10 tehnici de relaxare care actioneaza rapid impotriva stresului

Actualizat: 12 Septembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


In cazul in care stilul de viata agitat al unei persoane a devenit deja stresant, expertii afirma ca tehnicile de relaxare pot ajuta la redobandirea echilibrului - iar unele dintre ele isi fac efectul chiar si in mai putin de cinci minute.

Copii trebuie sa mearga la scoala, partenerul de viata nu-si poate gasi pantalonii, seful a programat o intalnire online iar prietena cea mai buna are nevoie disperata de ajutorul dvs. si toate se intampla in acelasi timp.

Nu este de mirare ca nu se poate gasi un minut de relaxare.

De fapt, majoritatea femeilor uita sa se relaxeze. Si chiar daca unii specialisti considera ca stresul are si parti bune (ascute simturile si mintea), prea mult stres dauneaza sanatatii mentale si fizice.

In acelasi timp, relaxarea face minuni si poate restabili echilibrul in viata unei persoane, ba, mai mult, diminueaza unele dintre riscurile pentru sanatate asociate cu stresul.

Iata 10 tehnici de relaxare care pot fi utilizate aproape oricand si oriunde pentru a reduce tensiunea din viata unei persoane.

Meditatia

Daca o persoana crede ca a medita inseamna sa stea in pozitii incomode si sa rosteasca timp de o ora "ommmm", se inseala. Orice actiune repetitiva poate fi o sursa de meditatie: mersul pe jos, inotul, pictura, tricotatul - orice activitate care poate calma si relaxa.

Daca o persoana se surprinde gandindu-se la treburile de la locul de munca, aspectele problematice ale relatiei sale sau are fel si fel de griji, expertii recomanda golirea mintii de aceste ganduri si reluarea activitatii repetitive.

Sunt suficiente doar 5-10 minute de meditatie pe zi pentru a diminua nivelul de stres.

Imaginati-va relaxat 

Prin mintea dvs. trec prea multe ganduri pentru a va relaxa? Incercati sa vizualizati un tablou relaxant, un peisaj de vis.

Pentru ca totul sa fie cat mai concret, se vor crea imagini mentale ale unor locuri cat mai indepartate de realitate: un loc preferat de vacanta, o insula fantezie sau orice altceva care ar putea sa dea nastere la senzatii placute, cum ar fi atingerea unei bluze din matase.

Ideea de baza este ca mintea sa se elibereze de stres, iar tensiunea sa fie inlocuita cu o imagine care sa declanseze sentimentul de liniste si calm. Cu cat o persoana va reusi sa viseze mai mult cu ochii deschisi (culori, imagini, sunete, etc.), cu atat va fi experimentata mai repede relaxarea.

Respiratia profunda

O persoana stresata va respira superficial, in timp ce una calma va respira profund. Deci pentru a transforma tensiunea in relaxare trebuie schimbat modul de respiratie.

Se poate adopta urmatoarea strategie: se va expira adanc tot aerul din piept, prin buzele usor tuguiate, ca un oftat prelung.

Apoi se va imagina ca centrul abdomenului inferior este un loc profund, important.

Se va inspira normal si se va expira aerul din nou, tot ca un oftat, eliminand tot aerul din piept si inspirand din ce in ce mai adanc, pana cand stomacul si spatele sunt contractate.

Controlati-va fiecare inspiratie si expiratie, in timp ce mintea dvs. ramane focusata in zona abdomenului inferior. Se va repeta exercitiul de 10 ori, iar cu fiecare exercitiu senzatia de relaxare va fi mai puternica.

Priviti in jurul dvs.

Modul in care o persoana este ancorata in prezent si traieste fiecare zi ar putea sa-i umple viata, sa i-o faca mai importanta. Atentia trebuie sa se concentreze asupra unei singure activitati ci nu asupra mai multora in acelasi timp. Esential este ca fiecare persoana sa vada lucrurile din jurul ei, mintea sa sa nu fie tot timpul preocupata cu gasirea a fel si fel de solutii.

Atunci cand o persoana traieste in prezent, va reusi sa evite anxietatea si depresia. In aer liber, fiecare trebuie sa se bucure de forma si culorile florilor, sa auda ciripitul pasarilor sau sa vada frumusetea unui copac. Cand mintea cuiva va fi concentrata asupra unui lucru din prezent, stresul se va diminua.

O cana de ceai fierbinte

Daca sunteti un consumator de cafea ar trebui sa va schimbati acest obicei si sa il inlocuiti cu o cana de ceai cald.

Cafeaua creste nivelul hormonului de stres, cortizolul, in timp ce ceaiul verde va ofera sanatate si frumusete.

Ceaiul de musetel este favoritul traditional pentru calmarea mintii si reducerea stresului.

Si ceaiul negru poate fi o alternativa potrivita in lupta contra stresului.

In urma unor studii s-a demonstrat ca la persoanele care au baut cu regularitate ceai verde valorile cortizolului au scazut, iar senzatia de relaxare s-a instalat dupa 6 saptamani de la situatiile stresante, fata de cei care au consumat o bautura placebo cu aceeasi cantitate de cofeina.

Manifestati-va afectiunea

Sentimentul de relaxare poate fi indus prin mangaierea animalului de companie, prin imbratisarea unui prieten sau a unui membru de familie, dezmierdarea partenerului de viata sau discutia cu un prieten despre lucrurile bune din viata dvs.

De ce scad nivelurile de stres prin aceste actiuni. Expertii afirma ca interactiunea sociala ajuta creierul sa gandeasca mai bine, incurajand gasirea de noi perspective si solutii la situatii care pareau imposibil de rezolvat.

Studiile au aratat ca si contactul fizic (mangaierea cainelui sau pisicii) poate fi util pentru scaderea tensiunii arteriale si nivelului de cortizol din organism.

Incercati tehnici de automasaj

Cand muschii sunt tensionati si nu aveti timp sa vizitati un profesionist pentru a va deconecta, poate fi incercata pentru obtinerea relaxarii o tehnica simpla de automasaj:

- Se vor aseza ambele maini in zona umerilor si gatului;
- Presati cu degetele si palmele;
- Masati riguros, pastrand umerii relaxati;
- Asezati una dintre dintre maini pe antebratul celeilalte;
- Strageti si framantati muschii cu toate degetele mainii;
- Masati in acest fel toata zona de sus in jos si invers, de la cot catre palma;
- Repetati cu celalalt brat.

Luati-va o pauza

Adultii au nevoie de pauze, mai ales atunci cand simt ca sunt pe cale sa izbucneasca.

Specialistii sugereaza gasirea unui loc linistit pentru odihna si pentru indepartearea stresului.

In acest loc se va respira adanc de cateva ori, atentia va fi concentrata asupra eliberarii tensiunii si a calmarii batailor inimii.

Mintea se va relaxa ca si intreg organismul iar in minte trebui sa persiste urmatoarea fraza: timpul este intotdeauna de partea dvs. iar stresul trebuie sa dispara.

Muzica de relaxare

Muzica poate calma bataile inimii si poate alina sufletul, spun expertii. Asa incat, atunci cand lucrurile se inrautatesc, va puteti lasa invaluiti de sunetele muzicale, iar baile inimii vor fi calmate de tempoul lent al unui cantec de relaxare.

La fel de potrivita este si muzica clasica.

Cercetarile arata ca ascultarea timp de 30 de minute de muzica clasica poate produce efecte calmante echivalente cu administrarea a 10 mg de valium.

Luati o pauza de atitudine

Treizeci de secunde sunt suficiente pentru ca ritmul alert al inimii sa se linisteasca. De aceea, specialistii recomanda angajarea inimii si mintii dvs. intr-o gandire pozitiva.

Se poate incepe prin a vizualiza cu ochii mintii orice ar putea declansa sentimente pozitive: imaginea copilului dvs., a partenerului de viata, animalelor de companie, o imagine placuta de vacanta sau orice altceva ce v-ar face sa respirati incet, lent sa va relaxati muschii tensionati si incordati si sa zambiti.

Atitudinea emotionala pozitiva poate calma si echilibra ritmul inimii, contribuind la sentimente de relaxare si pace.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Peelingul chimic Managementul durerii din cancer - Controlul durerii canceroase Alcoolul etilic Bolile autoimune Relaxarea si importanta invatarii ei Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Ghid de relaxare Exercitii de relaxare pentru gravide Metode pentru imbunatatirea relatiilor sexuale - alimentatie sanatoasa, exercitii fizice, relaxare si somn suficient Cum sa va relaxati fizic si emotional Relaxarea musculara progresiva