Antidepresivele si cresterea in greutate

Actualizat: 06 Martie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


A solicita ajutor pentru depresie si a urma tratament cu medicamente antidepresive este un act important si un pas esential in drumul spre recuperare. Deseori, insa cei care aleg aceasta alternativa se confrunta cu o alta problema tulburatoare: cresterea in greutate.

Expertii spun ca peste 25% dintre persoanele care iau medicamente antidepresive, inclusiv cele de ultima generatie, cum ar fi inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (Lexapro, Paxil, Prozac si Zoloft) au luat in greutate in timpul tratamentului, aproximativ 5 kilograme sau chiar mai mult.

Acesta este un fenomen care a fost observat prima data cu cativa ani in urma, atunci cand s-au facut studii clinice care au implicat modul in care actioneaza Prozacul. Se pare ca aceasta crestere in greutate ar fi unul dintre efectele secundare, atat ale acestui medicament, cat si ale altor antidepresive. Cu toate acestea, acumularea de kilograme va avea loc doar dupa folosirea pe o perioada de cel putin sase luni a acestor antidepresive.

Totusi, inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei nu sunt singura clasa de antidepresive care poate determina marirea numarului de kilograme ca efect secundar. Exista si alte medicamente antidepresive, cum ar fi triciclicele si inhibitorii MAO, care pot provoca cresterea in greutate daca fac parte atat din schemele de tratament pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Modul de actiune al antidepresivelor

Desi exista o serie de teorii legate de motivele conform carora antidepresivele pot duce la cresterea in greutate, cercetatorii considera ca sunt afectate atat metabolismul, cat si apetitul. Aceste medicamente stimuleaza pofta de carbohidrati, care este dificil de controlat. Practic, antidepresivele au rolul de a ajuta la redescoperirea tipurilor de placeri din viata noastra, inclusiv hrana. Multe persoane se simt mai bine atunci cand utilizeaza antidepresive, iar pofta de mancare contribuie la mentinerea acestei stari de bine.

Specialistii recomanda ca, atunci cand apare cresterea in greutate, sa se schimbe medicamentul pentru tratarea depresiei. Neurochimia implicata in depresie este extrem de complexa si usor diferita in cazul oamenilor.

In prezent nu au fost testate suficient medicamentele pentru scaderea in greutate, pentru a fi utilizate in scopul controlului cresterii greutatii determinate de antidepresivele folosite pentru tratarea bolilor psihice.

Daca luati antidepresive nu ar trebui sa utilizati medicamente pentru pierderea in greutate fara consimtamantul medicului.

Totusi, cele mai bune solutii pentru mentinerea greutatii sub control ar fi o alimentatie sanatoasa si exercitiile fizice, cat mai curand dupa ce ati inceput tratamentul cu antidepresive.

Chiar daca nu veti slabi imediat, veti reusi sa ajutati organismul sa-si pastreze greutatea o perioada. In plus, depresia dumneavoastra se va ameliora si probabil ca medicul ar putea sa va recomande o doza mai mica de medicamente, fapt ce ar putea sustine scaderea in greutate. Cu toate acestea, nu va fi necesar sa restrangeti drastic aportul caloric in timpul tratamentului cu antidepresive, pentru a nu afecta chimia creierului in mod negativ, intrucat orice sentiment de privare poate contribui la persistenta depresiei.


Citeste si despre:

Motive surprinzatoare pentru cresterea in greutate Cum pot antidepresivele sa afecteze cresterea in greutate? Cauzele necunoscute ale cresterii in greutate Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate Stabilirea unei greutati normale (platoul greutatii optime) 8 factori pe care medicii ii iau in considerare atunci cand va recomanda un antidepresiv Manifestarile si tratamentul supradozei cu antidepresive Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Semne si simptome: ce incearca organismul sa ne transmita? Combaterea cresterii ponderale prin abordarea unui stil de viata sanatos Cauze pentru acumularea constanta de kilograme Supraponderabilitatea Obezitatea la copii Steroizii anabolizanti Antidepresive triciclice - Imipramina, Amitriptilina, etc.