Efectele alcoolului asupra inimii

Actualizat: 27 August 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Inima si vasele de sange formeaza sistemul cardiovascular. Inima pompeaza sangele in organism prin artere, vene si capilare. Sangele transporta substante nutritive si compusi catre toate organele corpului, inclusiv alcoolul.

In doze mici sau moderate, alcoolul nu afecteaza inima, insa in cantitati mari si consumat cu regularitate, acesta poate fi una dintre cauzele bolilor de inima.

Sistemul cardiovascular este afectat de alcool. Acesta poate determina o crestere temporara a frecventei cardiace si a tensiunii arteriale.

Pe termen lung, consumul de alcool peste medie poate duce la cresterea ritmului cardiac, la cresterea tensiunii arteriale, la atrofierea muschiului inimii si la aritmie cardiaca. Toate acestea pot spori riscul dezvoltarii unui atac de cord si a unui accident vascular cerebral.

Beneficiile consumului moderat de alcool

Un consum moderat de alcool inseamna sub 15 grame de alcool pur pe zi in cazul femeilor si sub 30 de grame in cazul barbatilor. Un pahar cu vin de 250 ml are in jur de 25 de grame de alcool pur.

Consumul moderat de alcool potejeaza impotriva mai multor boli:
- Creste nivelul HDL sau colesterolul "bun";
- Incetineste coagularea sangelui. Acest lucru inseamna ca poate opri atacurile de cord, insa poate determina sangerari mai usoare;
- Scade riscul de instalare a diabetului;
- Scade riscul de producere a unui accident vascular cerebral.

Efectele negative ale consumului ridicat de alcool

Creste ritmul cardiac. Alcoolul poate determina variatii ale modului in care bate inima. Consumul regulat de alcool poate provoca episoade de tahicardie. Numarul si severitatea acestor episoade poate provoca cheaguri de sange, ce cresc riscul dezvoltarii atacului de cord sau a accidentului vascular cerebral.

Creste tensiunea arteriala. Tensiunea arteriala ridicata apare atunci cand sangele pompeaza cu mai multa forta decat in mod obisnuit. Consumul unei singure doze de alcool poate determina o crestere temporara a tensiunii arteriale, iar consumul regulat de alcool peste limitele recomandate poate provoca hipertensiune arteriala.

Tensiunea arteriala ridicata determina intarirea si ingrosarea arterelor si este un factor de risc pentru infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral.

Determina batai neregulate ale inimii. Schimbarea ritmului inimii se numeste aritmie. Aritmiile pot include batai prea lente ale inimii (bradicardie) sau prea rapide (tahicardie). Acestea pot provoca stop cardiac si accident vascular cerebral.

Provoaca infarct. Muschiul inimii are nevoie de oxigen pentru a putea pompa sange. Un atac de cord apare atunci cand o artera care furnizeaza oxigen la nivelul muschiului cardiac este ingustata sau intrerupta complet, impiedicand muschiul inimii sa primeasca oxigen.

Fluxul de sange catre inima poate fi blocat din cauza cresterii treptate a placii, a grasimii si a colesterolului care determina ingustarea arterelor coronariene.

Determina accident vascular cerebral. Consumul de alcool poate creste riscul aparitiei accidentului vascular cerebral. Acesta determina perturbarea fluxului sangvin la nivel cerebral si poate duce la pierderea functiilor motorii si senzoriale.

Un accident vascular cerebral poate deteriora si alte sisteme din organism, inclusiv sistemele scheletice, musculare, respiratorii, digestive si urinare.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Policlinica OCH Constanța
Tel: 0241480400
Constanta, Strada Flămânda Nr. 19, Constanța
MEDINST DIAGNOSTIC
Tel: 0319902
Bucuresti, Strada Sfânta Vineri Nr. 29, Sector 3, București.

Medici

specialist, Doctor în medicină Guță Andrada
Cardiologie - MEDINST DIAGNOSTIC
Bucuresti, 0319902
primar Rizea Olguța
Radiologie-imagistica medicala - MEDINST DIAGNOSTIC
Bucuresti, 0319902
specialist Catana Nicu
Cardiologie - MEDINST DIAGNOSTIC
Bucuresti, 0319902

Citeste si despre:

Primul ajutor in caz de atac de cord sau infarct miocardic Cum reduci riscul unui atac de cord sau al unui atac cerebral? Sfaturi pentru reducerea riscului de atac de cord si accident vascular cerebral Arsuri stomacale sau infarct miocardic? Infarct silentios sau o simpla raceala? Infarctul miocardic si angina instabila Legatura dintre temperaturile scazute si riscul de infarct Rutina de ingrijire a dermatologilor - 5 secrete pe care le poti incerca si tu Cat costa fertilizarea in vitro (FIV)? De ce pretul exact este greu de estimat Accidentul vascular cerebral (AVC) Care sunt simptomele infarctului miocardic si cum poate fi acesta prevenit? Ce trebuie sa stiti despre tipurile de atac de cord? Prezinti risc crescut de a suferi un atac de cord? Simptome subtile ale infarctului miocardic Durerea de inima – Cardiopatia ischemica: angina pectorala, infarctul miocardic Atacul de cord si bolile cardiace