De ce romanii nu cer ajutor de la psiholog?

Actualizat: 11 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Psihoterapeut Claudia Buzoianu
Psihoterapie

Cand este necesar consultul unui specialist?


Va invit sa va luati un moment si sa bifati care este raspunsul potrivit pentru dumneavoastra la intrebarea "De ce romanii nu cer ajutor de la psiholog?" :
a) psiho.... ce?
b) nu sunt nebun
c) nu am bani
d) ma duc la biserica
e) nu am incredere
f) nu am timp
g) cum sa dau bani pe asa ceva?

Aflarea raspunsului

Aflarea raspunsului la intrebare m-a preocupat pentru ca am vazut oameni care sufera si sufereau mult, uneori erau chiar avizati in ce priveste psihologia, si totusi nu ajungeau sa solicite un ajutor din partea unui specialist in domeniu.

Despre ce suferinta vorbesc? Despre disperarea ca nu ai cum sa-ti intretii copilul al carei tata te-a parasit, pt ca nu castigi suficient sa-i dai tot ce are el nevoie asa cum ai vrea tu; despre durerea nespusa provocata de moartea cuiva drag; despre sfasierea intre “nu ma lasa inima” sa-mi parasesc sotia si in acelasi timp, inima mea ar vrea sa raspunda la o noua dragoste;despre teama ca nu voi face fata intr-o situatie, sau la serviciu, intr-un nou post; despre certurile continue cu un sot care bea; durerea ca fiul sau fiica pleaca de acasa/a ajuns sa se drogheze sau are prieteni care nu-ti plac; despre teama ca daca lucrurile continua tot asa vei innebuni; si insiruirea acestor dureri ar putea continua.

Fara indoiala este ca cei care le-au trait au gasit solutii sa le faca fata cumva. Da, cei mai multi dintre noi avem posibilitati, prieteni, parinti, colegi care sunt alaturi de noi cand trecem prin situatii dificile.

Ce se intampla cu tine cand nu e asa, cand te uiti in jurul tau si nu gasesti pe nimeni care sa te inteleaga? Ce te faci cand iubesti pe cineva si iti dai seama ca nu-l poti ajuta?

Ei bine, atunci poti apela la un psihoterapeut. Formarea lui, adica dobandirea de cunostinte si abilitati pentru a stii cum sa procedeze, care se adauga la anii de studiu de profil din universitate, indreptateste psihoterapeutul sa-ti poata oferi sprijin in cazul in care il soliciti.

Tin sa fac precizarea, pentru cei care nu o cunosc, ca exista diferente intre psihoterapeut, psiholog consilier, psiholog clinician si psihiatru. Numai psihiatru are competenta de a prescrie anumite medicamente care sa te ajute sa faci fata in situatii dificile pentru tine. Psihologul clinician este cel care foloseste testele pentru a cunoaste multiple aspecte legate de persoana ta: aptitudini, inteligenta, personalitate, de exemplu.

Psihologul consilier are in vedere in special posibilitatile de a-ti amplifica abilitatile de a face fata situatiilor cu care te confrunti,de a-ti oferi sprijin pentru orientarea in cariera,de a crea oportunitati pt o dezvoltare personala armonioasa prin implementarea unor programe speciale de informare despre educatie sexuala, droguri, stiluri de invatare si altele. Psihoterapeutul este cel care are competenta sa ofere sprijin cand hotarasti pt tine ca ai nevoie de ajutor si decizi ca nu mai vrei ca lucrurile sa continue asa ca pana acum.

Iar aceasta hotarare nu e asa usor de luat. Poate crezi ca te descurci inca, te-ai obisnuit cu suferinta,ti-e frica sau rusine sa vorbesti cu o persoana straina despre lucruri intime,atat de dureroase ca uneori le ascunzi si fata de tine.

De aceea, faptul ca decizi sa consulti un psihoterapeut e un lucru hotarator in dorinta ta de a schimba lucrurile si care merita apreciat. Pt ca acum ai posibilitatea sa traiesti o experienta diferita de cele anterioare, sa experimentezi o altfel de relatie care se creeaza prin alianta terapeutica. E vorba de o relatie profesionala in care poti primi sprijin si intelegere profunda, prin care ai pe cineva alaturi de tine in suferinta ta care iti arata ca nu esti singur si fara speranta si mai mult, te ajuta sa gasesti solutii s-o depasesti si sa ajungi multumit de modul cum iti traiesti viata.

Mai ramane de facut un alt pas, tot atat de important.

Cum iti alegi psihoterapeutul?

Surse de informare poti gasi in reviste de specialitate, pe internet si ma refer in special la site-rile Colegiului psihologilor si cel al Asociatiei Romane de Psihoterapie, precum si la cel de fata.
Pe de alta parte asa cum spune si Scott Peck, in cartea pe care v-o recomand din toata inima, Drumul catre tine insuti, atunci cand alegi nu e suficienta informatia si ascultati-va si intuitia.
Totodata e bine de stiut si adecvat sa cereti referinte despre formarea si experienta lui profesionala.

Am facut toate aceste precizari pentru ca raspunsul meu la intrebarea din titlul e, ca e vorba despre lipsa de informare si incredere.

Deasemeni vreau sa adaug ca psihoterapeutul e responsabil de ajutorul de specialitate pe care il ofera in timp ce clientul are responsabilitatea referitoare la rezultate, adica la ceea ce face cu ajutorul oferit.

In incheiere va marturisesc ca eu insami am beneficiat enorm, ca viata mea s-a schimbat hotarator in urma psihoterapiei si le sunt foarte recunoscatoare psihoterapeutilor mei si celor care au fost alaturi de mine in formarea mea profesionala, in special lui John Parr si Bogdan Mera.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA RENIA
Tel: 0748662662
Bucuresti, Str. Dr. Nicolae Turnescu, Nr. 11, București, Sector 5
Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Alexandru sufera de boli grave si este dependent de terapii. Un baietel care si-a pierdut copilaria va cere ajutorul ! La ce sa te astepti daca te-ai decis sa apelezi la un psihoterapeut? Paralizia in timpul somnului Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani Primul ajutor in caz de accident rutier Primul ajutor in caz de atac de cord sau infarct miocardic Suferi de diabet? Iata ce sfaturi sa urmezi pe timp de canicula Memoria si dificultatile de concentrare Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Lucruri esentiale de cunoscut despre suicid si comportamentul suicidar 3 semne ale prediabetului care ar trebui sa te trimita la medic Program national de asistenta medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri - 2009-2012 Exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica Ejacularea prematura - cauze psihologice Conditiile psihologice ale ingrasarii De ce este bine sa mergi la psiholog