Fumatul produce cancer pulmonar

Actualizat: 22 August 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Fumatul este responsabil pentru 90% din cazurile de cancer pulmonar la barbati si 79% la femei.

Daca o persoana fumeaza:

- mai putin de 10 tigari pe zi, riscul este de 10 ori mai mare decat la nefumator;
- 20-30 de tigari zilnic, riscul este de 40 de ori mai mare decat la nefumator;
- peste 40 de tigari, riscul este de peste 70 de ori mai mare decat la nefumator.

Riscul unui fumator pasiv de a face cancer pulmonar este de peste 100 de ori mai mare decat al unei persoane care a locuit/ muncit 20 de ani intr-o cladire construita cu azbest - alt factor care poate produce cancerul pulmonar.

Femeile sunt mai susceptibile de a face cancer pulmonar cu celule mici - cea mai agresiva forma si care se datoreaza aproape in totalitate fumatului.

Daca te lasi de fumat ACUM:
- riscul de a face un cancer pulmonar scade dar, fiind un factor atat de nociv, chiar si dupa 15 ani riscul este dublu fata de cel al unui nefumator;
- ii protejezi pe cei din jur.

Institutul de Pneumologie "Marius Nasta", Bucuresti
Centrul de consiliere pentru renuntarea la fumat
Sos. Viilor nr. 90, sector 5, Bucuresti
Tel. 021- 3356910/ 464


Citeste si despre:

Prevenirea cancerului pulmonar la barbati Cancerul pulmonar cu celule mici (microcelular) Cancerul pulmonar Cancerul pulmonar non-microcelular Secretiile nazale negre, semn al cancerului pulmonar Cancerul colorectal Beneficiile renuntarii la fumat Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Azbestoza sau fibroza pulmonara cauzata de azbest Ce este cancerul gastrointestinal? Cancerul de san: Prevenirea - Informarea pacientului Embolismul pulmonar Fibroza pulmonara Fumatul si efectele sale asupra longevitatii Interviu Dr. Istvan Petak: Sa luptam impotriva cancerului cu medicamente specifice