20 de cauze ale durerilor pelvine

Actualizat: 30 Martie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Alexe Raluca-Maria
Consultant medical:

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Cabinet Medical Individual Dr. Alexe Raluca Maria

Ce este durerea pelvina?


Durerea pelvina este cea localizata la nivelul abdomenului inferior, sau sub ombilic. Aceasta durere poate insoti o gama larga de afectiuni. Poate fi o manifestare normala a femeilor aflate in perioada fertila, o tulburare digestiva (sindrom de colon iritabil) sau un semnal de avertisment pentru o situatie urgenta care ar putea pune viata in pericol.

Chiar daca o persoana asociaza una din urmatoarele cauze ale durerii pelvine cu cea pe care o prezinta, doar medicul este cel in masura sa stabileasca diagnosticul corect si sa ofere tratamentul adecvat.

Apendicita

Este o inflamatie a apendicelui, o prelungire mica, ca un saculet, in forma de deget, care este atasat de intestinul gros. Simptomele includ dureri ascutite in zona ambdominala, dreapta, jos, varsaturi si febra. Daca o persoana are aceste manifestari, trebuie sa apeleze serviciul de urgenta.
Apendicele infectat trebuie inlaturat pe cale chirurgicala. In caz contrar acesta se poate sparge, iar infectia s-ar putea raspandi in cavitatea abdominala, punand viata bolnavului in pericol.

Sindromul de colon iritabil - SCI

Sindromul de colon iritabil este o afectiune digestiva cronica, la care se intalnesc urmatoarele simptome: dureri abdominale recurente, balonare, crampe si diaree sau constipatie.
Nu se cunosc, pana la acest moment, cauzele exacte ale bolii. Cu toate acestea exista strategii pentru a controla simptomele. Acestea includ modificari ale dietei, managementul stresului si tratament medicamentos pentru tratamentul diareei si al constipatiei.

Ovulatia dureroasa - ovulalgia,sau durerea intermenstruala

Daca o femeie are junghiuri dureroase la jumatatea perioadei dintre doua menstruatii, posibil ca in acea perioada sa se afle in perioada fertila. In timpul ovulatiei, ovarul elibereaza un ovul, fenomen insotit de sange si alte fluide, care poate irita mucoasa abdominala.
Durerea poate alterna, localizandu-se la un ovar sau la altul. Aceasta durere nu semnifica o situatie negativa si de obicei, dispare in cateva ore.

Sindromul premenstrual

Sindromului premenstrual este cunoscut, mai ales, pentru declansarea schimbarilor bruste de dispozitie ale unei femei, dar si pentru poftele alimentare ale acesteia. Alte simptome ale acestuia ar fi: crampele abdominale, durerile lombare, durerile de cap, sensibilitate la nivelul sanilor si acnee.
Toate acestea, sunt determinate de modificarile hormonale ce au loc in organismul unei persoane de sex feminin in acea perioada.
Stresul, lipsa activitatilor fizice, unele deficiente de vitamine pot agrava manifestarile. Daca sindromul premenstrual interfera cu activitatile desfasurate, zi de zi, ar trebui sa se consulte medicul. Modificarile stilului de viata si medicatia pot fi utile, de cele mai multe ori.

Crampele menstruale

In fiecare luna, uterul construieste un tesut sau mucoasa care acopera suprafata interna a acestuia, numit endometru, in care embrionul se va implanta si se va dezvolta, in cazul unei sarcini. Daca femeia nu ramane insarcinata, endometrul se descompune si este eliminat din organism in timpul ciclului menstrual.
Crampele menstruale iau nastere ca urmare a contractiilor uterului, prin care, acesta elimina sangele menstrual. Durerile sau crampele sunt resimtite in abdomenul inferior in zona lombara si au o durata de la una la trei zile. Caldura aplicata local si calmantele (medicamente antialgice) pot ameliora disconfortul.

Sarcina ectopica

Sarcina ectopica este o urgenta de sanatate care poate pune viata unei femei in pericol si care necesita tratament imediat. Acest lucru se intampla atunci cand un embrion se implanteaza si creste in afara uterului, de obicei in trompele uterine.
Simptomele includ dureri pelvine ascutite sau crampe (in mod special intr-o singura parte), sangerare vaginala, greata si ameteli. Este neceseara interventia de urgenta.

Boala inflamatorie pelvina

Una din cele mai grave complicatii ale bolilor cu transmitere sexuala este boala inflamatorie pelvina (BIP). Aceasta infectie poate provoca leziuni permanente la nivelul uterului, ovarelor si a trompelor uterine (inflamatie si roseata). Boala inflamatorie pelvina este principala cauza de infertilitate la femei.
Simptomele includ dureri abdominale, febra, secretii vaginale anormale, dureri in timpul actului sexual sau pe parcursul urinarii. Tratamentul consta in antibiotice si, in cazurile grave, interventie chirurgicala.

Formatiuni chistice ovariene

Un folicul adapostese pana la maturare ovulul, in timpul ciclului menstrual, iar apoi, in cadrul procesului de ovulatie, acesta este eliberat. In anumite cazuri, foliculul nu poate elibera ovulul si se umple cu lichid, formand un chist ovarian.
Acestea sunt de obicei inofensive. Totusi chisturile mai mari pot provoca dureri pelvine, crestere in greutate si urinare frecvente. Chisturile ovariene pot fi identificate in urma unui examen pelvin sau cu ultrasunete.

Fibromul uterin

Fibroamele se dezvolta pe peretele uterului si, desi sunt numite tumori fibromatoase, nu sunt canceroase. Sunt intalnite deseori intre 30-40 de ani si de obicei nu cauzeaza nici o complicatie.
Cu toate acestea, unele femei pot experimenta presiune la nivelul abdomenului, dureri lombare, disconfort in timpul ciclului menstrual, dureri in timpul actului sexual sau dificultati in a obtine o sarcina. Recomandabil este sa se discute cu medicul ginecolog care sunt tratamentele potrivite pentru fiecare femeie pentru micsorarea sau eliminarea fibroamelor problematice.

Endometrioza

La unele femei, tesutul endometrial se dezvolta in afara uterului si se poate extinde la nivelul ovarelor, trompelor uterine, vezicii urinare, intestinelor dar si in alte parti ale corpului.
In timpul menstruatiei, aceasta masa de tesut se descompune dar nu poate fi eliminata. Pe langa faptul ca acest lucru este periculos, poate provoca dureri si se poate forma tesut cicatricial, din cauza caruia pot exista greutati in mentinerea unei sarcini. Desi exista tratamente pentru endometrioza, aceasta poate reapare.

Infectii ale tractului urinar

O infectie de tract urinar se declanseaza atunci cand germenii ajung in tractul urinar. Aceasta poate cauza probleme oriunde pe traseul de la vezica urinara si pana la uretere, catre rinichi.
Simptomele includ dureri in partea inferioara a pelvisului, urinare dureroasa si senzatie iminenta de a urina. Infectia, de obicei, nu este grava, daca este tratata prompt. Daca se extinde la rinichi, aceasta poate provoca leziuni permanente. Simptomele unei infectii renale pot fi: febra, greata, varsaturi, dureri localizate la una din partile zonei lombare.

Pietre la rinichi

Pietrele la rinichi sunt depozite intarite compuse din saruri si minerale depozitate in urina. Dimensiunea acestora poate varia de la un graunte de nisip la o minge de golf.
Eliminarea pietrelor de la rinichi declaneaza brusc, dureri chinuitoare, pelvine iar urina contine sange. Bolnavul ar trebui sa faca din timp investigatii daca este suspect de prezenta unor pietre la rinichi, sa se poate interveni cu tratament la timp.

Cistita interstitiala

Cistita interstitiala este o afectiune in care durerea cronica este determinata de inflamatia vezicii urinare. Cauza este necunoscuta. Persoanele la care boala se manifesta intr-o forma grava pot resimti nevoia acuta de a urina foarte des in decursul unei perioade scurte de timp.
Alte simptome ar putea fi: senzatia de presiune in zona pubiana, urinare dureroasa, dureri in timpul actului sexual. Boala este mai frecventa la femeile cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani. Desi nu exista leac, sunt disponibile diverse modalitati pentru ameliorarea simptomatologiei.

Boli cu transmitere sexuala

Durerea pelvina ar putea fi si un semn de avertizare pentru unele boli cu transmitere sexuala. Doua dintre cele mai comune sunt chlamydia si gonoreea, care de obicei se manifesta impreuna.
Acestea nu provoaca intotdeauna simptome, dar atunci cand o fac, pot declansa dureri pelvine, la urinat, sangerari intermenstruale si scurgeri vaginale anormale. Este foarte important sa se consulte medicul la timp pentru prevenirea complicatiilor si pentru evitarea infectarii partenerului sexual.

Prolapsul de organe pelvine

Pe masura ce inainteaza in varsta, multe dintre femei, sufera de un anumit tip de prolaps de organe pelvine. Acest lucru se intampla cand un organ se deplaseaza intr-o pozitie inferioara, fata de localizarea sa normala (vezica urinara, uter).
Cele mai frecvente simptome sunt: senzatia de presiune in peretele vaginal, disconfort in zona abdomenului sau in partea inferioara a spatelui, dureri in timpul actului sexual, etc. Optiunile de tratament variaza de la exercitii speciale pana la interventii chirurgicale.

Sindromul congestiei pelvine (Sindromul Allen-Masters)

Varicele care apar frecvent la gamba picioarelor se pot dezvolta, uneori, pana in zona pelvina. Din cauza sangelui care circula prin ele, varicele pelvine devin umflate si dureroase.
Fenomenul este cunoscut sub denumirea de sindromul congestiei pelvine. Durerea se agraveaza cand persoana afectata se aseaza sau sta in picioare. In pozitia culcat, simptomele se amelioreaza. Exista proceduri minim invazive pentru tratamentul acestei boli.

Tesut cicatricial

Daca o persoana a avut o interventie chirurgicala in zona abdominala sau pelvina (apendicectomia, infectie locala, etc.), durerile ar putea fi determinate de tesutul cicatricial.
Aderentele sunt un tip de tesut cicatricial intern care se formeaza intre organe sau structuri care nu trebuie sa fie legate intre ele. Aderentele abdominale pot da nastere si la alte complicatii, pe langa durere, in functie de localizarea lor. In unele cazuri, acestea trebuie indepartate chirurgical.

Vulvodinia

Vulvodinia este durerea cronica vulvara care nu are nici o cauza cunoscuta. Afecteaza zona din jurul deschiderii vaginului. Simptomul poate fi constant sau recurent si este adesea perceput ca o senzatie de arsura, intepatura, iritatie. Activitatea sexuala sau mersul pe bicicleta amplifica durerea.
Vulvodinia nu este cauzata de o infectie. Diagnosticul afectiunii este pus dupa excluderea altori tipuri de afectiuni genitale. Optiunile de tratament variaza de la tratament medicamentos la terapie fizica.

Disconfortul sau durerea din timpul actului sexual

Durerile din timpul actului sexual (dispareunia) pot fi cauzate de mai multe afectiuni, unele deja abordate mai sus, majoritatea fiind tratabile. Alte motive ar fi infectiile vaginale sau lubrefierea insuficienta.
Uneori nu exista nici o explicatie medicala pentru durerea din timpul actulu sexual. In aceste cazuri, poate fi benefica psihoterapia sexuala. Acest tip de psihoterapie poate ajuta la rezolvarea conflictelor interioare legate de experientele sau abuzul sexual din trecut.

Durerea cronica pelvina

Durerea cronica pelvina este durerea situata in partea de jos a abdomenului, sub ombilic, care dureaza cel putin 6 luni de zile. Aceasta poate fi suficient de severa pentru a interfera cu somnul, cariera sau relatiile personale.
Primul pas pentru remedierea situatiei este sa se consulte medicul pentru un diagnostic. Majoritatea afectiunilor care s-ar putea depista in aceasta zona, raspund destul de bine la tratament. Uneori, chiar si dupa multiple investigatii, cauza durerilor pelvine ramane un mister. Totusi medicul va recomanda pacientului masuri care ar putea duce la imbunatatirea starii sale de sanatate.


Citeste si despre:

Cauze comune ale durerii de sold la femei Posibilele cauze ale urinarilor frecvente Principalele cauze ale urinarilor frecvente Cauze ale peritonitei Durerea cronica pelvina la femei Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Dureri de ovulatie (Mittelschmerz) Boala inflamatorie pelvina Ce riscuri implica si ce solutii ai impotriva durerii de ovare ? 10 dureri misterioase care nu ar trebui ignorate Sexul dureros dupa nastere
Cere sfatul medicului ×