Dr Florescu Maria Cristina
Medic Specialist Endocrinologie
Osteoporoza este o afectiune scheletica caracterizata prin scaderea densitatii minerale osoase, degradarea microarhitecturii osului si cresterea fragilitatii, ceea ce se traduce prin scaderea rezistentei osoase si cresterea riscului de fractura.
Fracturile osteoporotice de fragilitate apar tipic la nivelul vertebrelor, soldului, antebratului sau bratului, de obicei se produc in urma unui traumatism minor (de exemplu caderea de la propria inaltime) si reprezinta principala manifestare clinica a osteoporozei.
Dupa varsta de 30 de ani, femeile si barbatii incep sa piarda masa osoasa in mod natural.
Prevenirea pierderii lente de masa osoasa si prevenirea osteoporozei se pot face printr-o dieta bogata in calciu si vitamina D.
Un aport satisfacator de calciu si vitamina D este foarte important mai ales pentru femeile aflate in primii ani dupa menopauza, cand pierderea masei osoase se face intr-un ritm mai accelerat.
Majoritatea americanilor iau numai jumatate din necesarul zilnic de calciu din alimentatie.
Daca aportul de calciu din alimente nu este suficient, ar trebui apelat la suplimentele de calciu si vitamina D.
Daca se pune diagnosticul de osteoporoza, suplimentele de calciu si vitamina D ar trebui folosite in plus fata de celelalte medicamente prescrise de specialist.
Calciul se gaseste in multe alimente, cum ar fi:
- produse lactate ca iaurtul sau laptele
- sucul de portocale imbogatit cu calciu (fortificat) si in unele vegetale.
Tipurile de suplimente de calciu includ:
- carbionat de calciu, care contine 40% calciu elemental si se administreaza dupa o masa principala
- citratul de calciu, care contine 21% calciu elemental si poate fi administrat si intre mese
- gluconat de calciu sau lactat de calciu, care contin o cantitate mica de calciu elemental.
Calciul ar trebui sa fie administrat impreuna cu vitamina D, deoarece vitamina D e necesara absorbtiei calciului.
Aportul recomandat zilnic de calciu este:
Varsta sau perioada vietii |
Aportul zilnic recomandat de calciu (in mg/zi) |
1 - 3 ani |
500 |
4 - 8 ani |
800 |
9 - 18 ani |
1300 |
19 - 50 ani |
1000 |
Peste 50 ani |
1200 |
Femei insarcinate sau care alapteaza |
1000-1200 |
Majoritatea oamenilor nu au un aport suficient de calciu doar din alimente. Ar fi nevoie de 3 - 4 mese pe zi care sa contina alimente bogate in calciu pentru a obtine doza zilnica recomandata.
Totusi, nu ar trebui sa depasim 2000mg de calciu pe zi (din dieta plus suplimente) din cauza potentialelor reactii adverse si de asemenea suplimentele care depasesc 500mg de calciu elemental pe zi ar trebui administrate in mai multe prize (de exemplu dimineata si la pranz).
Impreuna cu vitamina D si fosforul, calciul ajuta la reducerea ratei de pierdere a masei osoase.
Vitamina D este vitala pentru absorbtia calciului si pentru mentinerea masei osoase si a fortei musculare.
De asemenea, poate reduce riscul fractura in special la persoanele varstnice.
Doza zilnica recomandata de vitamina D este 800U (20 micrograme) pe zi pentru femeile aflate la menopauza si barbatii cu varsta de peste 70 de ani si 600U (15 micrograme) pe zi in cazul tinerilor.
Surse de vitamina D din dieta sunt urmatoarele:
Aliment | Marimea portiei | Vitamina D (UI) per portie |
Ulei din ficat de cod | 15ml | 1360 |
Somon (procesat termic) | 85g | 380-570 |
Macrou (procesat termic) | 85g | 388 |
Ton (conserva in suc propriu) | 85g | 40-68 |
Lapte fortifiat | 240ml | 100 |
Suc de portocale fortifiat | 240ml | 100 |
Iaurt fortifiat | 180ml | 80 |
Sardine (conserva in ulei) | 2 bucati | 46 |
Ficat de vita (procesat termic) | 100g | 46 |
Ou de gaina | 1 bucata | 25 |
Multe alimente contin cantitati importante de calciu.
Este important sa se administreze si vitamina D si fosfor in cantitati suficiente concomitent cu calciul pentru a ajuta la absorbtia acestuia.
Urmatorul tabel indica alimentele care sunt bogate in calciu:
Aliment |
Marimea portiei |
Calciu (mg) per portie |
Fasole |
113g | 60-80 |
Lapte de vaca |
240ml |
300 |
Branza |
28g |
195-335 |
Iaurt |
168g |
250 |
Lapte de soia |
240ml |
300 |
Migdale |
24 buc |
70 |
Suc de portocale (fortifiat cu calciu) |
240ml |
300 |
Portocala |
1 bucata | 60 |
Inghetata |
113g |
100 |
Branza Cottage |
113g |
130 |
Tofu (fortifiat cu calciu) |
113g |
435 |
Bibliografie: Uptodate.com
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.