MOVALIS, tablete

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 08 Aprilie 2024

Indicatii
Movalis este un antiinflamator indicat pentru tratamentul simptomatic al artritei reumatoide, tratamentul simptomatic al osteoartritelor dureroase (artroze, boli degenerative ale articulatiilor); alte stari inflamatorii.

Doze si mod de administrare
Artrita reumatoida: 15 mg/zi. In functie de raspunsul terapeutic, doza poate fi redusa la 7,5 mg/zi. Osteo-artrita: 7,5 mg/zi. Daca este necesar, doza poate fi crescuta la 15 mg/zi. La pacientii cu risc crescut la reactii adverse, tratamentul se incepe cu o doza de 7,5 mg/zi. La pacientii cu insuficienta renala severa dializati, doza nu trebuie sa depaseasca 7,5 mg/zi. Doza maxima zilnica recomandata este de 15 mg Movalis. Deoarece doza de Movalis la copii nu a fost inca stabilita, tratamentul cu Movalis trebuie aplicat doar adultilor. Tabletele trebuie inghitite cu apa sau alt lichid, in timpul meselor. Administrarea rectala: un supozitor de 15 mg/zi. Administrarea combinata: doza zilnica totala de Movalis administrata ca tablete si supozitoare nu trebuie sa depaseasca 15 mg.
Conditii de pastrare: se va pastra intr-un loc uscat, la o temperatura de pana la 25C. Nu se va lasa la indemana copiilor.

Actiune terapeutica
Movalis este un ains din clasa acizilor enolici, cu proprietati antiinflamatoare, analgezice si antipiretice. Mecanismul, comun pentru toate efectele, se datoreaza capacitatii Movalis de a inhiba biosinteza prostaglandinelor, cunoscuti mediatori ai inflamatiei. In vivo, Movalis inhiba mai mult biosinteza prostaglandinelor de la locul inflamatiei, decat a celor din mucoasa gastrica sau din rinichi. Acest grad crescut de protectie se datoreaza inhibarii selective a COX 2, fata de COX 1. Dovezile existente arata ca inhibarea COX 2 intretine efectele terapeutice ale AINS, pe cand inhibarea COX 1 este responsabila de efectele secundare gastrointestinale si renale. Studiile clinice au demonstrat o incidenta scazuta a efectelor secundare gastrointestinale (inclusiv a perforatiilor, ulceratiilor si sangerarilor) la dozele recomandate de meloxicam, decat la cele ale antiinflamatoarelor standard.

Compozitie
20 tablete a 7,5 mg sau 15 mg meloxicam/tableta 6/12 supozitoare a 15 mg meloxicam/supozitor

Contraindicatii
Hipersensibilitate la meloxicam sau orice excipient al medicamentului. Este posibila sensibilitatea incrucisata cu acidul acetilsalicilic sau cu alte ains. Movalis nu trebuie administrat pacientilor care prezinta semne de astm, polipi nazali, angioedem sau urticarie, urmare a administrarii de acid acetilsalicilic sau alt antiinflamator; in caz de ulcer peptic activ, insuficienta hepatica severa, insuficienta renala severa nedializata, copii si adolescentii sub 15 ani, sarcina sau alaptare.

Masuri de precautie
Ca si in cazul altor ains, trebuie luate anumite precautii in cazul tratamentului pacientilor cu antecedente de boala ale tractului gastrointestinal superior si la pacientii tratati cu anticoagulante. Tratamentul cu Movalis trebuie oprit daca determina ulceratii peptice sau sangerari gastrointestinale. O atentie deosebita trebuie acordata pacientilor care prezinta reactii adverse mucocutanate si instituit un tratament discret cu Movalis. Supozitoarele Movalis nu trebuie administrate la pacientii cu leziuni ale rectului sau anusului sau celor cu istoric recent al sangerarilor rectale sau anale.
Sarcina si alaptare: nu s-au observat efecte teratogene in testarea pre-clinica. Movalis nu se administreaza pe parcursul sarcinii si alaptarii.

Reactii adverse
Gastrointestinale: dispepsie, greata, voma, dureri abdominale, constipatie, flatulenta, diaree, esofagita, ulcer gastrointestinal, sangerari gastrointestinale oculte sau macroscopice. Hematologie: anemie, tulburari ale valorilor sanguine, inclusiv ale leucocitelor, leucopenie, trombocitopenie. Administrarea concomitenta a unui medicament potential mielotoxic, metotrexat in particular, poate fi un factor predispozant de citopenie. Dermatologie: prurit, rash cutanat, stomatita, urticarie, fotosensibilitate. Respiratorii: s-a observat instalarea astmului acut la indivizi tratati in prealabil cu acid acetilsalicilic sau alte AINS, inclusiv Movalis. Sistemul nervos central: delir, dureri de cap, vertigo, tinitus, toropeala. Cardiovasculare: edem, cresterea tensiunii arteriale, palpatii flush. Genito-urinare: parametri renali anormali.

Citeste si despre:

Este daunatoare tableta pentru copii? Tableta sau telefonul pot crea dependenta la copii? Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Suplimente pentru un sistem imunitar puternic Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Laserul CO2 – procedura de ultima generatie pentru reducerea ridurilor si a cicatricilor pielii Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Beneficiile oferite de ciocolata neagra 9 moduri prin care sa va protejati ochii in era digitala Poate influenta tehnologia perceptia si modul de gandire al copiilor? Cauzele si manifestarile sindromului de ochi uscat Cocoasa cauzata de telefonul mobil