Dr. Mihaela Stamate
Medic specialist recuperare, medicina fizica si balneologie
Fortius Medical
Gimnastica este un sport care implica un grad ridicat de disciplina si presupune antrenament riguros. Multe dintre afectiunile spatelui se manifesta in timpul acestui sport.
Cei care practica gimnastica ar trebui sa isi ia masuri de precautie pentru a micsora riscul producerii accidentelor la coloana vertebrala.
Coloana vertebrala este compusa din vertebre si discuri intevertebrale care se afla intre fiecare vertebra si care contin o substanta gelatinoasa numita nucleu pulpos. Impreuna cu vertebrele, acestea permit miscarea flexibila a partii superioare a corpului, protejand in acelasi timp si maduva spinarii.
Afectiunile de la nivelul spatelui la sportivii adolescenti sunt declansate de miscari repetitive cum ar fi aplecarile si rasucirile. Acesta pot provoca traumatisme la nivelul coloanei vertebrale. Riscul accidentarii coloanei vertebrale apare mai ales atunci cand un gimnast se antreneaza intens si nu isi protejeaza spatele intr-un mod adecvat.
Utilizarea incorecta a unor tehnici de miscare, muschii abdominali sau ai picioarelor insuficient de puternici sunt doar cateva dintre cauzele care contribuie la aparitia leziunilor. Oasele din partea inferioara a spatelui si a vertebrelor lombare ale unui adolescent aflat in curs de dezvoltare sunt mult mai sensibile la leziuni.
Activitatile sportive intense suprasolicita ligamentele si muschii din jurul coloanei vertebrale. Deoarece ligamentele si muschii coloanei vertebrale nu se dezvolta in acelasi ritm ca si oasele, presiunea care are loc asupra acestora poate afecta coloana vertebrala.
Miscarile dificile realizate in timpul unei activitati sportive stau la baza producerii majoritatii leziunilor de la nivelul spatelui. De asemenea, aterizarea gresita in urma unor exercitii a gimnastilor, poate determina traumatisme ale spatelui.
- Spondilozele si spondilolistezis sunt termeni folositi pentru denumirea unei fracturi laterale in zona pars interarticularis. Spondiloza se produce atunci cand ambele parti ale pars articularis sunt fracturate si segmentul afectat de vertebra se freaca de vertebra urmatoare.
Fracturile vertebrelor provin in urma presiunii sau stresului asupra vertebrelor. Hiperextensia constanta a zonei inferioare a spatelui, cum ar fi aplecarile realizate de gimnasti ar putea sta la baza declansarii acestor fracturi
- Hernia de disc - Discurile lombare sunt compuse din fibre care contin un tesut elastic si o substanta centrala de consistenta unui gel (nucleu pulpos). Traumatismele recurente de la nivelul spatelui sunt motivul principal al producerii herniei de disc, in randul adolescentilor.
Vertebrele lombare vor fi gresit aliniate provocand umflarea nucleului pulpos. Acest fenomen pune presiune asupra nervilor din jurul maduvei spinarii, cauzand dureri debilitante
- Degenerarea discurilor - Efectele pe termen lung ale gimnasticii pot duce la degenerarea discului sau la aparitia unor boli degenerative de disc. In cazul acestor afectiuni, apar dureri in zona inferioara a spatelui.
Bolile degenerative ale discului lombar pot fi cauzate de o rasucirea a spatelui, desi vinovata ar putea fi orice tip de suprasolicitare indelungata a coloanei vertebrale
- Fracturile vertebrelor pot fi deseori rezultatul traumatismelor sportive. Un soc puternic poate fractura portiuni ale coloanei vertebrale. La gimnasti, inclusiv coccisul poate fi sensibil la fracturi. Loviturile la nivelul spatelui sau caderea de la o distanta considerabila sunt principalele cauze ale fracturilor vertebrale
- Scolioza este curbura anormala intr-una din partile laterale ale coloanei vertebrale. Coloana poate fi indoita fie pe partea stanga fie pe cea dreapta. Curbura poate varia de la usoara la severa si poate sa apara in orice punct de-a lungul coloanei vertebrale, de sus pana jos. Cu toate acestea zona pieptului si partea de jos a spatelui sunt regiunile care sunt afectate cel mai des.
In urma unui studiu s-a demonstrat ca gimnastele care practica timp indelungat gimnastica ritmica ar putea suferi de scolioza idiopatica specifica adolescentilor.
Traumatismele de la nivelul coloanei vertebrale sunt afectiuni grave care necesita interventie medicala de urgenta. Cu exceptia durerii care apare la orice fel de miscare, printre semnele lezarii coloanei vertebrale se enumera:
- durerea de spate pe timp de noapte
- incapacitatea de a misca in mod normal partea inferioara a spatelui
- dureri care coboara pe picior.
Imediat ce este suspectata o afectiune sau o leziunie la nivelul coloanei vertebrale, sportivul trebuie sa inceteze orice activitate sportiva si sa consulte un medic specialist ortoped.
In urma evaluarilor ulterioare se va determina care este amploarea traumatismului. Pot fi recomandate medicamente pentru ameliorarea durerilor spatelui si purtarea unei orteze de sustinere a spatelui pana cand tratamentul isi va face efectul. Kinetoterapia are un rol important in gestionarea leziunilor spatelui.
Ortezele si corsetele pentru spate ofera sustinere si sprijin fara a limita miscarile. Acestea sunt utile in cazul leziunilor sportive, inclusiv in cazul durerilor de spate, lumbago dar si a bolilor reumatice.
Materialul este elastic si urmeaza conturul corpului reducand posibilitatea alunecarii acestora. Inchiderea este, de obicei, reglabila si pot avea o curea suplimentara de compresie. Acestea pot fi utilizate, in urma recomandarii medicului, in timpul a diverse activitati sportive, inclusiv pe parcursul desfasurarii exercitiilor din gimnastica, pot fi utilizate la domiciliu sau la locul de munca.
In scopul ameliorarii durerilor si a leziunilor spatelui, poate fi necesara fizioterapia. In timpul acesteia, un specialist va superviza exercitiile de reabilitare necesare pentru consolidarea muschilor spatelui si pentru recastigarea conditiei necesare pentru revenirea la activitatea sportiva.
Cu toate acesta, inainte ca orice persoana sa faca exercitii fizice, ar trebui sa fie consulte un specialist care va evalua rezistenta acesteia la activitate fizica. Daca este necesar, se va incepe cu exercitii fizice de intensitate scazuta si se va trece treptat la miscari mai intense.
Parintii adolescentilor care practica sport, ar trebui sa fie constienti de posibilitatea producerii unor traumatisme ale spatelui acestora si sa fie pregatiti sa apeleze la consult medical, de fiecare data cand este necesar.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.