Tristetea nu inseamna depresie!

Actualizat: 28 Iunie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Deseori, termenii de depresie si tristete sunt folositi alternativ, ca si cum ar fi sinonime. Cei doi termeni sunt insa diferiti: tristetea este o stare emotionala, iar depresia este o boala, o tulburare a starii de spirit care cuprinde o varietate de simptome.

Confuzia dintre depresie si tristete poate duce la izolare, disensiuni, confuzie, agitatie si uneori chiar acte extreme, intrucat nu se intervine medical, la timp. Stabilirea diferentelor dintre cele doua poate salva o viata.

Tristetea si depresia: diferente

Tristetea afecteaza toti oamenii, din cand in cand. Ea face parte din repertoriul uman de zi cu zi, uneori este chiar ceva familiar, usor de simtit. Depresia poate fi o afectiune pur si simplu paralizanta cu un impact drastic asupra vietii unei persoane.
Metaforic, tristetea este doar o "zgarietura superficiala" in timp ce depresia este mai mult decat o rana deschisa care necesita un garou.

Tristetea poate denatura modul unei persoane de a vedea lucrurile, astfel incat culorile vesele sunt estompate, dar depresia transforma totul in negru, iar orice lucru din jur este pur si simplu dezolant. In timp ce oamenii tristi ar putea avea nevoie de mangaieri si imbratisari, cei deprimati au nevoie de tratament specializat.
Lucruri si situatii triste pot fi vazute si discutate peste tot: la cina, la locul de munca, la televizor. Totusi, acest sentiment ramane intotdeauna la suprafata si nu afecteaza in profunzime psihicul unei persoane. In plus, cauzele tristetii sunt de cele mai multe ori cunoscute si pot fi diferite: de la un interviu dur, o umilinta, stresul de la locul de munca sau pur si simplu dezamagire provocata de diverse situatii. Deseori, totusi, nefericirea dispare, prin contributia si sustinerea unui prieten, comunicarea cu o persoana apropiata, aparitia unor evenimente pozitive, etc. Chiar si cand o persoana este trista poate functiona normal: va fi mama copiilor sai, isi va desfasura in mod normal activitatile de la locul de munca, se va bucura de hobby-urile sale, etc. Chiar daca ceea ce o persoana simte nu este tocmai pozitiv, isi poate atinge orice sop, fara probleme. In unele cazuri, tristetea poate fi chiar o forta pozitiva sau motivanta. Poate oferi un impuls pentru reevaluarea unor aspecte ale vietii si poate declansa noi perspective, unele constructive.

Depresia este o entitate diferita: este o problema grava de sanatate mentala si din nefericire, nu este banala ca tristetea. Depresia, uneori numita si melancolie sau cadere nervoasa, trebuie abordata cu toata seriozitatea. Persoanele depresive pot fi uneori grav afectate de aceasta boala, fara sa fie constiente sau fara sa stie cum sa depaseasca problema. Se pot simti neputincioase, fara nici o optiune.

Alte diferente dintre depresie si tristete
Toti ne simtim tristi, uneori. De fapt, tristetea este un sentiment normal care faca viata mai interesanta. Chiar si artisti, poetii au fost inspirati de tristete. De cele mai multe ori, aceasta traire urmeaza dupa o pierdere. Cand incheiem o relatie, de obicei ne simtim tristi. Tristea este mai profunda cu cat pierderea este mai dramatica. De asemenea, tristetea ne ajuta sa apreciem fericirea. Atunci cand starea de spirit se schimba de la tristete la fericire, cu cat contrastul dintre acestea este mai mare, cu atat starea de spirit este mai pozitiva.

Tristete: o stare emotionala normala

Iata cateva modalitati prin care tristetea poate fi experimentata intr-un mod sanatos si prin care aceasta emotie poate imbogati viata unei persoane:

- Permiteti-va sa fiti trist.
Negarea unor astfel de sentimente poate agrava situatia, acestea se vor adanci, iar efectele negative se vor vedea odata cu trecerea timpului. Nu e nimic rusinos in a plange (daca se observa ca aceasta este o modalitate de usurare si eliberare poate fi adoptata de cate ori se considera ca este nevoie).

- Atunci cand o persoana se simte trista, ar trebui sa isi faca un plan pentru ziua respectiva.
Este in regula atunci cand cineva simte nevoia sa fie singur, sa asculte muzica melancolica si sa isi introspecteze gandurile si sentimentele. Planificarea unei perioade de nefericire poate, de fapt, sa imbunatateasca starea de spirit a cuiva. In cele din urma, tristetea va fi inlocuita de alte trairi mai pozitive.

- Fiecare individ ar trebui sa identifice motivele care declanseaza tristetea.
Acestea sunt legate o pierdere, un esec sau un alt eveniment nefericit? De obicei, nu este simplu sa se descopere cauza tristetii, dar o data cunoscuta, poate fi posibil sa se inteleaga factorii implicati, lucru ce poate fi de ajutor pentru depasirea situatiei.

- Tristetea ar putea fi rezultatul unei schimbari neasteptate sau poate semnala nevoia de o schimbare in viata.
Desi, uneori sunt stresante, schimbarile sunt necesare pentru ca o persoana sa evolueze.

- Oricine ar trebui sa ceara ajutor atunci cand tristetea se transforma in depresie.
Interventia de specialitate este mult mai utila decat speranta ca lucrurile se pot rezolva de la sine.

Depresia: conditie medicala severa

Depresia este o tulburare biopsihosociala care poate fi cauzata de diverse mecanisme psihologice si fiziologice.

Factorii de mediu includ:
- divortul,
- abuzul sexual,
- violenta familiala,
- pierderea unei persoane dragi.

Afectiuni care pot contribui:
- in mod direct:

Depresia poate fi declansata de abuzul cronic de alcool sau sedative, sau de folosirea necorespunzatoare si excesiva de medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala. In plus, anumite boli, cum ar fi bolile tiroidiene, accidentul vascular cerebral sau alte dezechilibre hormonale pot provoca in mod direct, depresia.
- indirect:
Alte afectiuni fizice, cum ar fi: artrita, insuficienta cardiaca sau cancerul pot declansa in mod indirect depresia, din cauza functionarii neadecvate a organismului, simptomelor si restrictiilor impuse de boala.
Exista cazuri in care deficitul neurotransmitatorilor din creier este vinovat de un dezechilibru chimic ce influenteaza in mod negativ starea generala de spirit. Mai mult, combinatia acestor factori sau a altora pot contribui la aparitia starii depresive.

Indiferent de cauza, depresia este usor de recunoscut:
- Persoanele depresive sunt, de obicei, letargice, tematoare, retrase si mai putin dornice sa interactioneze social.
- Acesta pot avea dificultati de memorie si concentrare.
- Modele lor de somn si obiceiurile alimentare sunt, in general, inconstante si se pot simti neputinciosi si inutili atat pentru ei cat si pentru altii.
- Aceasta tulburare mentala este chinuitoare si dureroasa si poate duce la ganduri de auto-vatamare.
- Multi oameni refuza fara sa vrea sau nu reusesc sa distinga depresia de tristetea obsinuita. In timp ce oamenii tristi nu experimenteaza rusinea privind starea lor, persoanele depresive se simt slabe sau inferioare si astfel le este greu sa isi depaseasca propria suferinta.
- Unii oameni depresivi se comporta ca si cum ar fi fericiti si se simt ciudat atunci cand sunt pusi in situatia sa dezvaluie sentimentele lor reale. Altii fie devin victimele propriilor lor probleme de sanatate, fie se simt obligati sa echilibreze si sa se implice in rezolvarea tulburarilor emotionale ale altora. Unii pur si simplu "nu au tip pentru depresie", fiind prea ocupati cu sarcinile zilnice - iar altora le este prea frica sa-si canalizeze furia in directia adecvata si apare in mod gresit, sentimentul de culpabilizare.

Aceasta afectiune mentala nu este negata doar de bolnav, ci de cele mai multe ori este minimalizata si de catre altii. Unii membrii ai societatii percep, inca, depresia ca o problema care afecteaza ambitia si o considera o problema a celor inferiori desi in realitate nu exista astfel de legaturi. Multi dintre parinti, pur si simplu refuza sa creada ca, copiii lor ar putea fi depresivi.

Depresia declanseaza reactii neplacute si puternice in fiecare persoana. Poate da nastere la lipsa de putere, imposibilitatea de a-i influenta in mod pozitiv pe cei dragi. Din vauza efectului de izolare, specific depresiei, cei bolnavi s-ar putea simti nedoriti si tradati. Totusi, refuzul acceptarii realitatii, nu amelioreaza depresia. Multi oameni considera ca daca ignora simptomele depresiei, aceasta se va vindeca de la sine. Putini vorbesc deschis despre manifestarile depresiei.
Din fericire, cu tratament adecvat, depresia poate fi depasita. Pentru ca aceasta sa nu reapara, tulburarea trebuie sa fie abordata profesional prin psihoterapie si medicatie. Fara aceste interventii, persoanele deprimate chiar daca fac eforturi considerabile, probabil ca nu reusesc sa depaseasca problema.
Ca atare, cei care sufera de depresie ar trebui sa gandeasca pozitiv si sa fie deschisi la alternativele de tratament.

Cand este necesar ajutorul de specialitate?

Persoanele care prezinta urmatoarele simptome de depresie, trebuie sa solicite ajutor de specialitate:
- Lipsa de speranta, senzatia ca nu se poate gasi o solutie pentru rezolvarea unor probleme, pesimism
- Sentimente de vinovatie, inutilitate, neajutorare
- Pierdera interesului pentru unele activitati care in trecut ofereau placere: hobby-uri, activitate sexuala, etc.
- Scaderea nivelului de energie, oboseala, senzatie de greutate
- Dificultati de concentrare, reamintire si in luarea deciziilor
- Insomnie, trezirea dimineata devreme sau dorinta de a dormi incontinuu
- Scaderea in greutate si a apetitului sau situatia contrara: mancat excesiv si cresterea semnificativa a numarului de kilograme
- Neliniste si iritabilitate
- Ganduri morbide, de suicid, inclusiv tentativa de sinucidere
- Simptome fizice persistente, care nu raspund la tratament: dureri de cap, tulburari digestive, durere cronica.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA RENIA
Tel: 0748662662
Bucuresti, Str. Dr. Nicolae Turnescu, Nr. 11, București, Sector 5
Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Efectele depresiei asupra organismului 10 lucruri pe care o persoana cu depresie nu trebuie sa le auda Cum pot fi depasite singuratatea si depresia de Sarbatori? Legatura dintre depresia cu elemente psihotice si riscul de suicid Mituri frecvente asociate depresiei Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Care este legatura dintre alcool si depresie? Depresia - tristete sau boala? Care este legatura dintre tulburarea obsesiv-compulsiva si depresie? Modalitati de a preveni depresia prenatala Cafeaua previne depresia