Problemele sexuale, cauza divorturilor moderne. Tratamentul disfunctiilor erectile

Actualizat: 01 Iulie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Livia Claudia Todireasa
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Stresul, inamicul vietii de cuplu


Unii oameni reactioneaza foarte bine la stresul de zi cu zi si reusesc sa se mobilizeze si sa isi duca la bun sfarsit toate activitatile propuse. In schimb, sunt si persoane pe care stresul de la locul de munca, de acasa sau dintre relatiile cu cei apropiati le suprasolicita atat de tare incat apar diverse manifestari atat din punct de vedere al sanatatii, cat si din punct de vedere al vietii sexuale.

Problemele dintre parteneri apar de regula atunci cand ambii sunt supusi unor conditii stresante ce pot genera discutii contradictorii, ba chiar certuri ce duc la despartiri periodice, fara ca ei sa realizeze pe moment ca nu si-au acordat suficient timp relatiei de cuplu, inclusiv noptilor petrecute impreuna.

Cele mai frecvente probleme cotidiene care afecteaza viata unui cuplu sunt:

- stresul de la locul de munca.
- problemele in familie.
- consumul exagerat de alcool.
- infidelitatea.
- ejacularea precoce.
- consumul unor substante interzise.
- neincrederea in partener.
- nepotrivirea de caracter.
- disfunctiile sexuale.
- venirea pe lume a unui nou membru in familie.
- lipsa banilor.
- menopauza la femei
- lipsa somnului.
- probleme de sanatate ce apar pe parcursul anilor la unul dintre membrii familiei sau chiar la unul dintre membrii cuplului.

Toate aceste probleme luate si discutate pe rand le regasim in majoritatea cuplurilor, insa unele persoane stiu sa le gestioneze fara a da curs discutiilor in contradictoriu cu celalalt membru.

Daca ne raportam la problema disfunctiilor sexuale - ce este considerata inca un subiect ’tabu’’ de catre multi tineri, potrivit studiilor recente, aceasta este un real motiv de divort mai nou pe langa nepotrivirea de caracter si altele.

Majoritatea pacientilor refuza sa se adreseze medicului specialist din simplul fapt ca le este jena si cred ca nu vor fi tratati, iar altii cred ca medicului ii este rusine sa poarte asemenea discutii intime cu el, insa infirmarea tuturor acestor prejudecati ale pacientilor o poate depasi chiar vizita la medicul specializat in sexologie.

Pe langa medicul specialist in sexologie mai exista o intreaga echipa medicala multidisciplinara si psihologica capabila sa acorde suportul necesar pentru depasirea si rezolvarea problemei.

Ce trebuie sa stim despre disfunctiile erectile?

Aceasta disfunctie erectila se intalneste in special la barbati si este conditionata de stilul de viata, dar si de anumite patologii, cum ar fi: afectiuni cardiace, diabet de tip 2 sau barbati care urmeaza un tratament antidepresiv de lunga durata.

De asemenea, terapia cardiaca cu medicamente diuretice sau betablocante are un efect negativ asupra functiei erectile, fiind importanta anamneza in detaliu si sinceritatea pacientului fata de medic pentru a relata toate problemele aparute. Alti factori ce pot duce la perturbarea functiei sexuale sunt: obezitatea, consumul excesiv de alcool si tutun.

Un alt subiect "tabu" aflat pe listele de studii este si ejacularea precoce, o alta afectiune pentru care, din nefericire, putine persoane se prezinta la medicul sexolog.

De aceea, un lucru important ramane anamneza sexologica, in care sa se precizeze: data si tipul de debut al ejacularii precoce, frecventa contactelor sexuale, impactul psihologic, impactul asupra partenerei de cuplu, existand riscul ca de cele mai multe ori problema ejacularii precoce sa fie debilitanta pentru relatie comparativ cu disfunctia erectila.

In ceea ce priveste terapia pentru o asemenea afectiune, ea este multimodala, constand atat in consiliere psihologica, mai ales de cuplu, dar si individuala, cat si in reabilitarea musculaturii planseului pelvin pentru a reduce hipertonia de la nivelul muschilor diafragmei pelvine.

De asemenea, tratamentul medicamentos consta in toxina botulinica, cu efect favorabil, plus alfablocantele si neuromodularea nervului median penian cu antagonisti de oxitocina si chiar yoga sau acupunctura.

Un alt aspect important pentru parteneri atunci cand apar copiii este sa nu isi piarda unitatea sexuala si sa incerce sa se apropie atunci cand copiii dorm sau sunt plecati la bunici. Nu trebuie sa ezitati aceste momente de frica copiilor pentru ca ei, cand sunt mici, nu realizeaza ce se intampla, insa pentru o intimitate sigura ramane sexul in timpul lipsei copilului.

Daca urmati un tratament cronic cu medicamente si ati observant schimbari in ceea ce priveste viata sexuala trebuie stiut faptul ca unele medicamente afecteaza functia sexuala.

Acestea sunt:

- antidepresivele, mai ales luate perioade lungi de timp.
- antihipertensivele.
- chimioterapicele.
- medicamentele anti-HIV.
- medicamente utilizate in controlul nasterii.

De aceea trebuie sa spuneti medicului daca observati o schimbare in viata intima dupa ce ati luat doza prescrisa de medicul specialist cu privire la patologia existenta pentru a sti sa ajusteze doza sau sa o schimbe fara a mai exista riscul afectarii.

Aspectul fizic conteaza si el in viata de cuplu, iar de la a fi slab inainte si gras dupa nu este decat un pas ce poate marca inceputul problemelor. De aceea trebuie sa lucrati la aspectul fizic si psihic pentru a accepta senzatia placuta despre propria persoana, iar partenerul sa fie satisfacut.

Menopauza la femei arata o diminuare a activitatii sexuale in jurul varstei de 47-56 de ani, iar acest lucru este cauzat in primul rand de simptomele date de uscaciunea vaginala si durerile ce apar in timpul actului sexual.

Insa, fiecare femeie este diferita si exista posibilitatea ca unele din ele sa aiba o activitate sexuala crescuta odata cu instalarea menopauzei, tinand cont in acelasi timp de relatia, stima si sanatatea ei generala.


Citeste si despre:

Diabetul si viata sexuala Disfunctiile sexuale la femei (disfunctii ale libidoului, ale excitarii si orgasmului, dureri la contact sexual) Sanatatea sexuala a femeilor cu diabet Disfunctia sexuala la femei Probleme de dinamica sexuala la adolescenti Toxina Botulinica – mai mult decat estetica: utilizari medicale in migrene, transpiratie excesiva si contracturi musculare Activitatea sexuala si supraponderabilitatea Menopauza si sexualitatea Fertilitate, disfunctii sexuale Ce dezvaluie viata sexuala a unui barbat despre starea sa de sanatate Afecteaza alcoolul viata sexuala?