Palpitatiile – semn al anxietatii sau al unei boli de inima?

Actualizat: 09 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Leipnik Adriana Maria
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati


Palpitatiile reprezinta batai suplimentare sau anormale  ale inimii si constientizarea batailor inimii. Palpitatiile pot  declasa episoade de tahicardie, cu puls rapid, sau bradicardie, cu puls lent.

Palpitatiile pot fi cauzate de dezechilibrele electrolitice, adrenalina, anemii, boli de inima, aritmii, hipoglicemie (scaderea nivelului de zaharuri din sange) si, desigur, tulburarile de anxietate.

Exista mai multe cauze, dar cele enumerate mai sus sunt cele mai comune.
Ce spun palpitatiile despre anxietatea dumneavoastra? Palpitatiile pot afecta pe orice persoana cu anxietate.

Acestea sunt un simptom si totodata o cauza si sunt mai frecvente la cei care sufera de atacuri de anxietate. Verificati-va profilul dumneavoastra de anxietate. Veti observa ca aceste informatiile va vor dezvalui despre ce tip de anxietate suferiti si ce inseamna palpitatiile.

Intelegerea cauzelor palpitatiilor

Pentru medici este foarte dificil de a gasi originea acestor palpitatii, pentru ca, de foarte multe ori, nu au nicio origine comuna tuturor persoanelor care sufera de aceasta situatie. Un rol important in identificarea si tratarea palpitatiilor care stau la baza unei afectiuni cardiovasculare, electrocardiograma sau monitorizarea Holter TA/24h sunt de mare folos. Afectiunile cardiovasculare des intalnite la pacientii care acuza palpitatii sunt fibrilatia atriala si aritmia extrasistolica.

Este bine cunoscut faptul ca anxietatea poate fi cauza palpitatiilor si se crede ca principala cauza poate fi o constientizare a batailor inimii, combinata cu excesul de adrenalina, care poate sa apara la intamplare la persoanele cu anxietate.

Aceste tipuri de palpitatii adesea declanseaza atacuri de panica.

Aceste atacuri de panica pot provoca palpitatii. In timpul unui astfel de atac de panica, apar doua lucruri ce conduc la bataile rapide ale inimii: in primul rand, sistemul nervos simpatic este in stare de alerta ridicata, ceea ce poate duce la o crestere rapida a ratei batailor inimii, iar, in cel de-al doilea rand, in timpul atacurilor de panica, oamenii au adesea tendinta de a experimenta hiperventilatie.

Hiperventilatiile, de asemenea, duc la o crestere a ratei batailor inimii. Atacurile de panica si anxietatea insele nu tin cont de toate palpitatiile. Asta deoarece palpitatiile pot aparea din motive care nu au nicio legatura cu anxietatea, dar pot fi afectate de anxietate.

De exemplu:

a.Cofeina – cofeina este cunoscuta ca fiind una dintre principalele cauze ale palpitatiilor. Este probabil ca persoanele cu anxietate sa fie mai predispuse la aceste palpitatii sau mai predispuse la amplificarea efectelor.

b.Alcoolul si nicotina – atat alcoolul, cat si nicotina pot provoca palpitatii. Inca o data, acest lucru afecteaza atat persoanele cu anxietate, cat si pe cele care nu sufera de aceasta conditie, dar multe persoane cu anxietate sufera de o sensibilizare peste masura, astfel incat ritmul cardiac rapid este interpretat ca fiind un aspect gresit.

c.Exercitiile – exercitiile pot contribui la aparitia palpitatiilor. Interesant este faptul ca acestea pot aparea atat inainte, cat si dupa antrenament, dar sunt mai putin frecvente in timpul antrenamentului.

Cel mai probabil, acest lucru se datoreaza faptului ca organismul intelege cu ce se confrunta, adica frecventa cardiaca in timpul efortului creste. Este foarte important de tinut minte faptul ca palpitatiile nu sunt doar batai ale inimii rapide.

De aceea, aceste aspecte care sunt toate foarte frecvente si afecteaza aproape toata lumea nu implica in sine aparitia palpitatiilor sau a anxietatii. Sunt unele probleme cardiace care nu sunt periculoase, dar pot crea palpitatii.

De exemplu, exista o conditie cunoscuta sub numele de prolaps de valva mitrala, care poate duce la aparitia palpitatiilor cardiace, insa nu este o conditie de la sine periculoasa, iar in unele cazuri este complet inofensiva.

De asemenea, exista boli de inima care pot provoca palpitatii cardiace, iar in unele cazuri diagnosticarea unei afectiuni cardiace poate determina palpitatiile ce sunt legate de anxietate.

Cum se poate controla anxietatea in timpul palpitatiilor?

Este foarte important sa va amintiti ca dupa ce medicul v-a spus ca aveti o inima sanatoasa, este un fapt obisnuit sa continuati sa va temeti ca medicul a scapat ceva anume.

Anxietatea provoaca cel mai rau scenariu in ceea ce priveste gandirea, iar vizitele frecvente la doctor nu mai sunt suficiente pentru a va calma partea emotionala. Daca va supara o palpitatie cardiaca, luati in considerare urmatoarele sfaturi pentru a evita transformarea palpitatiilor intr-un atac de panica sever:

a.Plimbarile – unele palpitatii pot fi atat de grave, incat persoana sa se simta ametita. Dar daca doriti, mergeti sa va plimbati. Mersul pe jos ajuta la pastrarea corespunzatoare a fluxului sanguin si pare sa aiba un efect calmant natural asupra batailor rapizi ale inimii.

b.Distragerea atentiei – tineti minte ca gradul de constientizare a batailor inimii poate provoca aparitia palpitatiilor si, astfel, aceste batai pot deveni din ce in ce mai inconstante si mai pronuntate. Dupa ce va ganditi ca inima bate foarte greu, tot ce trebuie sa faceti este sa distrageti atentia de la aceste lucruri spre altele care sa va bucure. Incercati sa apelati la un prieten, astfel, cat mai multi oameni considera ca daca discuta si sunt ascultati de o persoana apropiata se calmeaza si se poate distrage atentia de la ritmul cardiac.

c.Controlul asupra respiratiei – nu de putine ori palpitatiile provoaca anxietate. Exista si unele simptome suplimentare care le imita pe cele ale bolilor de inima. De aceea, este foarte important sa aveti grija de dumneavoastra pentru a evita hiperventilatia. Incercati cu respiratii lente, controlate, pentru a va asigura ca nu respirati intr-un ritm rapid. Cascati sau respirati adanc, chiar daca organismul nu are nevoie de atat de mult oxigen.

d.Cofeina – nu se poate nega faptul ca multe persoane ce sufera de atacuri de anxietate prezinta sentimente de frica din cauza unor simptome cauzate de cofeina. O singura ceasca dimineata este acceptabila, dar prea multe cesti cresc riscul de aparitie a palpitatiilor si a anxietatii.

e.Consumati apa – apa potabila este de fapt un mod natural de a calma. Apa rece pare a avea un efect calmant asupra organismului. Din moment ce va simtiti deshidratat (un alt posibil motiv de palpitatii), apa potabila reduce palpitatiile.

f.Echilibrarea electrolitilor – cand vina vorba de problemele legate de inima, se face referire la cei patru electroliti, si anume la potasiu, calciu, sodiu si magneziu. Daca nivelul oricarui dintre acesti electroliti devine prea mare sau prea mic, atunci rezultatul este aparitia palpitatiilor. Medicul va poate spune daca este necesar un test simplu de sange sau de urina.

Daca aveti niveluri excesive sau un deficit de electroliti, atunci se poate vorbi cu medicul despre cum se poate aduce inapoi acest echilibru. In general, acest lucru ar putea insemna luarea de vitamine suplimentare sau cresterea/scaderea consumului de anumite alimente.

Lista de alimente bogate in cei patru electroliti majori includ:

Potasiu:
-Banane;
-Mere;
-Lapte;
-Suc de portocale;
-Cartofi;
-Stafide;
-Paine din grau integral.

Calciu:
-Lactate;
-Migdale;
-Fasole;
-Tofu;
-Humus;
-Legume;
-Fructe;
-Fulgi de ovaz.

Sodiu:
-Diferite tipuri de carne;
-Lactate;
-Inghetata;
-Gustari;
-Mancarea la conserva;
-Condimente.

Magneziu:
-Soia fiarta;
-Unt de arahide;
-Lapte;
-Iaurt.

g.Dieta – dieta este o parte importanta a oricarei stategii anti-palpitatii. Iata cateva exemple de alimente pe care trebuie sa le consumati mai des:
-Struguri;
-Guava;
-Miere;
-Fructe si legume proaspete;
-Alimente ce contin grau integral.

Alimente si activitati pe care ar trebui sa incercati sa le evitati includ:

-Alimentele si bauturile ce contin cofeina;
-Ciocolata;
-Bauturile racoritoare;
-Zaharul;
-Alcoolul;
-Fumatul.

h.Medicamentele – trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra in ceea ce priveste consumul de medicamente. Medicii vor prescrie, de obicei, beta-blocante, care blocheaza efectele adrenalinei asupra organismului. Aceasta ar fi o optiune buna dupa ce va confruntati cu palpitatii, pentru o perioada prelungita de timp.

i.Manevra Valsalva – aceasta tehnica poate fi utilizata pentru a opri bataile rapide ale inimii. In primul rand, prindeti nasul si inchideti gura. Apoi, respirati cu forta. Ideea acestei manevre este de a tensiona muschii. Acest lucru va cauza un varf rapid al ritmului cardiac, urmat de o incetinire a ritmului cardiac. Daca suferiti de o boala de inima sau aveti o varsta inaintata, nu incercati aceasta manevra.

j.Tusea – tusea cauzeaza o presiune puternica ce se realizeaza in piept si reduce bataile inimii la un ritm normal. Aceasta nu este o masura preventiva, astfel incat incercati sa tusiti cand aveti palpitatii.

Palpitatiile la femei

Din pacate, palpitatiile sunt extrem de frecvente. Acestea difera de la o persoana la alta si pot varia in functie de nivelurile de varsta si de hormonii unei femei.

a.Varsta – palpitatiile cauzate de fibrilatia atriala compromit capacitatea inimii de a pompa sange in intreg corpul, sunt mai raspandite la barbati, dar si femeile cu varsta de peste 65 de ani sunt extrem de predispuse la o astfel de afectiune.

b.Ciclul menstrual – palpitatiile, care se simt ca trec intr-o clipa, apar mai ales odata cu ciclul menstrual la femei. Un ritm cardiac rapid rezulta atunci cand are loc un asa-numit ”scurt circuit” la nivelul sistemului electric al inimii. Acest ritm poate varia in functie de ciclu.

c.Sarcina – sarcina poate provoca aritmii nepericuloase, insa neplacute, dar la unele femei mai tinere aceste aritmii pot creste prin incidenta aritmiilor periculoase, dar rare, cum ar fi cele precipitate de sindromul Wolff-Parkinson-White.

Daca ati avut palpitatii in trecut si va planificati sa deveniti gravida, este important sa rezolvati aceste palpitatii in prealabil, deoarece acestea sunt mai dificil de gestionat in timpul sarcinii.

d.Menopauza – menopauza este cea mai comuna situatie pentru palpitatiile nepericuloase.

Unele dintre semnele importante ale palpitatiilor sunt severitatea si durata. Daca aveti dureri in piept sau alte probleme de acest gen in mod continuu timp de mai mult de cateva minute, iar in cazul in care durerea este severa, este posibil sa aveti o problema.

Daca deja ati fost testat pentru bolile de inima si nu suferiti de nimic, asteptati. Daca aveti rabdare si asteptati circa 10 minute, simptomele vor disparea.

Palpitatiile pot fi inspaimantatoare, dar, de obicei, nu sunt periculoase. De aceea, trebuie sa vedeti medicul daca nu ati facut acest lucru deja. Intelegeti faptul ca palpitatiile sunt o parte normala in ceea ce priveste tulburarea de anxietate si de stres, in general.

Atunci cand se intampla sa aveti palpitatii, nu trageti concluzii pripite. In schimb, incercati unele dintre tehnicile descrise mai sus si incercati tot ce se poate pentru a nu intra in starea de frica.

De asemenea, pentru identificarea si prevenirea anumitor deficiente nutritionale, efectuarea unui set de analize uzuale anual, precum si un control medical de rutina pot fi de folos.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Neoclinic
Tel: 0256225252
Timisoara, Calea Dorobanților 3, Timișoara 307200
Policlinica OCH Constanța
Tel: 0241480400
Constanta, Strada Flămânda Nr. 19, Constanța

Citeste si despre:

Cum sa scapati de semnele ochilor obositi Cum sa facem fata unei suferinte? Insomnia poate indica probleme de anxietate Bolile renale cronice Analiza mineralelor sau ionograma (sodiu, clor, calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, plumb, iod) Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Wobenzym - Rolurile esentiale ale enzimelor sau enzimoterapia de sistem Respiratia urat mirositoare poate ascunde boli grave. Afla totul despre halena Principalele manifestari ale bolilor cardio-vasculare Palpitatiile la copii Palpitatiile – cand devin un motiv de ingrijorare?