Tulburari sexuale

Actualizat: 04 Decembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


O tulburare sau o disfunctie sexuala se refera la o problema care apare in timpul oricarei faze a ciclului de raspuns sexual, care impiedica persoana sau cuplul sa obtina satisfactie din activitatea sexuala. Ciclul de raspuns sexual are patru faze: excitatie, platou, orgasm si rezolutie.

In timp ce cercetarile sugereaza ca disfunctiile sexuale sunt frecvent intalnite (43% din femei si 31% din barbati raporteaza anumite dificultati sexuale), totusi acestea sunt subiecte pe care multi ezita sa le discute.

Din fericire, cele mai multe cazuri de disfunctii sau tulburari sexuale sunt tratabile. De aceea este important sa impartasiti preocuparile dumneavoastra partenerului si medicului.

Vestea buna este ca, in prezent, disfunctiile sexuale, cum ar fi disfunctia erectila sau dificultatile in obtinerea excitatiei, nu mai sunt chiar asa o problema grava. Exista o mare varietate de tratamente - de la medicatie la forme specifice de psihoterapie - care pot fi utile in cazul oricarei persoane care sufera de o tulburare sexuala, indiferent de natura acesteia.

Dorinta sexuala hipoactiva

Aceasta tulburare poate fi prezenta atunci cand o persoana nu are fantezii sexuale sau prezinta o dorinta sexuala scazuta ori aceasta este absenta. Pentru a fi considerata o tulburare sexuala, dorinta sexuala diminuata trebuie sa influenteze negativ viata sexuala si starea psihica a persoanei in cauza. In aceasta situatie, de obicei, subiectul nu initieaza activitate sexuala si poate manifesta lentoare in transmiterea unui raspuns la avansurile sexuale ale partenerului.

Lipsa orgasmului, numita anorgasmie

Aceasta disfunctie sexuala implica incapacitatea unei persoane de a atinge orgasmul in timpul actului sexual. Conditia poate fi cauzata de inhibarea sexuala, de lipsa de experienta, precum si de factori psihologici, cum ar fi sentimentul de vinovatie, anxietate sau traume si abuzuri sexuale din trecut. Alti factori care contribuie la anorgasmie includ stimularea insuficienta, administrarea anumitor medicamente sau prezenta a diverse boli cronice.

Dureri in timpul actului sexual

Tulburarile sexuale care implica dureri, afecteaza aproape exclusiv femeile si sunt cunoscute sub numele de dispareunie (act sexual dureros) si vaginism (spasm involuntar al muschilor din peretele vaginal, care interfera cu actul sexual).

Dispareunia poate fi cauzata de lubrifierea insuficienta a vaginului (uscaciune vaginala). Este posibil insa, ca actul sexual dureros sa apara in urma unor anomalii pelviene sau ovariene, care pot cauza durere in timpul actului sexual. Afectiunile vulvare pot provoca, de asemenea, dispareunie si incapacitatea de a avea contact sexual din cauza durerii.

Ejaculare prematura

Atunci cand stimularea sexuala minima determina frecvent atingerea orgasmului si ejacularea la barbati, acestia sunt diagnosticati cu ejaculare prematura. Momentul ejacularii trebuie sa cauzeze probleme pentru persoana in cauza sau a partenerei, pentru ca ejacularea prematura sa fie calificata drept o tulburare sexuala. Ejacularea precoce este observata, de obicei, la barbatii tineri care experimenteaza ejacularea prematura la primele lor contacte sexuale.

Exista diferite tipuri de tulburari de ejaculare la barbati, inclusiv:

Excitatia insuficienta la persoanele de sex feminin

Aceasta conditie este descrisa ca fiind incapacitatea unei femei de a finaliza activitatea sexuala cu o lubrifiere vaginala adecvata. Nu este neobisnuit ca femeile cu o astfel de tulburare sa nu simta deloc excitatia sexuala. Adesea, aceste femei au dureri in timpul actului sexual si evita contactul cu partenerul lor.

Aversiunea sexuala

O persona care evita in mod frecvent contactul sexual si are o aversiune extrema persistenta sau recurenta fata de contactul sexual genital cu un partener, poate suferi de aversiune sexuala.

Indivizii cu aversiune sexuala experimenteaza anxietate, frica sau dezgust, atunci cand li se ofera posibilitatea de a se implica sexual. Acestia evita atingerile si chiar saruturile. In randul celor cu aversiune sexuala pot aparea anxietatea extrema, cum ar fi atacurile de panica, iar in cazurile extreme, pot sa apara greata, ameteala sau senzatia de lesin.

Tratamente

Succesul tratamentelor pentru disfunctiile sexuale depinde de cauza care sta la baza problemei. Perspectivele sunt pozitive pentru disfunctiile care sunt legate de o conditie fizica reversibila. Disfunctiile moderate, care sunt asociate cu stresul, frica sau anxietatea si pot fi tratate de multe ori doar prin consiliere, educatie si o mai buna comunicare intre parteneri.

- Cauzele fizice tratabile sau reversibile pot fi gestionate din punct de vedere medical prin interventii chirurgicale specifice. Fizioterapia poate fi de ajutor pentru unele persoane care se confrunta cu disfunctii sexuale, din cauza unor boli sau dizabilitati fizice.

- Sildenafil poate imbunatati viata sexuala a barbatilor care au dificultati in atingerea si mentinerea erectiei. Medicamentul creste fluxul sanguin la nivelul penisului. Pastila trebuie luata cu 1-4 ore inainte de actul sexual. Barbatii care urmeaza tratament cu nitrati, pentru boli coronariene, nu ar trebui sa utilizeze viagra.

- Implanturile de penis sunt o optiune pentru barbatii care nu pot obtine erectie, iar tratamentul si pastilele utilizate pentru tratarea aceastei probleme nu dau randament.

- Femeile care experimenteaza uscaciune vaginala pot utiliza geluri lubrifiante si creme hormonale, iar in cazul femeilor aflate la premenopauza sau menopauza, terapie de substitutie hormonala. In unele cazuri, femeile cu deficit de hormoni androgeni pot fi ajutate prin prescriptia si administrarea de medicamente care contin testosteron. Exercitiile Kegel pot creste, de asemenea, fluxul de sange catre tesuturile vulvare/vaginale si pot ajuta la intarirea musculaturii implicate in orgasm.

- Vulvodinia poate fi tratata cu creme cu anestezic sau doze mici de medicamente antidepresive care amelioreaza durerile cauzate de nervi.


Citeste si despre:

Tulburari la penetrare Anorexia sexuala Cum sa va salvati viata sexuala cand suferiti de depresie Ce este si cum se manifesta ambiguitatea sexuala? Modificarile sexuale si fizice aparute pe masura inaintarii in varsta Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Influenteaza alimentatia activitatea sexuala? Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Presedintele Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania Menopauza si sexualitatea Remediile florale Bach pentru tulburarile emotionale la pubertate Frigiditatea si absenta orgasmului feminin