Sexul si menopauza

Actualizat: 02 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cum influenteaza menopauza activitatea sexuala?


Disparitia secretiei de estrogeni care insoteste menopauza poate conduce la disfunctii sexuale la femei. Femeile aflate la menopauza sau in premenopauza au observat ca sunt mai greu de excitat, mai putin sensibile la atingere sau stimulare, toate acestea putand determina scaderea interesului pentru sex.

In plus, nivelul scazut al estrogenilor poate determina scaderea irigatiei sanguine de la nivelul vaginului. Aceasta scadere a irigatiei vaginale poate afecta lubrifierea vaginala, acesta devenind insuficient lubrifiat pentru un contact sexual confortabil.

Scaderea secretiei de estrogeni nu este singura cauza a scaderii libidoului femeilor; exista alti numerosi factori ce pot influenta interesul femeii pentru activitatea sexuala in timpul si dupa menopauza. Acestea includ:

- disfunctii ale vezicii urinare;
- tulburari ale somnului;
- depresie sau anxietate;
- tratamente medicamentoase;
- diverse afectiuni medicale.

Scaderea libidoului apare la toate femeile la menopauza?

Nu. De fapt, unele femei la menopauza, au raportat cresterea implinirii sexuale. Acest lucru poate fi legat de scaderea anxietatii asociata cu teama de o sarcina nedorita. De asemenea, multe femei aflate la menopauza, au mai putine responsabilitati legate de cresterea copiilor, permitandu-si a se relaxa si a savura mai mult intalnirile erotice cu partenerul.

Cum poate fi tratata atrofia vaginala?

Atrofia vaginala (insuficienta secretiei vaginale) poate fi tratata cu lubrifianti solubili in apa ca Astroglide sau K-J Jelly. Nu este recomandata folosirea lubrifiantilor solubili fara apa, de exemplu pe baza de vaselina, intrucat pot subtia latexul (materialul folosit la prezervative; se recomanda folosirea prezervativului si in timpul perioadei de premenopauza pentru a evita o sarcina nedorita, pana in momentul in care femeia nu mai produce ovule si pentru evitarea bolilor cu transmitere sexuala).

Lubrifiantii fara apa pot constitui un mediu adecvat pentru inmultirea anumitor bacterii, mai ales in cazul persoanelor a caror sistem imunitar este deprimat de tratamente chimioterapice.

Cum se poate imbunatati activitatea sexuala?

In momentul de fata, nu exista nici un medicament eficient pentru tratarea disfunctiilor sexuale la femeile din pre si postmenopauza. Tratamentele de substitutie cu estrogeni pot fi utile, dar cercetatorii au renuntat la a mai verifica eficienta acestora. Cu toate acestea, estrogenii, pot ajuta la cresterea lubrifierii vaginale, facand contactul sexual mai putin dureros.

Cercetatorii studiaza daca o combinatie de estrogeni si hormonul masculin, denumit si androgen, ar putea fi benefica in cresterea libidoului la femei.

Desi problemele sexuale pot fi greu de discutat, se recomanda consultul medicului specialist; exista o serie de optiuni de luat in considerare, ca de exemplu consilierea. Medicul curant ne poate indruma catre un specialist in disfunctii sexuale. Acesta poate sfatui pacienta individual, impreuna cu partenerul sau in cadrul unui grup suportiv. Acest tip de consiliere poate fi foarte util, chiar daca se desfasoara pe o perioada scurta.

Cum se pot imbunatati momentele de intimitate cu partenerul?

In cazul in care activitatea sexuala nu mai este ceea ce era odata, dar nu esti de parere ca aveti nevoie de consiliere, ar trebui sa ii acorzi timp partenerului pentru intimitate.

A fi intim nu inseamna neaparat contact sexual, dragostea si afectiunea pot fi exprimate in mai multe moduri. Bucurati-va de momentele petrecute impreuna - puteti face lungi plimbari romantice, avea cina la lumina lumanarilor sau a va face unul altuia masaj corporal.

Pentru a imbunatati contactul fizic, ati putea incerca urmatoarele:

- este importanta cunoasterea anatomiei, functiei sexuale si a modificarilor fiziologice asociate procesului de imbatranire, ca si a comportamentelor sexuale si a raspunsurilor; acestea pot scadea anxietatea in legatura cu functia si performantele sexuale;

- cresterea stimularii prin folosirea unor materiale erotice (video sau carti), masturbare si schimbarea rutinei sexuale;

- folosirea unor tehnici pentru cresterea relaxarii si diminuarea anxietatii; acestea pot include fantezii erotice sau non-erotice, exercitii ale contactului sexual si muzica, video sau televiziune;

- practicarea comportamentelor non-coitale (activitate fizica stimulativa care nu include contactul sexual), ca de exemplu masajul senzual; aceste activitati pot fi folosite pentru promovarea confortului si cresterea comunicarii cu partenerul;

- reducerea oricarui tip de durere care ar putea aparea prin folosirea unor pozitii ce permit penetrarea profunda, folosirea unor lubrifianti pentru a reduce durerea cauzata de frecare.

Mai sunt necesare metodele de protectie impotriva BTS?

Da. La fel cum se recomanda folosirea protectiei pentru a evita o sarcina nedorita in perioada de premenopauza, se recomanda si folosirea unor metode de protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala in perioada de menopauza si postmenopauza.

Este important de stiut ca riscul de a contacta o boala cu transmitere sexuala este posibil in orice moment al vietii, in care esti activ sexual, iar acest risc nu diminua odata cu varsta si cu modificarile care apar la nivelul sistemului reproducator.
Lasate netratate, anumite boli cu transmitere sexuala pot provoca serioase probleme de sanatate, pe cand altele, ca SIDA, nu pot fi tratate si sunt mortale.

Cum se poate realiza protectia impotriva BTS?

Iata cativa pasi utili pe care ii puteti face pentru a va proteja impotriva bolilor cu transmitere sexuala (BTS);

- abstinenta este cea mai sigura metoda de protectie impotriva BTS;

- folosirea unui prezervativ la orice contact sexual (daca folosesti un lubrifiant, atentie la cei care nu sunt pe baza de apa (a nu se folosi cei pe baza de Vaselina);

- limitarea numarului de parteneri sexuali: cu cat aveti mai multi parteneri, cu atat creste riscul de a contacta o BTS;

- practicati monogamia: aceasta inseamna a avea contact sexual cu un singur partener; partenerul la randul sau trebuie sa fie monogam pentru a scadea riscul de transmitere a BTS;

- alegerea partenerului cu atentie: a se evita contactul sexual cu o persoana care ar putea avea o BTS;

- tratati-va BTS in cazul in care aveti si evitati transmiterea la altcineva;

- daca aveti mai mult decat un partener, folositi un prezervativ;

- nu consumati alcool sau droguri inainte de contactul sexual; veti fi mai predispus sa practicati contact sexual neprotejat daca sunteti baut sau drogat;

- informati-va asupra semnelor si simptomelor bolilor cu transmitere sexuala: cautati aceste semne la partener si la dumneavoastra. Cunoasteti BTS. Cu cat stiti mai multe despre ele, cu atat va veti putea proteja mai bine.


Citeste si despre:

Sexul si inaintarea in varsta 7 intrebari stanjenitoare despre sex si raspunsurile lor Modalitati moderne de a tine menopauza sub control Efectele uimitoare ale sexului asupra sanatatii Beneficiile sexului pentru sanatate Cum stii ca ai intrat la menopauza? Care sunt semnele si simptomele? Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar in primavara cu produse bio Aparate auditive vivante Cum afecteaza menopauza metabolismul osos? Sexul si imbatranirea Hormonii foliculostimulanti (FSH) si cum pot afecta menopauza si fertilitatea Modificarile sexuale si fizice aparute pe masura inaintarii in varsta Perimenopauza Sexul pe intuneric, impediment pentru viata sexuala
Cere sfatul medicului ×