Exercitii pentru tensiune pelviana

Actualizat: 07 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Tensiunea pelvina este o conditie destul de frecvent intalnita, intrucat pelvisul este o zona a corpului adesea expusa la stres si, prin urmare, acumularea locala de tensiune se petrece cu usurinta.

Asadar, este important sa se urmeze tehnici practice care ajuta la eliberarea tensiunii din pelvis, daca doriti sa va imbunatatiti flexibilitatea, rezistenta si echilibrul general al corpului.

Localizarea si identificarea muschilor pelvini


Un prim pas pentru eliberarea tensiunii pelvine este localizarea si identificarea muschilor pelvini. Acest lucru se face prin incercarea de a intrerupe fluxul de urina in timpul urinatului. Cand puteti opri cu succes si apoi relua fluxul de urina in mod repetat, inseamna ca puteti controla constient musculatura pelvina.

Atat barbatii, cat si femeile, ar trebui sa incordeze in mod regulat musculatura sfincterului rectal. La inceput, muschii specifici pot fi dificil de detectat, dar cu ajutorul practicii acestia vor fi identificati si, prin exercitiu vor deveni mai puternici. Contractarea si relaxarea alternativa a muschilor va ajuta la diminuarea spasmelor musculare.

Sindromul levator ani


Acest sindrom se refera la durerea cronica a muschilor planseului pelvin, din cauza spasmelor musculare. Tehnicile pentru minte si trup, cum ar fi exercitiile de respiratie si cele de yoga, pot fi utile in cazul durerilor pelvine de origine musculara.

Spasmele sunt cauzate de cele mai multe ori de stres, iar invatarea exercitiilor prin care se va reduce stresul, cu ajutorul exercitiilor de respiratie, este justificabila.

Exercitii de stretching


Exercitiile de yoga va vor ajuta sa va relaxati si sa va intindeti, sa mariti flexibilitatea si sa va relaxati muschii planseului pelvin si ai abdomenului inferior.

Pozitia cobra - Intindeti-va pe podea, cu fata in jos. Asezati-va mainile sub umeri, coatele aproape de corp. Inspirati, apasati cu mainile si ridicati pieptul de pe podea. Extindeti-va capul si gatul in sus, in fata pieptului si abdomenului. Expirati si reveniti la pozitia de inceput.

Pozitia pod - Intindeti-va pe spate, cu genunchii indoiti si picioarele apropiate. Tineti bratele de o parte si de alta si palmele pe podea. Inspirati pe masura ce ridicati sodurile spre tavan, mentinandu-va picioarele si palmele pe podea. Ramaneti in aceasta pozitie, in timp ce tineti bratele intinse pe langa cap. Expirati pe masura ce reveniti la pozitia initiala.

Pozitia lacusta - Stati intinsi pe podea pe burta, cu bratele de-o parte si de alta a trunchiului, cu palmele in sus. Odihniti-va fruntea pe podea. Intorceti-va talpile una spre alta si incordati-va fesele, astfel incat coccisul sa excercite o presiune asupra pubisului. Ridicati capul, umerii, bratele si picioarele de pe podea si lasati corpul sa se odihneasca pe abdomen si pe coaste. Intindeti apoi bratele spre picioare si tineti picioarele si fesele tensionate timp de 30 de secunde.


Pozitia arc - Asezati-va cu fata in jos, ca in pozitia anterioara. Indoiti genunchii pentru a va aduce calcaiele in apropierea fesei. Intindeti-va spatele si apucati gleznele cu mainile, pastrand genunchii apropiati. Inspirati si indepartati picioarele de fese, pastrand mainile pe glezne. Impingeti-va capul, umerii si partea superioara a corpului de pe podea. Evitati miscarile de rotatie. Mentineti pozitia timp de 30 de secunde si reveniti in pozitie normala in timp ce expirati.


Citeste si despre:

Sfaturi pentru tratarea ejacularii premature Menopauza Sarcina Sindromul ovarului polichistic Fibromialgia - durerea cea de toate zilele Tulburari de erectie Discopatia lombara - lumbago si lombosciatica De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Lombosciatica – cauze, tratament si preventie Cauze anatomice de infertilitate - pelvis Beneficiile exercitiilor Pilates Ovarectomia (chirurgia indepartarii ovarelor) Tromboza venoasa profunda Polipii cervicali Hernia femurala