8 semne de avertizare a prezentei diabetului de tip 2

Actualizat: 29 Martie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Simptomele diabetului de tip 2 ar putea fi destul de dificil de recunoscut, uneori. Milioane de oameni sufera de aceasta boala. Principala caracteristica a acestei afectiuni este incapacitatea organismului de a utiliza insulina in mod corespunzator. Insulina echilibreaza nivelul glucozei, astfel incat aceasta sa poata patrunde in celulele sanguine si sa furnizeze energie, organismului.

Atunci cand nu exista suficienta insulina sau aceasta nu actioneaza cum ar trebui, glucoza se acumuleaza in sange in loc sa fie utilizata de catre celule. Deseori, simptomele diabetului zaharat de tip 2 fie nu se manifesta, fie nu pot fi recunoscute. Iata care ar fi aspectele importante, specifice bolii.

Urinarea frecventa

Atunci cand nivelul de glucoza din sange este ridicat, ca in cazul diabetului de tip 2, reactia rinichilor este de a incerca sa scada valoarea acesteia din sange, eliminand surplusul de glucoza din sange prin urina. Astfel productia de urina creste, si intervine nevoia de a urina cat mai des. Daca o persoana observa ca se duce la toaleta mai des decat de obicei, inclusiv de cateva ori in plus pe parcursul noptii, ar trebui sa discute cu medicul legat de probabilitatea de a avea diabet de tip 2.

Accentuarea senzatiei de sete

Cantitatea mare de glucoza din sange stabileste un efect de domino la nivelul organismului unei persoane. Valorile ridicate de zahar din sange duc la cresterea productiei de urina si la nevoia de a urina mai des, iar urinarea frecventa scade nivelul fluidelor din organism, iar bolnavul devine deshidratat. In consecinta, acestuia ii va fi mai sete decat in mod normal. Prezenta acestor simptome (gura uscata, nevoia de a bea cat mai multe lichide) ar putea fi caracteristica diabetului de tip 2.

Scaderea inexplicabila in greutate

In cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 necontrolat, celulele nu primesc suficienta glucoza, iar acest lucru contribuie la diminuarea numarului de kilograme. De asemenea, pierderea in greutate ar putea fi cauzata si de eliminarea apei din organism, ca urmare a urinarii frecvente.

Cresterea senzatiei de foame

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 manifesta rezistenta la insulina, ceea ce inseamna ca organismul nu poate utiliza in mod corespunzator insulina pentru ca aceasta sa sustina patrunderea glucozei in celule.
La persoanele cu diabet zaharat de tip 2, insulina nu poate sustine activitatea normala desfasurata la nivelul muschilor, grasimii si tesuturilor iar pancreasul va produce si mai multa insulina. Iar un nivel ridicat de insulina transmite creierului senzatia de foame. Nivelul echilibrat de insulina ajuta la reducerea senzatiei de foame.

Dureri de picioare si amorteala

In timp, diabetul netratat poate leza, din cauza hiperglicemiei, majoritatea nervilor din organism (sistem nervos central, autonom si periferic, etc.), afectiune ce poarta denumirea de neuropatie diabetica. Unii oameni nu manifesta nici un simptom al acestei boli, iar altii pot experimenta amorteli, furnicaturi sau dureri ale extremitatilor. Boala se manifesta incepand de la nivelul picioarelor, catre partea de sus a corpului.
Majoritatea persoanelor care manifesta acest simptom au diabet de tip 2 si au varsta mai mare de 25 de ani. Totusi, neuropatia diabetica poate sa apara si in faza prediabetica. Aproximativ 50% dintre cazurile de neuropatie diabetica periferica (a extremitatilor), indiferent ca implica durere sau alte manifestari sunt provocate de diabet.

Rani care se vindeca greu

Acesta este nu semn clasic de avertizare, care ar trebui sa conduca la intrebarea daca o persoana are sau nu diabet zaharat, desi in cazul diabetului zaharat de tip 2, simptomul nu este pe deplin inteles. Cand valorile zaharului din sange sunt ridicate, ranile nu se vor vindeca intr-un mod corespunzator, astfel incat o simpla vanataie sau o leziune minora a pielii se va vindeca cu greutate.
Atat ciupercile cat si bacteriile se multiplica atunci cand nivelul de zahar din sange este ridicat. Infectiile pielii, vaselor de sange ale picioarelor devin frecvente. Problemele picioarelor sunt intalnite, totusi mai ales in stadiile avansate de diabet. Pe de alta parte, dupa vindecarea leziunilor deschise pot ramane cicatrici maronii.

Vedere incetosata

Cristalinul este o membrana flexibila sustinuta de muschii oculari, cei care controleaza cristalinul pentru a-i da forma corecta si a permite focalizarea exacta a imaginii pe retina. Atunci cand nivelul de zahar din sange creste (cum este cazul diabetului de tip 2), aceasta capacitate a muschilor se altereaza. Desi cristalinul nu este deteriorat, muschii depun un efort mult mai mare pentru a contribui la procesul focalizarii.
Vederea incetosata apare atunci cand exista modificari bruste ale valorilor zaharului din sange (prea scazute sau prea ridicate) iar muschii oculari inca nu s-au adaptat la acestea. Totusi, cu timpul, organismul se va adapta la aceste modificari ale nivelului de zahar iar vederea va reveni la normal.

Acanthosis nigricans

Nivelurile ridicate de insulina sunt cauza pielii decolorate si cu textura catifelata, afectiune ce poarta denumirea de acanthosis nigricans. Aceasta este des intalnita mai ales la persoanele cu pielea mai inchisa care au diabet zaharat de tip 2, inclusiv afro-americani, nativ-americani si persoanelor de origine hispanica.
Boala prespune ingrosarea si inchiderea la culoare a pielii, de obicei in jurul gatului, in zona axilelor si cea inghinala. Acesta ar putea fi un avertisment sigur ca o persoana are diabet.


Citeste si despre:

Afectiuni cutanate in diabetul zaharat Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat Genetica diabetului Esti predispus la diabet de tip 2? Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Programul national de diabet zaharat Ingrijiri pentru diabeticii cu deficiente de vedere (vedere slaba) Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici Teste de laborator utile in monitorizarea diabetului zaharat Diabetul si exercitiile fizice