Alcoolul si problemele asupra starii de sanatate

Publicat: 05 Iulie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Livia Claudia Todireasa
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Majoritatea bauturilor alcoolice, precum berea, vinul, cidrul, bauturile spirtoase, dar si celelalte bauturi fermentate sau distilate ce se produc la nivel mondial au la baza etanol. Acest etanol apartine unui grup de substante chimice denumite alcooli si este produs in urma fermentarii zaharurilor in prezenta anumitor tipuri de drojdie, proces ce are drept rezultat formarea etanolului si a dioxidului de carbon.

Desi alte ingrediente dau culoarea bauturilor, gustul si taria sunt date de etanol, fiind si principalul care produce modificari la nivel cerebral. In circumstantele adecvate, aceste modificari pot sa ne dea o senzatie de fericire, sa ne faca mai vorbareti sau mai relaxati si mai somnorosi.

Exista insa si situatii in care etanolul produce efecte neplacute ce se manifesta prin iritabilitate, agitatie, tendinta de a te certa cu cineva si multe alte lucruri negative de moment ce mai apoi sunt regretate de persoana in cauza.

Scurt istoric cu privire la consumul de alcool

Comparativ cu 100 de ani in urma, majoritatea oamenilor au inceput sa consume din ce in ce mai mult alcool indiferent de sex. In termeni reali, alcoolul a devenit mai ieftin, iar din 1965 si pana in anul 2000, cantitatea de alcool consumata in medie pe fiecare adult s-a dublat, iar media de varsta a scazut spre perioada adolescentei.

Cum sunt determinate obiceiurile personale de a consuma alcool?

1. Zestrea genetica este plasata pe primul loc in cazul consumatorilor de alcool, iar problemele incep din familiile in care fie unul din parinti este consunator, fie ambii sunt consumatori cronici, iar copiii nascuti si crescuti in acele familii are toate sansele sa deprinda acest obicei la maturitate.

2. Factorii sociali tin in primul rand de anturaj, dar si de locul de munca sau perioadele stresante din viata fiecaruia, asa ca oamenilor le place sa consume alcool pentru ca se imprietenesc mai usor sau incearca sa iasa din rutina zilnica si sa depaseasca anumite perioade dificile. Sotul sau sotia pot modifica si ei comportamentul legat de consumul de alcool al partenerului, existand situatii in care ambii parteneri devin consumatori, nefiind inainte.

Alcoolul si sanatatea

Alcoolul se absoarbe din stomac si intestinul subtire in circulatia sanguina, iar rata absorbtiei este variabila in functie de cantitatea de alimente ingerate, dar si de concentratia bauturii consumate.

Alimentele care se afla in stomac incetinesc cu aproximativ 50% absorbtia alcoolului in sange, reducand astfel concentratia, lucru ce se traduce prin faptul ca, atunci cand stomacul este plin, cantitatea de alcool bauta stagneaza mai mult fata de atunci cand stomacul este gol.

Ce parti ale organismului retin alcoolul?

Alcoolul se distribuie in tot organismul, ajungand in mod egal si la inima, creier si muschi ca si in sange, insa ficatul primeste concentratia cea mai mare deoarece aici se metabolizeaza. In tesutul adipos, alcoolul patrunde mai putin deoarece este slab vascularizat, dar asta nu inseamna ca cei care consuma alcool nu se ingrasa, ba dimpotriva se pot acumula multe kilograme.

Eliminarea alcoolului si a produsilor reziduali are loc la nivel renal prin urina. Doar doua pana la cinci procente se excreta nemodificate fie prin respiratie, fie transpiratie sau urina.

Efectele imediate ale alcoolului:

- aparitia tahicardiei
- dilatarea vaselor de sange
- stimularea eliberarii sucului gastric
- efect diuretic marcat
- iritatii la nivelul mucoasei gastrice
- afectarea memoriei si a limbajului
- afectarea echilibrului, a miscarii si coordonarii
- afectarea vederii
- afecteaza controlul emotional si judecata
- pierderea apetitului

Efecte pe termen lung:

- instalarea bolii coronariene
- riscul de accident vascular cerebral
- instalarea unui pancreatite acute mai ales dupa o masa copioasa si alcool din ambundenta
- aparitia diabetului zaharat
- instalarea steatozei hepatice, a icterului sau in cazuri severe hepatita toxica etanolica sau ciroza
- instalarea deficitului de tiamina (vitamina B1)
- aparitia cancerului de san in randul femeilor sau a cancerului de gura la barbati
- aparitia depresiei
- schimbarea aspectului facial, devenind mai rosiatica, patata, cu mici dilatatii de capilare, iar nasul poate creste in dimensiuni, devenind rosu, afectiune ce se numeste rinofima.
- aparitia burtii de bere mai ales in randul barbatilor
- la nivel sanguin apar celule rosii marite de volum, exprimate prin analize crescute (volum mediu eritrocitar si volum corpuscular mediu crescute), scaderea numarului trombocitar poate duce la aparitia hemoragiilor de orice natura, valori crescute ale gama-GTului (gamaglutamil-transpeptidaza) indica faptul ca sunteti consumatori cronici de alcool.

De ce apare mahmureala?

Aceasta mahmureala este definita ca un cumul de simptome precum: greata, varsaturi, cefalee, tremuraturi, oboseala ce apar dupa consumul de alcool si mai ales pe fondul deshidratarii induse de etanol ce pot fi prevenite daca nu se depaseste doza de alcool recomandata zilnica sau daca alcoolul se consuma cu o cantitate suficienta de apa. Cu toate acestea, ca urmare a concentratiilor sanguine de alcool in timpul noptii se instaleaza insomnia de rebound si se accentueaza sensibilitatea la stimuli si agitatie.

Instalarea dependentei

Dependenta de alcool inseamna aparitia nevoii permanente de a bea alcool si se instaleaza in timp la persoanele care depasesc doze mari. Unii bautori cronici devin dependenti si sufera de simptome specifice ale abstinentei la reducerea sau oprirea consumului de alcool.

Exista o baza chimica ce sta la instarea dependentei de alcool, dar schimbarea persoanei afectate tine de prezenta motivatiei de schimbare si implica un efort psihologic imens.

Semnele timpurii ale dependentei includ:

- modul zilnic de consum regulat de alcool
- stabilirea unei limite, dar amanarea aplicarii
- renuntarea la anumite activitati ce nu au legatura cu bautura
- cresterea cantitatii de alcool pentru a ajunge la saturatie si la efectele dorite
- aparitia problemelor financiare, personale, sociale etc.

Semne tarzii ale dependentei

-tulburari de somn
- stari matinale de nervozitate, greata, transpiratii, tremuraturi matinale
- nevoia disperata de a consuma alcool in primele trei ore de la trezire

Concluzii

Indiferent de micile "beneficii" pe care le are alcoolul asupra sanatatii trebuie sa puneti in balanta multiplele dezavantaje date de dependenta de alcool si sa cantariti cat mai bine modul cum viata poate fi normala si fara alcool, iar familia nu mai are de suferit din aceasta cauza. Dumneavostra trebuie sa aveti vointa necesara pentru a depasi aceasta perioada instalata sau nu si sa cereti ajutor specializat pentru a nu se instala complicatiile.


Citeste si despre:

Ce cantitate de alcool este „sigura si buna” pentru sanatate? Cat alcool este „prea mult”? Stresul extrem - o problema ce afecteaza 1 din 3 adulti Efectele uimitoare ale optimismului asupra sanatatii Impactul caniculei asupra persoanelor cu afectiuni cardiovasculare Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Probleme digestive frecvente de sarbatori. Cauze, trucuri si medicamente utile De cat somn aveti nevoie pentru o sanatate de fier Cum sa va mentineti forma fizica si sanatatea in vacanta de primavara Cum influenteaza maternitatea sanatatea femeilor Riscurile consumului de alcool de catre femei