13 cauze posibile ale transpiratiilor nocturne

Actualizat: 15 Mai 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Transpiratiile nocturne se refera la hiperactivitatea glandelor sudoripare in timpul noptii si apar atat pe fondul temperaturii crescute din incapere sau al pijamalelor prea groase, cat si din pricina altor cauze medicale.

Hiperhidroza din timpul somnului care se repeta mai multe nopti la rand si nu pare sa fie produsa de factori externi necesita efectuarea imediata a unui control de specialitate, pentru depistarea afectiunii de fond care produce simptomul neplacut.

Cauzele transpiratiilor nocturne

In cazul in care temperatura din dormitor este de peste 25 de grade Celsius, iar asternuturile nu sunt adaptate climatului, transpiratiile nocturne sunt un fenomen fiziologic firesc. Insa atunci cand hiperhidroza este insotita de bufeuri, iar asternuturile retin foarte multa umezeala, o problema medicala poate fi cauza transpiratiei abundente din timpul noptii.

Exista numeroase tipuri de cauze care pot sta la baza transpiratiilor nocturne, ce pot fi depistate doar de medicul specialist, pe baza istoricului medical personal si a efectuarii testelor medicale care se impun. Cauzele posibile ale hiperhidozei nocturne sunt urmatoarele

1. Hiperhidroza idiopatica

Transpiratiile nocturne pot fi cauzate de hiperhidroza idiopatica, o afectiune in care corpul produce cronic sudoare excesiva, fara existenta unei alte boli care sa o induca. Acest tip de hiperhidroza este independenta de termoreglare si apare in special in zona axilelor, palmelor, talpilor, chipului, scalpului sau a regiunii inghinale. Anumite constitutii corporale prezinta o predispozitie catre hiperactivitatea glandelor sudoripare.

2. Menopauza

Transpiratiile nocturne sunt un simptom frecvent al menopauzei, fiind produse de bufeuri. In acest caz, tratamentul medicamentos poate reduce din cantitatea secretiilor glandelor sudoripare in timpul noptii. Pregatirea dormitorului pentru odihna (aerisire, reglarea temperaturii ambientale etc.), poate ajuta la diminuarea disconfortului.

3. Tuberculoza pulmonara

Cel mai frecvent asociata boala cu transpiratiile din timpul noptii este tuberculoza pulmonara, caracterizata prin hiperhidroza persistenta nocturna, in conditiile unei temperaturi ambientale normale (18-22 de grade Celsius).

4. Infectiile

Infectiile bacteriene, precum endocardita (inflamatia valvelor cardiace), osteomielita (inflamatia oaselor) sau abcesele pot fi cauzele transpiratiilor nocturne. Mai rar, hiperhidroza nocturna apare si ca simptom al infectiei cu virusul HIV.

6. Limfomul sau leucemia

Transpiratia abundenta de peste noapte poate fi o manifestare clinica asociata cu diferite tipuri de cancer, in special cu limfomul si leucemia. Sigur ca hiperhidroza care ascunde boli grave trebuie sa fie insotita de alte simptome specifice oboseala persistenta, astenie, vanatai, sangerari gingivale, infectii frecvente, noduli limfatici mariti, scadere in greutate (in cazul leucemiei), precum si de marirea ganglionilor de la nivelul axilelor, gatului si regiunii inghinale, pruritul persistent, pigmentarea pielii si febra crescuta (in cazul limfomului).

7. Alcoolul

Consumul de alcool inainte de culcare se numara printre cauzele posibile ale transpiratiilor nocturne, deoarece are un efect diuretic asupra organismului, ridicand chiar si pericolul deshidratarii. Persoanele care consuma alcool regulat, mai ales in a doua parte a zilei, sunt mai predispuse hiperhidrozei nocturne.

8. Hipertiroidia

Hipertiroidia se caracterizeaza prin productia excesiva de hormoni tiroidieni, care stimuleaza metabolismul si cresterea temperaturii interne a corpului. Asadar, pacientii cu acest diagnostic pierd mai multa transpiratie decat in mod normal, nu doar in timpul noptii, ci si pe parcursul zilei. Boala poate fi recunoscuta prin pielea calda si umeda, apetitul alimentar crescut, aritmiile cardiace, slabiciunea musculara, sensibilitatea la caldura, tulburarile menstruale, starile de agitatie si de astenie.

9. Deficienta in minerale

Copiii cu varsta de pana la 4 ani, care transpira excesiv in timpul noptii, mai ales in regiunea capului, pot avea o deficienta in calciu sau magneziu, spun specialistii. Pe langa suplimentarea acestor minerale, este nevoie si de cresterea aportului zilnic de vitamina D, care ajuta calciul sa se fixeze mai bine in oase.

10. Unele medicamente

Anumite medicamente pot favoriza aparitia transpiratiilor nocturne, antidepresivele fiind cel mai des asociate cu declansarea episoadelor de hiperhidroza in timpul noptii (intre 8% - 22% dintre persoanele care se trateaza pentru depresie sufera de transpiratii abundente pe parcusul somnului).

Medicamentele pentru reducerea febrei, precum aspirina si acetaminofenul, stimuleaza si ele transpiratia, mai ales la expunerea la temperaturi ridicate.

11. Hipoglicemia

Nivelul prea scazut al glicemiei in sange poate fi recunoscut si prin transpiratia excesiva, deranjanta mai ales in timpul odihnei de noapte. Pacientii tratati pentru diabet cu medicamente orale si insulina pot prezenta hipoglicemie nocturna, insotita de hiperactivitatea glandelor sudoripare.

12. Tulburarile hormonale

Transpiratia nocturna si bufeurile sunt simptome specifice unui numar mare de tulburari hormonale, precum hipertiroidismul, feocromocitomul sau sindromul carcinoid.

13. Bolile neurologice

In cazuri mai rare, bolile neurologice pot creste cantitatea secretiilor glandelor sudoripare si cauza transpiratii nocturne abudente. Exemple de astfel de conditii medicale sunt disreflexia autonoma (un sindrom ce apare la pacientii cu leziuni ale maduvei spinarii, deasupra vertebrei T6), siringomielie posttraumatica, accidentul vascular cerebral si neuropatia vegetativa.

Depistarea cauzei exacte a transpiratiilor nocturne se face prin efectuarea analizelor de sange si a altor investigatii specifice, stabilite de specialist. Medicul va evalua cu atentie hemoleucograma completa, dozarea hormonilor tiroidieni, nivelul glicemiei in sange si cel al acidului uric in sange. Poate fi necesara si efectuarea tomografiilor pulmonare, pentru depistarea eventualelor infectii.


Citeste si despre:

Blastomicoza Limfomul non-Hodgkin Edemul Actinomicoza pulmonara Semne care indica aparitia dereglarilor hormonale Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Cum se poate trece mai usor peste menopauza timpurie? Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient Semne si simptome: ce incearca organismul sa ne transmita? Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani Cosmarurile si teroarea nocturna