ANGIOMAX, solutie perfuzabila

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 08 Aprilie 2024

Ce este Angiomax si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Anticoagulant, inhibitor trombinic.
Inhiba toate efectele trombinei, inclusiv activarea plachetelor, clivarea fibrinogenului si activarea reactiilor de coagulare ale trombinei. Avantajele fata de heparina includ activitatea impotriva trombinei legata pe suprafata trombusului, activitate anticoagulanta mai bine previzibila si lipsa inhibarii de catre produsii plachetari. Metabolizat in ficat si aproape 20% e eliminat prin urina.
Anticoagulant in asociatie cu aspirina la pacientii cu angina instabila care au suferit angioplastie coronara transluminala percutana (PTCA).

Mod de administrare

Intravenos
angina instabila la cei cu PTCA: adulti- bolus IV in doza de 1 mg/kg urmata la 4 h de perfuzie IV la o rata de 2,5 mg/kg/h. Dupa perfuzia initiala de 4 h, poate fi administrata o perfuzie aditionala IV, la o rata de 0,2 mg/kg/h timp de maxim 20 h, la nevoie. Se foloseste in asociatie cu aspirina (300-325 mg/zi).

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Utilizarea in hemoragiile severe active, anevrism cerebral, hemoragie intracraniana, infarct miocardic.

Precautii

Reduceti doza in insuficienta renala moderata sau severa. Riscul de hemoragie este crescut in ulcerelegastro-intestinale sau in bolile hepatice. Hipertensiunea poate creste riscul de hemoragie cerebrala. Folositi cu precautie in interventiile chirurgicale recente, traumatisme, si in timpul lactatiei. Nu s-a stabilit siguranta si eficacitatea cand e folosit cu inhibitori de glicoproteine IIb/IIIa, la pacientii cu angina instabila care nu au in antecedente PTCA, in toate celelalte sindroame coronariene acute, sau la copii. Incepeti terapia chiar inaintea PTCA. Pentru reconstituire, adaugati 5 ml apa sterila la fiecare fiola de 250 mg si agitati usor pana la dizolvarea completa. Fiecare fiola obtinuta este apoi diluata cu 50 mL solutie dextroza 5% sau 0,9% NaCl pentru o concentratie finala de 5 mg/mL. Ajustati doza in functie de greutatea pacientului. Daca este necesara o rata de perfuzie redusa (0,2 mg/kg/h) reconstituiti o fiola de 250 mg cu 5 mL apa sterila si apoi diluati cu 500 mL solutie dextroza 5% sau NaCl 0,9% pentru o concentratie finala de 0,5 mg/mL. Nu amestecati cu nici un altmedicament inainte de administrare. Nu folositi preparatul daca se observa precipitat. Nu congelati medicamentul reconstituit. Poate fi pastrat la 2-8C pana la 24 h. Medicamentul diluat (0,5 mg/ml 5 mg/ml) poate fi pastrat la temperatura camerei 24 h.
Observatii pentru pacient - familie
Anuntati aparitia oricaror efecte adverse sau orice sangerare neobisnuita. dispneea nou aparuta, durerile toracice sau edemul necesita evaluare. Modificati-va stilul de viata in ceea ce priveste fumatul,alcoolul, dieta si exercitiile zilnice. Incurajati membrii familiei sa invete CPR.
Evaluarea si controlul terapiei
Investigati prezenta anevrismului cerebral, hemoragiei intracraniene, hemoragiilor sau interventiilor chirurgicale recente in antecedente. Monitorizati statusul cardiac si neurologic pe durata terapiei.
Monitorizati ECG, HLG, testele de coagulare, testele functionale renale si hepatice; reduceti doza in disfunctiilerenale. Evaluati cu atentie orice semn de sangerare anormala.
Testele de coagulare: prelungirea aptt, PT, timpului de sangerare si a timpului de trombina.
Supradozarea

Tratament: se intrerupe medicatia si se monitorizeaza atent semnele de hemoragie. Nu se cunoaste antidotul. Bivalirudin este hemodializabil.

Reactii adverse posibile

Efectul advers major este sangerarea cu posibilitatea aparitiei unei hemoragii majore, inclusiv hemoragie intracraniana sau retroperitoneala.
Cardio-vasculare: hipo/hipertensiune, bradicardie,sincopa, anomalii vasculare, fibrilatie ventriculara.
Gastro-intestinale: greturi si varsaturi, dispepsie, dureri abdominale.
SNC: cefalee, anxietate, nervozitate, ischemie cerebrala, confuzie, paralizie faciala. Dermatologic: hematoame, dureri la locul injectiei.
Genito-urinare: retentie urinara, insuficienta renala, oligurie.
Diverse: durere pelvina, febra, edem pulmonar, infectii, septicemie.

Citeste si despre:

Peritonita bacteriana spontana Peelingul chimic Primul ajutor in cazul febrei la copii Tratamentul febrei la copii Sangele in scaun - hemoragiile digestive Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Hemoragia diverticulara Diferenta dintre radioterapie si chimioterapie 4 solutii pentru un somn lung si odihnitor 10 solutii eficiente pentru combaterea congestiei nazale 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi