Cum se manifesta sindromul alcoolic fetal?

Actualizat: 26 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Generalitati


Femeile care consuma alcool in timpul sarcinii pot da nastere unor copii cu afectiuni in spectrul tulburarilor alcoolice fetale. Aceste afectiuni provoaca o gama larga de simptome fizice, comportamentale si de invatare. Tulburarile din acest spectru includ:

• Sindromul alcoolic fetal - cea mai severa conditie a spectrului. Include probleme neurologice si de dezvoltare;

• Sindromul alcoolic fetal partial – persoanele cu acest sindrom au unele dintre semnele si simptomele sindromului alcoolic fetal, dar nu indeplinesc toate criteriile pentru diagnosticare;

Malformatii congenitale legate de consumul de alcool;

• Tulburari de dezvoltare neurologica legate de consumul de alcool;

• Tulburari neuro-comportamentale asociate cu expunerea prenatala la alcool.

Poate fi dificil sa se determine prevalenta exacta a afectiunilor provocate de consumul de alcool al mamei.

Cu toate acestea, cercetatorii estimeaza ca in Statele Unite si Europa de Vest, prevalenta ar putea ajunge la 2-5% din copii. Simptomele variaza de la o persoana la alta si adesea sunt permanente.

Cauze

Atunci cand o femeie insarcinata consuma alcool, acesta trece in fluxul sanguin, ulterior ajungand la copil prin placenta si cordon ombilical. Deoarece un copil in curs de dezvoltare este mult mai mic decat o femeie adulta, acesta va metaboliza alcoolul mult mai lent.

Prezenta alcoolului in sangele copilului poate interfera cu furnizarea de oxigen si substante nutritive catre tesuturile organismului si poate dauna dezvoltarii acestora.

Alcoolul poate provoca probleme chiar inainte ca o femeie sa stie ca este insarcinata, in primele saptamani de sarcina.

Riscul creste daca femeia este o consumatoare cronica de alcool. Conform multor studii, consumul de alcool pare sa fie cel mai daunator in primele trei luni de sarcina. Cu toate acestea, consumul de alcool in orice moment din timpul sarcinii poate fi daunator fatului.

Tablou clinic

Semnele si simptomele fizice pot include:

- Ochi de dimensiuni reduse;
- Dimensiune redusa a craniului;
- Subtierea buzei superioare;
- Nas ridicat;
- Deformari articulare;
- Tulburari de auz si vedere;
- Dezvoltare fizica redusa, caracterizata prin inaltime si greutate sub medie;
- Afectiuni cardiace, osoase si renale.

Tulburarile cerebrale si neurologice includ:

- Coordonare slaba a miscarilor si tulburari de echilibru;
- Tulburari de invatare;
- Memorie slaba;
- Hiperactivitate sau probleme de atentie;
- Schimbari de dispozitie;
- Dezvoltarea intarziata a vorbirii, gandirii si miscarii;
- Judecata slaba si probleme in luarea deciziilor.

Problemele comportamentale sunt reprezentate de:

Abilitati sociale slabe;
- Dificultati comportamentale;
- Dificultati in controlul impulsurilor;
- Tulburari de percepere a timpului;
- Dificultati in adaptarea scolara;
- Incapacitatea de a stabili anumite prioritati si scopuri.

Adultii cu acest sindrom pot avea provocari suplimentare, deoarece pot avea tulburari de sanatate mintala, probleme cu legea sau cu mentinerea unui loc de munca stabil. Acestia pot avea probleme cu gestionarea banilor si pot fi incapabili sa traiasca independenti.

Diagnosticare

Cu cat mai devreme este pus diagnosticul, cu atat prognosticul este mai bun. Medicul trebuie anuntat daca se suspicioneaza sindromul alcoolic fetal si trebuie informat daca mama a baut in timpul sarcinii.

Examenul fizic al sugarului poate arata un murmur cardiac sau alte afectiuni ale inimii. Pe masura ce copilul se maturizeaza, pot exista alte semne care confirma diagnosticul. Acestea includ:
- Ritm lent de crestere;
- Caracteristici anormale ale aspectului facial;
- Crestere osoasa anormala;
- Tulburari de auz si vedere;
- Cap de dimensiuni reduse;
- Intarziere in vorbire;
- Coordonare slaba a miscarilor.

Pentru a diagnostica sindromul alcoolic fetal, medicul trebuie sa evalueze si tulburarile sistemului nervos. Aceste tulburari includ hiperactivitatea, lipsa de concentrare sau tulburarile de invatare.

Optiuni de tratament

Tratamentul sindromului alcoolic fetal se concentreaza asupra combaterii simptomelor, imbunatatirii calitatii vietii si a promovarii independentei. O abordare in echipa, ce include medici, profesori de educatie speciala, logopezi, psihologi si terapeuti fizici, este deseori necesara pentru a asigura o ingrijire corespunzatoare.

Copiii cu acest sindrom trebuie sa beneficieze de o locuinta stabila si iubitoare, deoarece pot fi sensibili la intreruperi ale rutinei.

Acesti copii sunt susceptibili sa dezvolte probleme de violenta sau abuz de substante toxice, daca sunt supusi acestor lucruri la domiciliu. Din acest motiv, este indicata o rutina obisnuita, reguli simple de urmat si recompense pentru un comportament pozitiv.

Nu exista medicamente care sa trateze in mod special acest sindrom. Cu toate acestea, mai multe medicamente pot ajuta la diminuarea simptomelor. Aceste medicamente includ:

• Antidepresive – pentru a trata tristetea si negativitatea;
• Stimulente - pentru tratarea lipsei de concentrare, hiperactivitatii si problemelor comportamentale;
• Neuroleptice si medicamente antianxioase – pentru tratarea anxietatii si agresivitatii.

Consilierea si formarea comportamentala pot ajuta, de asemenea. Aceste metode pot ajuta la invatarea abilitatilor sociale ale copiilor si la modul cum ar trebui sa interactioneze cu prietenii si colegii lor. Prin aceste metode le sunt imbunatatite abilitatile, autocontrolul si rationamentul.

Parintii pot, de asemenea, sa beneficieze de formare parentala adaptata nevoilor copiilor lor. Formarea parentala poate ajuta parintii sa interactioneze in cel mai bun mod cu copilul, pentru a-l ajuta.

Tratamentele alternative sunt reprezentate de tehnicile de miscare, precum exercitiile fizice sau aerobice.

De asemenea, este importanta abordarea dependentei de alcool a mamei cat mai curand posibil in timpul sarcinii. O femeie care are sau suspecteaza ca are o problema cu alcoolul trebuie sa vorbeasca cu medicul pentru a cauta ajutor.

Prevenire

Cea mai buna metoda de prevenire a sindromului alcoolic fetal este reprezentata de abtinerea de la alcool in timpul sarcinii. Femeile care incearca sa ramana gravide ar trebui sa ia in considerare abtinerea de la alcool pentru a preveni expunerea prenatala a fatului la alcool.

Expunerea prenatala la alcool este cea mai frecventa cauza de aparitie a dizabilitatilor congenitale si a intarzierilor de dezvoltare la copii.

Perspectiva

Perspectiva pentru un copil sau un adult cu sindrom alcoolic fetal variaza in functie de severitatea acestuia. Unii oameni au o forma usoara a acestei afectiuni si sunt capabili sa traiasca independent cu probleme minime, in timp ce alti oameni nu vor putea niciodata sa aiba un trai independent.

Aceste dizabilitati sunt permanente, deoarece nu exista niciun tratament medical curativ pentru aceasta afectiune. Totusi, cu cat diagnosticul este stabilit mai devreme, cu atat perspectiva este mai buna. Initierea timpurie a consilierii si a altor terapii poate contribui la imbunatatirea functionarii si dezvoltarii persoanei afectate.


Citeste si despre:

Care este varsta optima pentru a avea un copil? Hipertensiunea arteriala in sarcina Hemoragia interna Ischemia arteriala periferica Hipoglicemia Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Depresia - tristetea patologica Sindromul alcoolismului fetal Alcoolul: de la obisnuinta, la abuz si dependenta Alcoolul etilic Alcoolismul – abuzul de alcool sau dependenta