Copiii care sunt supusi unui risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat tip 1 ar putea reduce acest risc in cazul in care consuma in mod regulat acizi grasi omega 3, se afirma intr-un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Colorado, USA.
Cercetatorii au incercat sa afle daca exista vreo legatura intre consumul de acizi grasi omega 3 si omega 6 si dezvoltarea afectiunii pancreatice autoimune la copii. Studiul a implicat 1770 de copii, fiind realizat in perioada 1994 – 2006; toti acesti copii fiind supusi unui risc crescut de a dezvolta diabet zaharat tip 1.
Au fost clasificati ca fiind supusi unui risc crescut copiii care aveau un frate sau un parinte cu aceasta boala si cei care aveau un genotip HLA cu risc crescut pentru diabet. Toti acesti copii au fost urmariti timp de 6,2 ani. Autoimunitatea insulara a fost evaluata in asociere cu ingestia prin dieta raportata de acizi grasi polinesaturati incepand de la varsta de un an. Principala sursa de acizi grasi polinesaturati marini este pestele. Cercetatorii au realizat determinari cantitative ale dietei utilizand un FFQ (chestionar privind frecventa in alimentatie).
In timpul perioadei de urmarire, 58 de copii au devenit pozitivi din punct de vedere al autoimunitatii insulare. Realizandu-se ajustarea pentru tipul HLA, prevalenta diabetului de tip 1 in familie, consumul total de calorii si consumul total de acizi grasi omega 3 si omega 6, s-a ajuns la concluzia ca acestia au redus riscul de aparitie a autoimunitatii insulare cu 55%. Corelatia a fost chiar si mai puternica cand definirea rezultatului a fost limitata la persoanele pozitive pentru doi sau mai multi autoanticorpi.
Autorii studiului au concluzionat ca aceasta cercetare sugereaza ca un consum total mai mare de acizi grasi omega 3, care a fost raportat in FFQ, este asociat cu un risc mai redus de autoimunitate insulara la copiii cu risc genetic crescut de diabet zaharat tip 1.