Tulburari de somn periculoase

Actualizat: 04 Octombrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Majoritatea oamenilor au avut cosmaruri in copilarie. Pentru unii, frica din timpul somnului se poate manifesta in viata reala sub forma unor tulburari infricosatoare de somn. 

Unele dintre aceste tulburari de somn sunt periculoase din cauza riscului pe care il pot reprezenta atat pentru cel care doarme, cat si pentru cei dragi. Altele, cum ar fi teroarea sau pavor nocturn pot fi literalmente infricosatoare. Din fericire, cele mai multe pot fi gestionate cu ajutorul unui specialist in somnologie si prin respectarea unei rutine pe timp de noapte.

Ce sunt tulburarile de somn?

Tulburarile de somn sunt afectiuni care va afecteaza somnul sau va impiedica sa obtineti un somn odihnitor si, ca urmare, pot provoca somnolenta in timpul zilei si alte simptome. Toata lumea poate avea probleme cu somnul din cand in cand. Cu toate acestea, este posibil sa aveti o tulburare de somn daca:

 Somnul este foarte important. Daca nu dormi suficient poate avea consecinte nefaste asupra performantei scolare si la locul de munca, relatiilor interpersonale, sanatatii si sigurantei.

Iata mai jos o lista cu unele dintre cele mai infricosatoare tulburari de somn, de la apnee la sexomnie si modul in care pot fi tratate fiecare.

Apneea obstructiva de somn

Ce este - Una dintre cele mai frecvent intalnite tulburari este apneea obstructiva de somn. Aceasta este caracterizata prin pauzele de respiratie ale persoanei care doarme. Apneea severa de somn poate provoca batai neregulate ale inimii, lipsa de oxigen la creier si chiar moarte. Pe termen lung, aceasta creste riscul aparitiei hipertensiunii arteriale, insuficientei cardiace si accidentului vascular cerebral.

Cum poate fi tratata - Apneea trebuie diagnosticata corect cu ajutorul unui specialist in somnologie. Modificarea stilului de viata, cum ar fi pierderea in greutate si dormitul pe o parte, dispozitivele dentare, interventiile chirurgicale sau utilizarea unui aparat care are rolul de a opune o presiune pozitiva continua asupra cailor respiratorii, pot fi masuri care vor ameliora aceasta conditie.

Miclonia nocturna sau tulburarea comportamentala de somn REM

Ce este - Persoanele care sufera de tulburare comportamentala de somn REM fac diverse miscari in timpul somnului si actioneaza conform viselor. Comportamentul lor poate deveni periculos atat pentru cei afectati, cat si pentru partener, daca visul este violent.

Cum poate fi tratata - Medicamentul numit clonazepam este foarte eficient in tratarea micloniei nocturne. Melatonina si anumite tipuri de antidepresive pot fi prescrise in unele cazuri. Persoanele care sufera de aceasta tulburare ar trebui sa doarma in conditii de siguranta, pentru a evita sa se raneasca singuri sau sa raneasca partenerul de somn. In acest scop, din camera de dormit se vor elimina obiectele ascutite, eventual, pana cand conditia va fi tinuta sub control.

Pavor nocturn sau teroarea nocturna

Ce este - Mult mai intensa decat un cosmar obisnuit, teroarea nocturna este frecvent intalnita la copii si poate provoca teama intensa. Copilul va fi aproape de neconsolat si destul de dificil de stapanit. Practic, teroarea nocturna nu este un vis din punct de vedere tehnic, ci o reactie puternica a unui copil in perioada de tranzitie de la o etapa de somn la alta. Aceasta apare, de obicei, la doua trei ore, dupa ce copilul a adormit.

Cum poate fi tratata - Cea mai buna solutie nu este sa va treziti copilul, intrucat acesta va fi foarte dezorientat. In schimb, ati putea sta cu copilul dumneavoastra, ati putea incerca sa-l linistiti, sa-l imbratisati si sa va asigurati ca nu-si face vreun rau. Pentru oprirea terorii nocturne, trebuie diminuat stresul copilului. Mediul sau trebuie sa fie unul cat mai linistit, copilul ar trebui sa nu doarma seara la ore tarzii, iar inainte de somn sa creati o rutina care sa cuprinda activitati linistitoare, in urma careia micutul sa fie relaxat. In unele cazuri, poate fi necesar tratamentul medicamentos pentru tratarea pavorului nocturn.

Sexomnia

Ce este - O categorie a unui grup de conditii cunoscute sub denumirea de parasomnii, sexomnia este o tulburare in care oamenii actioneaza sexual in timpul somnului. In unele cazuri subiectii se masturbeaza, in altele au contact sexual complet, iar in altele se angajeaza in mimarea unor acte pe care nu le fac in timp ce sunt treji.

Cum poate fi tratata - Mediul in care doarme persoana care sufera de sexomnie trebuie sa fie securizat pana cand conditia va fi gestionata. Tratarea altor tulburari de somn, eliminarea medicamentelor si a abuzului de alcool pot fi de asemenea, de ajutor. In unele cazuri, pentru ameliorarea sexomniei, poate fi nevoie de tratament medicamentos.

Narcolepsia

Ce este - La persoanele care sufera de narcolepsie, ciclurile de dormit-trezire sunt anormale, iar acest lucru duce la adormirea involuntara pe parcursul zilei a narcolepticului. Bolnavul poate adormi cateva secunde sau cateva minute.

Episoadele de narcolepsie pot fi extrem de periculoase, in functie de actiunea desfasurata de bolnav. De exemplu, daca o persoana adoarme involuntar in timp ce conduce un autovehicul, viata sa si a altora pot fi in pericol. Narcolepticii pot experimenta halucinatii, pierderea tonusului muscular si chiar paralizie, in timpul acestor atacuri.

Cum poate fi tratata - Afectiunea poate fi tratata cu ajutorul medicatiei, dar si prin terapiile comportamentale.

Somnambulismul

Ce este - Persoanele care sufera de somnambulism pot efectua activitatile desfasurate in fiecare zi in timp ce dorm, fara sa-si aminteasca despre acest lucru dupa ce se trezesc. Somnambulii pot vorbi, merge sau chiar conduce o masina cand dorm. Este dificil sa treziti un somnambul, intrucat simptomele apar in faza de somn adanc.

Cum poate fi tratat - Tratamentul nu este necesar, de obicei, deoarece majoritatea persoanelor vor depasi acest comportament. Totusi, partenerii ar trebui sa ia masuri pentru a preveni prejudiciile care ar putea rezulta in urma unui episod de somnambulism. Hipnoza poate fi o modalitate de tratament. Uneori poate fi util si tratamentul medicamentos cu anxiolitice.

Tulburarile nocturne de alimentatie

Ce sunt - Persoanele care mananca atunci cand dorm sufera de tulburari nocturne de alimentatie. Acestea sunt considerate atat tulburari de alimentatie, cat si de somn.

Exista doua tipuri de tulburari de alimentatie: sindromul nocturn de alimentatie si tulburarile de somn legate de alimentatie. Principala diferenta dintre cel doua tulburari de somn este faptul ca cei care sufera de sindromul nocturn de alimentatie sunt pe deplin constienti de actiunile lor si se trezesc cu o dorinta incontrolabila de a manca, iar cei care sunt diagnosticati cu tulburari de somn legate de alimentatie se trezesc doar partial si nu sunt constienti cand mananca in timpul somnului.

Cum pot fi tratate - Cel mai des, medicul prescrie medicamente pentru tratarea tulburarilor nocturne de alimentatie. Medicamentele recomandate au rolul de a diminua apetitul alimentar si de a contribui la scaderea in greutate.

Care sunt cateva sfaturi pentru a avea un somn bun?

  1. Creati un mediu optim de somn, asigurandu-va ca dormitorul dvs. este confortabil, racoros, linistit si intunecat. Daca zgomotul te tine treaz, incearca sa folosesti sunete de fundal precum „zgomot alb” sau dopuri de urechi. Daca lumina va interfereaza cu somnul, incercati o masca de somn sau perdele opace.
  2. Gandeste pozitiv. Evitati sa mergeti la culcare cu o mentalitate negativa, cum ar fi „Daca nu dorm suficient in seara asta, cum voi trece vreodata de ziua de maine?
  3. Evitati sa va folositi patul pentru altceva decat pentru somn si relatii intime. Nu va uitati la televizor, nu mancati, nu lucrati si nu folositi computere in dormitorul dvs.
  4. Incercati sa va limpeziti mintea inainte de culcare notand lucrurile sau facand o lista de lucruri de facut mai devreme seara. Acest lucru este util daca aveti tendinta sa va faceti griji si sa va ganditi prea mult in pat noaptea.
  5. Stabiliti o ora regulata de culcare si o rutina relaxanta in fiecare seara facand o baie calda, ascultand muzica linistitoare sau citind. Incercati exercitii de relaxare, meditatie sau biofeedback. Treziti-va la aceeasi ora in fiecare dimineata, inclusiv in zilele libere si concedii.
  6. Opriti vizionarea ceasului. Intoarceti ceasul si folosii doar alarma pentru a va trezi. Parasiti dormitorul daca nu puteti adormi in 20 de minute. Cititi sau implicati-va intr-o activitate relaxanta intr-o alta camera.
  7. Evitati un pui de somn. Daca va este extrem de som, faceti un pui de somn. Dar limitati somnul la mai putin de 30 de minute si nu mai tarziu de ora 15:00.
  8. Evitati stimulentele (cafea, ceai, sifon/cola, cacao si ciocolata) si mesele grele cu cel putin patru ore inainte de culcare. Gustarile usoare cu carbohidrati, cum ar fi laptele, iaurtul sau biscuitii, va pot ajuta sa adormiti mai usor.
  9. Evitati alcoolul si tutunul cu cel putin patru ore inainte de culcare si in timpul noptii.
  10. Faceti sport in mod regulat, dar nu in patru ore pana la culcare, daca aveti probleme cu somnul.

Citeste si despre:

Paralizia in timpul somnului Somnul si parasomniile Tulburarile anxioase - terapie si sfaturi utile Paralizie in somn Probleme de somn in boala Parkinson Imunitatea copiilor, provocarea parintilor. Cum facem fata acestei provocari? Somnul si tulburarile de alimentatie Boala somnului – Tripanosomiaza Africana Tulburarile afective sezoniere Cate ore trebuie sa dormim in functie de varsta. Cat de periculoasa este privarea de somn Remedii naturiste pentru tulburarile de somn