Tratamentul cu calciu pentru osteoporoza

Publicat: 12 Septembrie 2006
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Reducerea masei osoase apare ca parte din procesul natural de imbatranire. Daca acest proces continua pana la punctul in care oasele devin fragile si in pericolul de a se rupe, atunci se poate vorbi despre osteoporoza. Totusi, osteoporoza e considerata o boala care se poate preveni.


Dupa varsta de 30 de ani, femeile si barbatii incep sa piarda masa osoasa in mod natural. Prevenirea pierderii lente de masa osoasa si prevenirea osteoporozei se pot face printr-o dieta bogata in calciu si vitamina D. Un aport satisfacator de calciu si vitamina D este foarte important mai ales pentru femeile in primii ani de la menopauza, cand pierderea masei osoase se face intr-un ritm mai accelerat.


Majoritatea americanilor iau numai jumatate din necesarul de calciu din alimente. Daca aportul de calciu din alimente nu este suficient, ar trebui apelat la suplimentele de calciu si vitamina D organismul are nevoie de vitamina D pentru a absorbi calciul. Daca se pune diagnosticul de osteoporoza, suplimentele de calciu si vitamina D ar trebui folosite in plus fata de celelalte medicamente prescrise de specialist.


Calciul se gaseste in multe alimente, cum ar fi:

- produse lactate ca iaurtul sau laptele

- sucul de portocale imbogatit cu calciu (fortificat) si in multe vegetale.

Tipurile de suplimente de calciu includ:

- carbionat de calciu, care contine 40% calciu elemental (ionic)
- citratul de calciu, care contine 21% calciu ionic. Desi contine o cantitate mai mica de calciu ionic decat carbonatul de calciu, citratul de calciu este mai usor de digerat si nu cauzeaza constipatie la fel de frecvent ca alte tipuri de suplimente de calciu
- gluconat de calciu sau lactat de calciu, care contin o cantitate mica de calciu ionic.


Aceste suplimente de calciu ar trebui administrate in numarul de tablete care sa satisfaca necesarul zilnic de calciu recomandat pentru varsta si starea de sanatate. Nu ar trebui depasita cantitatea de 2.500 de mg pe zi de calciu, indiferent daca provine din suplimente allimentare sau alimente.

Consultul de specialitate

Daca exista intrebari in ceea ce priveste aceste informatii, pacientul ar trebui sa ia acest produs atunci cand isi face un consult. Se pot folosi markere care sa sublinieze frazele neintelese sau sa se faca adnotari pe marginea textului.

Care e doza zilnica recomandata de calciu?

Calciul ar trebui sa fie administrat impreuna cu vitamina D, pentru ca vitamina D e necesara absorbtiei calciului. Aportul recomandat zilnic de calciu este:


Varsta sau perioada vietii

Aportul zilnic recomandat de calciu (in mg/zi)

1 - 3 ani

500

4 - 8 ani

800

9 - 18 ani

1300

19 - 50 ani

1000

Peste 50 ani

1200

Femeile insarcinate sau care alpteaza au nevoie de aceeasi cantitate de calciu ca alte femei de aceeasi varsta

1000-1200

Majoritatea oamenilor nu au un aport suficient de calciu doar din alimente. Ar fi nevoie de 3 - 4 mese pe zi care sa contina alimente bogate in calciu pentru a obtine doza zilnica recomandata.


De ce este calciul folosit pentru tratamentul sau prevenirea osteoporozei?

Calciul, combinat cu vitamina D si fosforul mentine sau ajuta la reducerea ratei de pierdere da masa osoasa care are loc odata cu instalarea osteoporozei.Vitamina D este vitala pentru absorbtia calciului in oase si pentru cresterea fortei musculare. Poate reduce riscul de a cadea al unei persoane in varsta cu 22%.

Sunt necesare 200 UI de vitamina D pe zi daca pacientul e un adult cu varsta intre 19 si 50 de ani. Daca varsta pacientului e cuprinsa intre 51-70, este nevoie de 400 de UI pe zi, iar la o varsta de peste 71 de ani e nevoie de 600 de UI de vitamina D pe zi. Daca pacientul traieste intr-o zona de clima calda, cu soare mult, se pot obtine cantitati suficiente de vitamina D prin expunerea timp de 10-15 minute la soare cateva zile pe saptamana. Totusi e posibil ca varstnicii sa nu obtina o cantitate suficienta prin acest mod.


Alimentele care contin vitamina D sunt: galbenusul de ou, ficatul, pestele de apa sarata si produsele lactate fortificate cu vitamina D. Administrarea de suplimente de vitamina D impreuna cu calciul poate ajuta la fortificarea oaselor.

Cum se poate obtine un aport suficient de calciu din dieta ?

Multe alimente contin cantitati mari de calciu. Este important sa se administreze si vitamina D si fosfor in cantitati suficiente concomitent cu calciul pentru a ajuta la absorbtia acestuia. Urmatorul tabel indica alimentele care sunt bogate in calciu :

Aliment

Marimea portiei

Calciu (mg) per portie

Sardine in ulei

3 oz

324

Lapte (integral, 2%, 1%, si degresat)

1 pahar

291–302

Branza Cheddar

1 1/2 oz

306

Iaurt (integral)

8 oz

415

Iaurt (degresat)

8 oz

245–384

Somon la conserva (cu oase)

3 oz

181

Broccoli (cruzi)

1 pahar

42

Napi (fierti)

1/2 pahar

99

Inghetata

1/2 pahar

85

Branzica de casa (1% grasime din lapte)

1 pahar

138

Tofu (daca e facut cu calciu sulfat)

1/2 pahar

138–204


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Osteodensys
Tel: 0726201589
Bucuresti, Str. Dragoslavele 2-4, Sector 1
Clinici
recomandate

Citeste si despre:

Ghid pentru protejarea oaselor la orice varsta Tratamentul osteoporozei Osteoporoza si sanatatea oaselor Calciul, suplimentele de calciu si importanta lor Suferi de alergii? Iata cateva antihistaminice naturale Probleme cu colesterolul si trigliceridele in perioada sarbatorilor - ce produse ne scapa natural de aceasta grija ? Dr. Alina Oprescu, cardiolog pediatru: Sindromul inflamator multisistemic (PIMS) poate aparea la copii si la 2-3 luni dupa infectia cu COVID-19 Densitatea osoasa: un indiciu pentru sanatatea femeii Osteoporoza juvenila Osteoporoza Osteoporoza si gimnastica medicala Boli ale oaselor si tratamentul acestora