Se poate preveni osteoporoza?

Actualizat: 31 Octombrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Osteoporoza este o afectiune a scheletului, care se caracterizeaza prin scaderea masei osoase si deteriorarea oaselor, lucru care duce la fragilitate si, implicit, la fracturi.

Prevenirea osteoporozei se face inca din copilarie, deoarece oasele cresc si se dezvolta de la nastere si pana la varsta de aproximativ 25 de ani, atunci cand se ajunge la nivelul maxim de masa osoasa.

Mostenirea genetica are o importanta destul de mare in aparitia bolii, insa stilul de viata echilibrat poate sa contribuie la prevenirea acesteia.

Foarte importanta este efectuarea unui test al densitatii minerale a oaselor, care reprezinta calea cea mai sigura pentru a descoperi osteoporoza inca de la primele simptome. In cazul femeilor este recomandata testarea chiar inainte de instalarea menopauzei.

Principalele simptome

De cele mai multe ori, osteoporoza este o afectiune silentioasa, care nu prezinta simptome evidente, ci se manifesta rar prin semne aproape insesizabile. Simptomele de osteoporoza sunt: dureri de spate, pierderea in greutate si o schimbare a posturii drepte a corpului, fracturi ale coastelor, soldului sau ale altor oase.

Factori de risc

• Femeile sunt mult mai predispuse la ostoporoza decat barbatii. Mai ales femeile la care menopauza s-a instalat prezinta un risc crescut de aparitie al osteoporozei, deoarece nivelul estrogenilor scade.

• Fracturi ale oaselor in tinerete, fiindca orice fractura face ca structura osului sa devina slaba, acesta pierzand din densitate.

• Sedentarismul, dar si obezitatea.

• Lipsa vitaminei D.

• Utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor.

• Hipertiroidismul si hiperparatiroidismul.

• Diabetul zaharat.

Poliartrita reumatoida.

• Un nivel scazut de testosteron la barbati creste riscul de osteoporoza.

• Anumite tulburari digestive, precum boala Crohn, boli hepatice cronice sau boala celiaca.

• Boli cronice ale rinichilor.

• O dieta cu continut scazut de produse lactate sau alte surse de vitamina D si calciu.

Preventie

Pentru prevenirea osteoporozei trebuie respectata o dieta care sa contribuie la dezvoltarea sanatoasa si mentinerea integritatii oaselor. Alimentatia trebuie sa includa, in forme cat mai variate, lapte si branza, cat si alte produse care sunt bogate in calciu.

Printre alimentele bogate in calciu se numara branzeturile, iaurtul, laptele, morcovii. Totodata, este indicat ca aportul zilnic de calciu sa provina din lactate, mai putin din legume sau fructe, pentru a evita efectul blocant al oxalatilor.

De asemenea, un rol important in preventia osteoporozei il are si asocierea calciului cu magneziul (mazare, broccoli, spanac, rosii, cartofi, struguri, papaya, portocale, banane, prune, grepfrut, ananas, capsuni, fistic) si potasiu.

Concret, alimentatia naturala sanatoasa pentru prevenirea osteoporozei trebuie sa fie bogata in proteine, calciu, fosfor, vitamina D si sa asigure aportul energetic necesar pentru organism.

Este recomandat sa consumati produse lactate, peste, oua, legume si fructe. Alaturi de dieta, exercitiile fizice regulate au un rol profilactic foarte important, deoarece sedentarismul predispune la pierderea accelerata de structura osoasa.


Citeste si despre:

Cum se poate preveni dementa Se poate preveni vitiligo? Osteoporoza: Cum se poate preveni afectiunea care face oasele fragile Dieta adecvata la copii poate preveni astmul sau alergiile Studiul Clinic ONTARGET Informatii despre sanatatea orala Tratamentul cu calciu pentru osteoporoza De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Hidrocefalia congenitala Retinopatia diabetica Modificarile prostatei dupa varsta de 40 de ani 7 moduri sa scapati definitiv de kilogramele in plus Ce este hipoclorhidria? Osteoporoza juvenila Osteoporoza