Sevrajul alcoolic

Actualizat: 07 Ianuarie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati


Sevrajul alcoolic se refera la modificarile care au loc in organism cand o persoana intrerupe brusc consumul de alcool dupa o perioada lunga in care a consumat cantitati ridicate de alcool. Simptomele specifice sunt: frisoane, insomnie, anxietate si alte manifestari fizice si mentale.

Alcoolul intarzie desfasurarea proceselor de la nivelul creierului (efect deprimant sau sedativ). In randul persoanelor care au consumat cantitati ridicate de alcool pe o perioada lunga de timp, creierul este aproape continuu expus la efectul deprimant al alcoolului. In timp, creierul isi adapteaza productia de substante chimice pentru a compensa efectele alcoolului; acest lucru se realizeaza prin producerea naturala de substante chimice cu rol stimulator (ca serotonina ori norepinefrina - asemanatoare adrenalinei), in cantitati mai mari decat in mod normal.

In cazul renuntarii bruste la alcool, creierul reactioneaza ca un vehicul accelerat la care nu mai functioneaza franele. Deloc suprinzator, simptome frecvente de sevraj alcoolic sunt simptomele care apar atunci cand creierul este hiperexcitat (hiperstimulat).

Unul dintre cele mai periculoase tipuri de sevraj, specifice celor care renunta la alcool (care apare la 1 din 20 de persoane) este delirium tremens (DTS), cand creierul nu este capabil sa regleze productia de substante chimice.

Acest lucru cauzeaza o stare de confuzie temporara si conduce la modificari periculoase ale modului in care creierul controleaza procesele de circulatie si respiratie.

Semnele vitale ale organismului, cum ar fi frecventa cardiaca sau tensiunea arteriala se pot schimba dramatic sau imprevizibil, existand chiar riscul unui atac de cord, accident vascular cerebral sau deces.

Simptome

In general, severitatea simptomelor de sevraj alcoolic creste in intensitate in functie de cantitatea si durata de timp in care s-a consumat constant alcool. Dupa doar 12 ore dupa incetarea consumului apar simptome minore de sevraj, chiar daca pacientii inca au un nivel destul de ridicat de alcool in sange.

Simptomele includ:

- tremuraturi ale mainilor;
- transpiratie;
- usoara anxietate;
- stare de greata si/sau varsaturi;
- durere de cap;
- insomnie.

Dupa 12-24 ore, unii pacienti pot prezenta halucinatii vizuale, auditive sau tactile care dispar, de obicei, in termen de 48 de ore. Ansamblul acestor simptome poarta denumirea de halucinoza alcoolica si nu sunt identice cu halucinatiile asociate cu DTS. Majoritatea pacientilor sunt constienti ca senzatiile neobisnuite nu sunt reale.

De regula, crizele de sevraj se declanseaza dupa 24 si 48 de ore de la incetarea consumului de alcool. Riscul de convulsii este destul de mare la pacientii care au suferit multiple cure de dezintoxicare.

DTS se manifesta de obicei dupa 48 si 72 de ore de la incetarea consumului de alcool. Factorii de risc pentru DTS sunt: istoricul medical care contine crize anterioare datorate sevrajului, boli acute, modificari ale functiei hepatice si varsta inaintata.

Principalele simptome ale DTS care, de obicei, se manifesta mai ales din a 5-a zi:

- dezorientare, confuzie si anxietate severa;
- halucinatii (mai ales vizuale), care nu pot fi distinse de realitate;
- transpiratie;
- convulsii;
- hipertensiune arteriala;
- aritmie cardiaca;
- tremor sever;
- temperatura corporala scazuta.

Cauze

Sevrajul alcoolic se manifesta in randul persoanelor care au consumat cantitati ridicate de alcool, perioade indelungate de timp, si brusc au renunta la a mai consuma alcool. De obicei, primele simptome apar in 5-10 ore de la renuntarea la alcool, dar pot aparea si incepand cu 7-10 zile mai tarziu.

Urmatoarele situatii sunt considerate cazuri in care alcoolul este consumat excesiv:

- mai mult de 15 pahare de bautura pe saptamana la barbati sau 8 pahare la femei;
- mai mult de 5 pahare de bautura pe zi la barbati sau 4 pahare pe zi la femei.

Consumul zilnic de alcool perturba viata si rutina unei persoane, indiferent de cantitatea consumata. Persoana in cauza va dezvolta simptomele de sevraj alcoolic atunci cand renunta la acest obicei. Riscul de a dezvolta simptome severe de sevraj creste daca pacientul are si alte probleme medicale.

Diagnostic

Sevrajul alcoolic este usor de diagnosticat daca pacientul manifesta simptomele tipice care apar dupa incetarea consumului de alcool.
Nu exista teste specifice care sa contribuie la stabilirea diagnosticului de sevraj alcoolic.

Daca pacientul deja manifesta simptomele de sevraj alcoolic inseamna ca exista riscul ca organele interne sa fi fost afectate. In aceasta situatie se recomanda consultul medical pentru ca medicul sa recomande testele de sange necesare pentru a evalua probleme medicale cauzate de alcool: afectiuni hepatice, boli de inima, afectiuni ale nervilor periferici, afectiuni ale sistemului digestiv.

Totodata, medicul va evalua si regimul alimentar si ca recomanda analize specifice pentru a identifica deficitul de vitamine. Deseori, persoanele dependente de alcool nu se hranesc suficient si adecvat.

Este dificil pentru cei care beau sa fie complet sinceri cu privire la cantitatea de alcool pe care au consumat-o. Totusi, acest lucru este un aspect important pentru tratarea in conditii de siguranta a simptomelor de sevraj.

Examene si teste

Medicul va analiza urmatoarele aspecte:

- daca bataile inimii sunt rapide (tahicardie);
- daca respiratia este rapida (tahipnee);
- daca temperatura corpului este crescuta;
- daca exista miscari anormale ale ochilor;
- daca mainile tremura;
- daca sunt sangerari interne;
- daca pacientul manifesta insuficienta hepatica;
- daca este instalata deshidratarea.

Se poate efectua si un screening toxicologic, precum si alte investigatii ale sangelui.

Tratament

Daca o persoana manifesta varsaturi severe, convulsii sau delirium tremens, cel mai sigur loc in care poate obtine tratamentul potrivit este spitalul. Deseori, in caz de delirium tremens, poate fi necesara interventia medicala in unitatea de terapie intensiva. Aici vor fi evaluate si monitorizate tensiunea arteriala si respiratia. Medicamente precum benzodiazepinelor pot ameliora simptomele de sevraj alcoolic (cel mai frecvent este utilizat diazepamul, cloradiazepoxide si lorazepam).

Majoritatea persoanelor dependente de alcool cu simptome de sevraj prezinta un deficit de vitamine si minerale (mai ales acid folic, tiamina, vitamina B12, magneziu, zinc si fosfati), motiv pentru care este necesara administrarea de suplimente nutritionale.

Principalele obiective cand se instituie tratamentul pentru sevrajul alcoolic sunt: ameliorarea simptomelor pentru prevenirea complicatiilor si inceperea terapiei pe termen lung care sa sustina abstinenta. Indicat este ca pacientul sa ramana in spital sub supraveghere medicala constanta care implica monitorizarea:

- tensiunii arteriale;
- a temperaturii corpului;
- a respiratiei;
- a ritmului cardiac;
- a fluidelor si nivelului de electroliti (cum ar fi substante chimice din organism ca sodiul si potasiul).

Simptomele de sevraj se pot agrava rapid si pot pune in pericol viata pacientului. Pentru ameliorarea acestora, poate fi necesara administrarea de medicamente care deprima sistemul nervos central (cum ar fi sedativele), in doze moderate.

Personalul specializat din spital, va urmari cu atentie semnele de delirium tremens. Halucinatiile care apar fara simptome sau alte complicatii sunt mai putin frecvente; acestea vor fi tratate cu medicamente antipsihotice.

Deseori sunt necesare investigatii si tratarea problemelor medicale asociate cu consumul de alcool. Tulburarile legate de consumul de alcool includ:

- afectiuni hepatice;
- tulburari de coagulare;
- leziuni ale creierului, sindromul Wernicke-Korsakoff;
- tulburari cardiace (cardiomiopatia alcoolica);
- malnutritia;
- deteriorarea nervilor (neuropatie alcoolica).

Reabilitarea poate include si sprijin social, medicamente si terapie comportamentala.

Prevenirea

Alcoolismul poate fi declansat de mai multi factori. Daca un membru al familiei manifesta o predispozitie la consumul de alcool, atunci riscul este de 3-4 ori mai mare ca in familia respectiva sa existe un caz de alcoolism.

Unii oameni cu istoric familial de alcoolism prefera sa se abtina si sa nu bea deloc alcool, intrucat aceasta este singura modalitate garantata prin care se evita dependenta de alcool.

Tratamentul cu succes al sindromului de sevraj alcoolic nu se adreseaza doar dependentei de baza, din aceasta cauza trebuie sa fie urmat de un tratament complex pentru dependenta sau abuzul de alcool.

Deseori poate fi necesara internarea la terapie intensiva. Medicul poate prescrie medicamente care sustin renuntarea la bautura, terapie cognitiv-comportamentala si de familie si va poate incuraja sa deveniti membru al unor grupuri de suport cu aceeasi problema.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Alcoolul: de la obisnuinta, la abuz si dependenta Polineuropatia alcoolica Dependenta de alcool si abuzul de droguri la adolescenti Semne ale sindromului de abstinenta (sevraj) la alcool Care este legatura dintre alcool si depresie? Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Medicamentele si alcoolul - inamicii somnului linistit Deprimante ale SNC Ghid medical de abandonare a fumatului Riscurile consumului de alcool de catre femei Copiii si alcoolul