Osteoporoza si gimnastica medicala

Actualizat: 11 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Carmen Mihalache
Director medical

Sport Med Center

Generalitati


Pentru a vorbi despre rolul gimnasticii medicale in osteoporoza, trebuiesc amintite cateva date despre aceasta boala care supara mai ales persoanele de varsta a treia si se intalneste mai ales la femei dupa intrarea in menopauza.

Osteoporoza este o boala sistemica a scheletului, ce duce la fragilitate osoasa, cu mare risc de producere a fracturilor, chiar in conditiile unor accidente nesemnificative. Boala este o consecinta a reducerii cantitative a masei osoase, ce duce la modificarea arhitecturii oaselor, acestea devenind din ce in ce mai subtiri, cu interiorul moale si poros, de unde si numele bolii.

Osteoporoza poate afecta insa si femeile mai tinere, varstnicii si adultii carora le creeaza un mare risc de fracturi, cu grad mai ridicat de dificultate in vindecare.

Cauze

Motivele aparitiei osteoporozei nu sunt pe deplin cunoscute. Se discuta insa de cauze ca: menopauza chirurgicala timpurie, menopauza prematura, absenta menstruatiilor (amenoree), boli cronice ale rinichilor, afectiuni tiroidiene, diabet zaharat, afectiuni cronice intestinale, suferinte psihice grave care duc la lipsa apetitului alimentar, alcoolism, abuz de cafea, boli care implica tratamentul cu corticoizi, imobilizare prelungita la pat sau diuretice administrate in cantitate mare.

Factorii ereditari incriminati in osteoporoza se refera la sexul feminin, mult mai expus la aceasta maladie (mai ales in primii ani dupa instalarea menopauzei). S-a constatat ca femeile inalte, cu pielea deschisa la culoare au incidenta mai mare de osteoporoza.

Este bine de stiut ca daca avem de-a face cu o persoana supraponderala, oasele ei deja subrezite, trebuie sa sustina acea greutate in exces, asa ca o cura de slabire si o revenire la o alimentatie sanatoasa este primul pas catre ameliorarea situatiei.

Nu trebuie uitat un aport de apa crescut intr-un astfel de regim. Pe de alta parte, celulele din tesutul adipos elibereaza hormoni care au rolul de a scadea calciul din oase, lucru deosebit de periculos.

Tratament

Deoarece toate oasele sunt prevazute cu mici orificii care penetreaza vasele de sange, in timpul tratamentului specific osteoporozei trebuie sa se asigura un aport ridicat de apa pentru a mentine fluiditatea sangelui.

Osteoporoza este o boala produsa prin demineralizare, carenta de vitamina D, de aceea, aportul alimentar trebuie sa cuprinda aceste elemente. Pestele afumat, galbenusul de ou, legumele cum ar fi broccoli, eliminarea excesului de proteine, duc la pastrarea calciului in oase.

Seara, se recomanda administrarea unei mici cantitati de apa cu o tableta de calciu, in scopul de a compensa pierderea de calciu prin urina, ce are loc in a doua jumatate a noptii. Este important de stiut ca medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene de sinteza impiedica resorbtia de calciu din intestin la femeia aflata dupa menopauza, de aceea ar trebui evitate.

Cei care duc o viata sedentara ori sunt imobilizati la pat sunt expusi acestei afectiuni. Elementele ce pot proteja impotriva osteoporozei sunt mici cantitati de calciu si vitamina D.

Ambele pot fi asigurate prin alimente corespunzatoare, prin expunerea corecta la actiunea razelor solare, renuntarea la fumat, exercitii fizice, alimentatie variata si echilibrata.

Tratamentul substitutiv hormonal al menopauzei este util, dar cu atentie datorita incidentei crescute a tumorilor de uter, san sau ovare. Durerile, daca sunt prezente, se recomanda sa fie combatute mai putin cu medicamente si mai mult cu mijloace naturale, deoarece toate tratamentele cu preparate antireumatice sunt frecvent urmate de efecte nedorite.

Terapii complementare

Se poate apela la presopunctura si acupunctura, la homeopatie, bioenergie etc., dar repet: cat mai putine medicamente. Aportul de calciu este foarte important pentru prevenirea si stoparea osteoporozei, mai ales ca osul pierdut nu mai poate fi recuperat, oricat ar creste cantitatea de calciu ingerata.

Pentru adulti se recomanda un aport de circa 1.000 mg calciu/zi, iar pentru femeile aflate in postmenopauza si barbatii trecuti de 65 de ani, acesta va fi de 1.500 mg/ zi. Laptele pasteurizat, degresat sau fiert este o foarte buna sursa de calciu, la fel cerealele integrale, soia, sardinele, semintele de floarea-soarelui, alunele, nucile, ouale, fasolea uscata, legumele de culoare verde.

Daca dieta este saraca in calciu, se pot folosi suplimente. Administrarea zilnica a unei combinatii de calciu, magneziu, vitamina D, poate preveni osteoporoza.

Exista de asemenea o relatie directa intre aporturile alimentare in zinc, magneziu, potasiu, fibre si vitamina D si masa osoasa. Micronutrientii prezenti in fructe si legume au un efect benefic asupra calitatii oaselor.

Studiile au aratat ca femeile care in copilarie au consumat multe fructe (1-4 ori pe zi) au densitatea osoasa mai buna la nivelul colului femural decat celelalte. Practicarea exercitiilor fizice in mod regulat, de la mersul pe jos pana la sportul controlat, cu personal calificat ajuta la mentinerea densitatii osoase, prin cresterea tonifierii musculare, ceea ce previne riscul fracturilor.

Un program riguros de gimnastica medicala efectuat in sala de kinetoterapie de catre personal avizat, face ca si consecintele bolii sa se reduca semnificativ.

Exercitiile fizice aplicate in osteoporoza urmaresc tonifierea musculaturii paravertebrale si abdominale determinand astfel cresterea densitatii coloanei vertebrale osteoporozate, stimularea periostului oaselor prin exercitii fizice ce constituie un factor ajutator pentru formarea de os.

Varsta nu este un impediment pentru a face exercitiile recomandate. Adresabilitatea persoanelor de varsta a treia este in continua crestere ceea ce reprezinta un mod sigur de a reduce riscurile bolii.

Jogging-ul, gimnastica aerobica solicita coloana vertebrala si de aceea nu sunt indicate.


Citeste si despre:

Arterita cu celule gigante Viata in scaunul cu rotile Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Sindromul Cushing - hipercorticismul Cum sunt diagnosticate si tratate fracturile osoase Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Cum sa scapati definitiv de sindromul de lene Bolile reumatice si agravarea lor in sezonul rece Spondilita anchilozanta - cauze, simptome, tratament Exercitiul fizic - esential in sanatatea organismului Osteoporoza juvenila