Exercitiul fizic iti poate face tesutul adipos mai sanatos

Actualizat: 06 Februarie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Chiar daca am tot auzit ca tesutul adipos (grasimea) este ceva rau, nociv, nesanatos, totusi il avem, este o componenta esentiala in functionarea corpului nostru. Iar prin exercitiu fizic il putem mentine sanatos.

Conform unui nou studiu, o singura sesiune de exercitii fizice poate schimba functionarea moleculara a tesutului in asa fel incat poate imbunatati metabolismul pe termen lung.

Aceasta descoperire e destul de relevanta in perioada sarbatorilor, atunci cand – in ciuda intentiilor noastre de a manca mai putine grasimi si dulciuri – grasimea se acumuleaza si se depoziteaza in tesutul adipos mai mult decat de obicei.

Vestea buna este ca putem contracara efectele negative ale kilogramelor in plus prin sport.

Multi dintre noi probabil se gandesc la tesutul adipos ca fiind ceva inert si inestetic. De fapt, grasimea este un tesut destul de ”activ” si necesar bunei functionari a organismului producand semnale biochimice care afecteaza operatiile biologice ale corpului.

Functia principala a tesutului adipos este, bineinteles, de a stoca grasimea intr-un spatiu securizat.

Cercetari recente efectuate atat pe animale, cat si pe subiecti umani au aratat ca atunci cand tesutul adipos este nesigur si permeabil, acizii grasi pot patrunde in sange si transportati in alte organe, precum muschi sau ficat, unde se acumuleaza, contribuind la rezistenta la insulina – un precursor al diabetului zaharat.

Un studiu recent a descoperit ca daca persoanele supraponderale au un nivel scazut de acizi grasi in sange, sunt mai sanatosi din punct de vedere metabolic decat alti adulti supraponderali.

Mai interesant este faptul ca biopsiile subcutanate au aratat ca tesutul adipos al acestor persoane este mult mai sanatos si din punct de vedere morfologic (mai putina inflamatie si cicatrizare) comparativ cu a celorlalti subiecti.

Totusi, acest studiu a avut si unele limite, fiind un studiu observational si neurmarind subiectii pe termen lung pentru a nota modificarile si pentru a descoperi care sunt factorii care ofera acel plus de impermeabilitate a tesutului adipos.

Aproximativ un an mai tarziu, aceiasi cercetatori au adaugat exercitiul fizic in ecuatie si au refacut studiul. Exercitiile fizice sunt binecunoscute pentru efectul benefic pe care il au asupra consumului de energie din grasime.

De asemenea, exercitiile aerobice transforma tesutul adipos de tip alb in tesut adipos de tip brun - un tip de grasime mai sanatos decat cel alb si care se gaseste in mod normal la nou-nascuti si la mamiferele care hiberneaza, avand rol principal in termoreglare.

Oamenii de stiinta au luat un lot de 20 de barbati si femei supraponderali, dar care nu au avut rezistenta la insulina.

Opt dintre ei faceau exercitii fizice in mod regulat, ceilalti fiind sedentari. Au fost efectuate teste initiale privind compozitia corpului participantilor si au fost prelevate mostre de tasut grasos.

Apoi au rugat fiecare voluntar sa foloseasca banda de alergat sau bicicleta eliptica timp de o ora la o viteza moderata. Dupa inca o ora de la terminarea exercitiului, testele au fost repetate.

Rezultatele microscopice au fost uimitoare: la aproape toti voluntarii, exercitiul fizic a produs cresterea nivelului unei proteine responsabile pentru dezvoltarea de vase sanguine noi.

Mai multe vase de sange = debit sanguin mai mare = mai multi nutrienti si oxigen care ajung in celule = tesut adipos mai sanatos.

De asemenea, analiza morfologica a biopsiilor a aratat ca subiectii care au un program regulat de exercitii fizice au beneficiat de o activitate genetica crescuta in ce priveste proliferarea vaselor sanguine, sugerand un tesut mai pregatit pentru a crea noi vase de sange si pentru a creste fluxul sanguin.

Aceeasi activitate genetica crescuta a fost observata si pentru producerea unei substante cu proprietati antiinflamatoare.

Aceste modificari nu sunt masive. Sunt subtile, dar au aparut in mod consistent dupa chiar o singura sesiune de exercitii fizice. Oare ce s-ar fi intamplat daca studiul ar fi continuat si ar fi evaluat subiectii dupa un an de exercitii fizice regulate?

Studiul de fata este unul mic, care nu a observat pe termen lung modificarile care ar fi aparut, nu a comparat efectele diferitelor tipuri de exercitii, nu a masurat cu exactitate schimbarile in concentratia acizilor grasi din sange si nu a analizat efectele exercitiului fizic asupra persoanelor normoponderale.

Ceea ce a incercat acest studiu sa evidentieze a fost faptul ca orice ”cantitate” de exercitiu fizic este benefica, chiar daca aceasta nu se observa de la inceput.

Evident ca cel mai bun lucru pentru o sanatate si un metabolism bun este scaderea in greutate, dar chiar daca nu reusim sa slabim mult in timpul scurt pe care ni l-am propus (o metoda total nesanatoasa), acest studiu ne arata ca orice schimbare este importanta si cu efort sustinut putem reusi sa ne pastram sanatatea.

Totusi, exercitiul fizic nu este elementul cheie pentru a-ti mentine o greutate normala. Chiar daca mergi la sala in fiecare zi, alergi sau faci orice alta activitate care sa iti puna corpul in miscare, dar continui acelasi stil de viata nesanatos, nu vei putea reusi sa slabesti si sa ramai in forma.

Ideea centrala este ca un stil de viata sanatos cuprinde mai multi factori care nu se pot lua separat.

Alimentatia, odihna, exercitiul fizic, relatiile cu cei din jur si o atitudine pozitiva asupra vietii sunt verigile care alcatuiesc lantul numit stil de viata. Fiecare dintre aceste verigi este importanta, iar daca una se rupe, lantul este incomplet si nefunctional.

Daca ar fi sa facem o lista cu obiceiuri sanatoase pe care ar trebui sa le urmam pentru un stil de viata sanatos, aceasta ar include:

- O dieta diversificata, care sa cuprinda toti nutrientii de care ai nevoie

- Evitarea produselor alimentare procesate

- Nu consuma bauturi carbogazoase indulcite

- Nu depasi numarul de calorii necesar pentru tine (apeleaza la un nutritionist pentru mai multe informatii)

- Asigura-te ca ai un somn neintrerupt de minim 7 ore in fiecare noapte

- Fa exercitii fizice cel putin 150 de minute in fiecare saptamana

- Cultiva si pastreaza relatii sanatoase, in special cu cei din familia ta.


Citeste si despre:

Hormonii. Cum ne influenteaza viata De ce nu reusesc sa slabesc? Cum sa gestionezi optim tranzitia catre menopauza Fasceita necrozanta – infectia necrotizanta a fasciei si a tesutului subcutanat Cauzele ridurilor Obezitatea – cauze, afectiuni si tratament Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Tipuri majore de distrofie musculara Muschi vs Grasime Estrogenii Celulita Lipomul Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent)
Cere sfatul medicului ×