Bypass gastric - Chirurgie gastrointestinala

Publicat: 26 Mai 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Descriere
Aceasta operatie, extrem de importanta, reduce marimea stomacului unui pacient obez. In timpul acestei operatii, se folosesc capse si benzi pentru a micsora stomacul, avand loc procese de malabsorbtie, si care determina ca majoritatea nutrientilor din alimente sa traverseze doar organismul.

Durata

Aproximativ 8 ore si poate necesita si alte operatii suplimentare.

Efecte secundare
Majoritatea pacientilor vor suferi ulterior de deficiente nutritionale si un sindrom numit dumping. Pentru a evita ulterior luarea in greutate, pacientii trebuie sa recurga la schimbari drastice ale dietei si ale exercitiilor fizice. Operatia de conturare a corpului este necesara pentru a elimina excesul de piele.

Recuperare
Majoritatea pacientilor vor pierde gradual cam jumatate din excesul de greutate in primul an dupa operatie, slabirea continuand si la 18-24 de luni dupa aceasta procedura.

Riscuri
Riscurile sunt mari, incluzand infectii, pietre la nivelul vezicii biliare, scurgeri interne ale stomacului si intestinelor,ulcere, probleme pulmonare si cheaguri de sange la nivelul membrelor inferioare.

Rezultate
Pe termen lung.

Tehnica
Operatiile limitative includ bandarea stomacului, in care este pusa o banda elastica in jurul stomacului, si capsarea, care creaza o punga mica a stomacului. Chirurgii utilizeaza proceduri de redirijare a alimentelor in intestine incluzand gastric bypass Roux-en-Y, in prezent cea mai des folosita metoda in Statele Unite. O procedura mai complicata este bypass-ul gastric extensiv prin diversie biliopancreatica. Unii chirurgi pot reduce posibilitatea riscurilor prin chirurgia laparoscopica, o tehnica prin care se introduc instrumentele chirurgicale prin una sau mai multe incizii mici. Aceasta este in contrast cu metoda clasica, in care chirurgul face incizii mult mai mari.

Starea pacientului
Este necesara spitalizarea.

Anestezie
Generala.


Citeste si despre:

Litiaza biliara (calculii biliari) Boli care cauzeaza pierderea de masa osoasa Infarctul miocardic si angina instabila Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat Durerea in piept (durerea toracica anterioara) - cauze, simptome, tratament Operatia de bypass gastric - solutie chirurgicala pentru slabit Inelul gastric, solutie impotriva obezitatii dm sprijina femeile din Romania menoTEST, evaluarea personala pentru menopauza Dieta pentru persoanele cu ficat gras Ce este hipoclorhidria? Pierderea in greutate pe cale chirurgicala sau chirurgia obezitatii Chirurgia bariatrica - chirurgia obezitatii Diabetul si impotenta De cate proteine ​​are nevoie o persoana? Chirurgia bariatrica in tratamentul diabetului