Intrebari frecvente despre homeopatie

Actualizat: 04 Mai 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este homeopatia?


Homeopatia este o metoda terapeutica stiintifica si eficienta care stimuleaza tendinta naturala a organismului spre vindecare.
Homeopatia abordeaza boala pornind de la conceptia HOLISTICA (integralista) - simptomele bolii sunt expresia dizarmoniei intregului organism si trateaza pacientul, nu numai boala.
In 1796 un medic german, Samuel Hahnemann, a descoperit o abordare diferita a vindecarii bolnavului pe care a numit-o homeopatie (de la cuvintele grecesti cu semnificatia "suferinta similara"). La fel ca Hypocrates cu doua mii de ani inainte, el a observat ca exista doua cai de tratare a bolii: calea contrariilor si calea similitudinii. Intr-un caz de insomnie, de exemplu, prin calea contrariilor (medicina conventionala sau alopata) se administreaza un medicament care produce un somn superficial. Aceasta presupune deseori folosirea unor doze mari de medicamente un timp indelungat, care uneori pot determina efecte secundare sau dependenta. Calea similitudinii (medicina homeopatica) implica administrarea unor doze extrem de mici (infinitesimale) dintr-o substanta, de exemplu cafeaua, care in doze mari produce insomnie la o persoana sanatoasa. Astfel se va obtine un somn natural.

Cum actioneaza remediile homeopatice?

Remediile homeopatice nu produc efecte adverse si nu dau dependenta deoarece ele contin cantitati foarte mici de substanta activa.
Homeopatul va va prescrie un remediu homeopatic potrivit simptomelor dumneavoastra. Prescrierea tine cont de totalitatea caracteristicilor dumneavoastra individuale, mentale, emotionale si fizice.
Remediile homeopatice actioneaza stimuland propria capacitate de vindecare a organismului.
Scopul este de a va propulsa catre un nivel de sanatate la care tratamentul sa fie foarte rar necesar.

Ce are nevoie sa stie homeopatul?

Pentru a gasi remediul indicat pentru dumneavoastra, homeopatul trebuie sa stie totul despre dumneavoastra. O intelegere detaliata a celui care sunteti impreuna cu tulburarile de care suferiti si detalii despre felul in care le experimentati sunt necesare pentru evaluarea corecta a cazului. Astfel, orice va este tipic, particular, va fi de ajutor. Nivelul dumneavoastra de energie si modul de viata, istoricul medical sunt de asemenea importante. Tot ceea ce veti spune va fi strict confidential. Consultatia initiala poate dura o ora sau mai mult.

Cum va fi tratamentul?

Homeopatul va va administra un remediu homeopatic, de obicei sub forma unor tablete sau granule care se dizolva in gura, sau sub forma lichida cu instructiuni precise de administrare. Nu se va pune nimic in gura 20 minute inainte si dupa administrarea granulelor, nici pasta de dinti sau tigari.
Homeopatul de obicei va va sfatui sa evitati cafeaua, menta si alte preparate cu mentol, eucalipt si camfor deoarece acestea pot interfera cu actiunea remediului. Daca vi se dau remedii acasa, depozitati-le intr-un loc racoros si intunecat, departe de mirosuri puternice.

Ce se va intampla odata cu inceperea tratamentului homeopatic?

Unii pacienti simt o stare de bine si optimism. Alteori simptomele se pot agrava pentru o scurta perioada. Acesta este un semn bun, care atesta faptul ca remediul actioneaza. Uneori pot apare o raceala, o eruptie pe piele sau o secretie, ceea ce inseamna ca organismul trece printr-o perioada de reechilibrare. Pot apare simptome vechi din trecut, de obicei pentru scurt timp. Aceste simptome vor disparea si nu trebuie tratate deoarece reprezinta o parte foarte importanta a procesului de vindecare. Daca reactia dupa remediu va ingrijoreaza, anuntati homeopatul. Puteti sa notati schimbarile care intervin si sa le discutati la urmatoarea consultatie.

Cat dureaza tratamentul homeopatic?

Aceasta depinde foarte mult de tipul de boala pe care o aveti ca si de celelalte caracteristici individuale ale cazului dumneavoastra. Deci nu este realist sa cereti o evaluare a timpului necesar inainte de a constata reactia dumneavoastra la tratament pentru o perioada de cateva luni. O boala mai veche nu va dispare imediat desi poate apare o ameliorare destul de repede. Fiti rabdatori! Pe termen lung este mai bine sa fiti vindecat atat de cauza bolii cat si de simptome, decat sa suprimati simptomele cu tratamente superficiale.

Ce atitudine trebuie sa adoptati dumneavoastra fata de tratamentul homeopatic ?

Deoarece homeopatia abordeaza pacientul total diferit fata de medicina obisnuita, este bine sa fiti informat asupra catorva aspecte esentiale:
- homeopatia trateaza intreaga persoana, nu numai simptomele prezente
- homeopatia trateaza cauzele bolii si predispozitia de a face anumite boli
- un tratament homeopatic pe termen lung are ca scop nu numai disparitia simptomelor ci si ridicarea nivelului de sanatate a individului in plan mental, emotional si fizic
- homeopatul intelege problemele dvs de sanatate intr-un context mult mai complex si profund decit par ele sa fie; el incearca sa gaseasca legaturile cauzale dintre simptomele dvs si unele circumstante din mediul de viata sau influentele ereditare.
Deoarece tratamentul homeopatic este mai profund, el necesita un timp mai indelungat pentru atingerea scopurilor sale.
Tratamentul homeopatic este individualizat si abordeaza fiecare individ in functie de situatia lui particulara.
ASTFEL, CA PACIENT ESTE RECOMANDABIL:
- sa acordati timp suficient tratamentului homeopatic (cel putin 3 - 4 consultatii - o consultatie pe luna);
- sa stabiliti o relatie de incredere cu homeopatul dumneavoastra si sa discutati cu el orice problema.

Ce boli se pot trata homeopatic?

In principiu se poate trata orice boala, dar ameliorarea sau vindecarea depinde de fiecare caz in parte.
In general se obtin rezultate foarte bune intr-o multitudine de boli:
- la copii - raceli repetate, enurezis, alergii, astm bronsic, bronsite, dureri de cap, constipatie, diaree, parazitoze intestinale, traumatisme, convulsii, febra, tulburari de comportament
- la adulti - dureri de cap, raceli, bronsite, pneumonii, colecistopatii, ulcer gastroduodenal, hepatite, afectiuni ale intestinului, dereglari menstruale, sterilitate, afectiuni ginecologice, afectiuni ale gravidelor, in timpul travaliului si la nastere, boli de piele, infectii urinare, afectiuni endocrine, afectiuni reumatismale.

Dr. Lucian George Ivanuta

Medic primar Medicina de familie,
Competenta in Homeopatie,

Formator in Medicina de Familie


Citeste si despre:

Remediile homeopatice: un ajutor de nadejde impotriva gripei Homeopatia: intre mit si adevar Ce trebuie sa stii despre homeopatie Homeopatia si medicina alopata nu se exclud Deosebirile dintre medicina clasica si homeopatie Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Mezoterapia – intrebari frecvente Slabiti 10 kilograme in 21 de zile - dieta de detoxifiere Martha Vineyard Regimul alimentar in bolile de ficat Insomnia fatala Remediile florale Bach pot combate insomnia