Criza in relatia de cuplu

Actualizat: 10 Decembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ca orice lucru de care vrei sa te bucuri cat mai mult timp, si relatia de cuplu necesita atentia ta. Din cand in cand se impune o ecologizare a acesteia, este indicat sa iesi din rutina vietii de zi cu zi cand aceasta va ia prin surprindere cu monotonia si obisnuitul ei.

Chiar si cele mai stabile cupluri au momentele lor de criza, asa-numitele “pase proaste”, si asta pentru ca, dupa un timp, avem tendinta sa credem ca partenerii ni se cuvin, ca odata ce sunt langa noi nu mai trebuie sa facem nimic, ca “treaba” noastra s-a incheiat.

Ne canalizam energia spre alte domenii “importante” din viata noastra, uitam de cel de langa noi si, surprinzator, niciodata nu uitam sa cerem, dar uitam sa mai daruim celuilalt de langa noi.

Alteori, ambii parteneri, fals securizati de relatia creata, uita de acel “noi” si se concentreaza asupra carierei si a altor aspecte. Odata cu trecerea timpului, ei se trezesc ca doi “straini” impartind acelasi pat.

Obisnuiati sa fiti nedespartiti, insa cu timpul interesele au inceput sa se diferentieze, fiecare ati pornit pe “drumuri” separate. Lucrurile comune de odinioara par sa nu fi existat vreodata. Abia mai aveti timp sa va spuneti doua vorbe si atunci pe graba si fara de importanta.

Este foarte bine ca partenerii sa aiba interese diferite, se pastreaza astfel spatiul propriu si individualitatea. Fiecare dintre noi avem si nevoi care nu tin de cuplu si nu pot fi satisfacute astfel, cum ar fi nevoia de realizare socio-profesionala, insa pentru un cuplu este esential sa existe si timp petrecut impreuna.
Nu gasiti solutii, intotdeauna exista specialisti care va pot oferi suportul lor.

2. Obisnuiati sa va distrati si fiecare moment petrecut impreuna era prilej de bucurie si armonie. De la un timp incoace, de cate ori sunteti impreuna va tot certati si va invinuiti unul pe celalalt pentru orice chichita.
Ati inceput sa va certati copilareste din orice, de parca nu mai “aveti loc” unul de celalalt, insa intr-un cuplu este esentiala toleranta si intelegerea celuilalt de langa tine.

Fiecare dintre noi are momente proaste, momente neinspirate in care, nevrand sa “vedem” adevarul dureros, poate preferam sa “ne razbunam” pe cel de langa noi. Si cat se poate suporta fara sa raspunzi la provocari?! Este normal ca la o astfel de reactie sa apara si contra-reactia, de aceea va treziti ca va certati din orice.

Cel mai rau este sa faci reprosuri partenerului. Ar fi mai bine ca motivul “supararii” celuilalt sa fie reformulat in favoarea ta: “stiu ca te-am neglijat in ultima vreme, dar este pentru ca am simtit din partea ta neinteres”.

Aceste reformulari faciliteaza clarificarea “lucrurilor nespuse”, “tensiunilor fara explicatie logica” etc. Puneti-va unul in locul celuilalt pentru cateva momente, ati fi surprinsi de ce puteti descoperi! Nimeni nu spune ca este usoara o astfel de abordare, dar intotdeauna va exista consilierea de cuplu.

3. Atractia a disparut de mult din cuplu; acum ati devenit comozi, tu nu te mai deranjezi sa te machiezi, iar pe el nu-l mai vezi decat in pijamale.
Intr-un cuplu mentinerea interesului sexual treaz, unul fata de celalalt, este o conditie de netrecut cu vederea!

Se intampla uneori sa nu mai gasim timp pentru noi insine zi de zi; cat de obosita te poti simti dupa a zi de munca si o seara in bucatarie.

Fiecare are dreptul sa se simta bine ca femeie sau barbat, fiecare are dreptul de a-si lua cateva momente pentru a se ocupa de sine. Este bine sa va dati seama ce va deranjeaza la voi sau la partener, sa faceti schimbari in viata voastra, sa luati atitudine.

Aflati daca va place asa cum sunteti in ultima vreme, nu este obligatoriu ca ceea ce nu-ti place tie, sa fie si pentru el la fel de neplacut. Puteti “incepe” un nou inceput, redescoperiti bucuria de a fi impreuna, lasati-va mesaje romantice prin casa, trimiteti-va SMS-uri, faceti-va surprize unul altuia, dati-va intalniri.

Situatii criza sunt mereu si diferite, de multe ori specifice fiecarui cuplu sau comune tuturor. Acestea nu au fost decat cateva exemple, tocmai pentru a puncta ca exista astfel de momente in viata unui cuplu si, totodata, ca exista raspunsuri si solutii pentru fiecare dintre ele.

Subiectul ramane deschis ca provocare personala pentru fiecare dintre noi sau ca o invitatie de “constientizare” a nevoii de ajutor.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Singuratarea in doi! Cum va afecteaza migrenele viata sexuala Modalitati de a preveni depresia prenatala Negarea: mecanism de aparare in fata suferintei Stresul extrem - o problema ce afecteaza 1 din 3 adulti Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Impactul emotional al histerectomiei Tot ce trebuie stiut despre tulburarea de opozitionism provocator Nevroza conjugala Ciclul vietii de familie Ce dezvaluie viata sexuala a unui barbat despre starea sa de sanatate