii ale acizilor grasi omega-3, decat studiile cu rezultate pozitive.
Cercetatorii chinezi sustin ca datorita faptului ca acizii grasi omega-3 sunt siguri si prezinta o gama larga de beneficii asupra sanatatii, nutrientii ar putea fi, in mod particular, benefici pacientilor cu depresie, boli cardiovasculare, femeilor insarcinate sau celor care alapteaza.
Urmeaza a fi efectuate noi studii, foarte bine controlate si realizate la scale mult mai mari, pentru a putea stabili exact compozitia si dozajul optim, cat si eficacitatea pe termen lung a utilizarii acizilor grasi omega-3 in tratarea depresiei.