Ouale rosii sunt unul dintre ingredientele principale ale sarbatorii pascale, insa acestea trebuie consumate cu atentie pentru a preveni intoxicatiile alimentare.
In plus, ouale sunt o componenta cheie a unui mic dejun sanatos.
Desi prezinta o valoare nutritionala ridicata, ouale sunt totodata foarte perisabile; contaminate cu bacterii, pot produce intoxicatie alimentara, manifestata prin crampe abdominale si alte disconforturi. Bacteriile precum salmonella pot fi prezente chiar si in conditiile in care oul are coaja intacta.
Mai jos aveti cateva masuri de precautie ce trebuie riguros respectate:
- Cumparati oua numai din locuri avizate sanitar si care sunt depozitate in frigidere.
Transportati ouale cat mai rapid la domiciliu si depozitati-le in frigider in cutia de carton in care le-ati cumparat si cautati cel mai racoros loc al frigiderului (nu pe usa).
Daca drumul spre casa dureaza mai mult de 30 de minute sau este o zi torida depozitati ouale intr-o cutie frigorifica.
- Nu cumparati oua care au termenul de valabilitate expirat.
- Cumparati numai ouale curate si intacte (care nu prezinta crapaturi - nici chiar cele care par superficiale) si cautati stampila cu avizul sanitar-veterinar.
- Nu spalati ouale inainte de depozitare, pentru ca prin spalare puteti indeparta uleiul mineral protector care inveleste oul favorizand astfel pantrunderea bacteriilor in ou.
- Depozitati ouale in cutia de carton in care le-ati procurat si pozitionati-le in frigider departe de mancaruri si produse cu mirosuri foarte puternice precum pestele sau ceapa.
- Scoateti ouale din frigider numai in momentul utilizarii.
- Ouale pot fi pastrate in frigider (in mod corespunzator) fara a-si pierde din proprietati timp de maxim 3 saptamani.
- Ouale fierte - decojite sau nu - trebuie mancate nu mai tarziu de o saptamana de la fierbere.
- Folositi o igiena corespunzatoare cand preparati ouale. Spalati-va mainile, ustensilele si locul de preparare cu apa calda si detergent (de vase) inainte si dupa ce ati intrat in contact cu ouale.
- Ouale pe care le veti folosi nu trebuie tinute afara mai mult de 2 ore (asta nu include timpul de preparare).
- Gatiti ouale la temperaturile corespunzatoare pentru a evita riscul de contaminare cu Salmonella sau alte bacterii.
Intoxicatia provocata de consumul de oua manifesta simptome similare oricarei alte intoxicatii alimentare, principalele simptome constand in greata si dureri de cap.
Simptomele specifice pot varia in functie de cauza de contaminare a oului consumat.
De exemplu, consumarea de oua infestate cu Salmonella poate cauza crampe abdominale, diaree, febra si varsaturi care se pot manifesta pe o perioada de 2-7 zile.
Simptomele pot debuta la 6-48 de ore de la consumarea oului contaminat.
Un alt tip de contaminare, cu staphylococcus aureus, se poate manifesta prin crampe abdominale, greata si varsaturi, voma si diaree, ce pot dura 1-2 zile; primele simptome apar dupa aoroximativ 8 ore de la consumare.
Un alt potential simptom include dificultati de vorbire si inghitire, paralizie care se poate extinde la nivelul intregului organism, diaree cu sange, probleme de vedere - vedere dubla sau inabilitatea de a distinge clar imaginile.
Semne si simptome
- Febra, frisoane si transpiratie
Majoritatea persoanelor infestate cu Salmonella dezvolta aceste simptome la aproximativ 12-72 de ore de la consumarea oualor contaminate.
Febra variaza de regula intre 38-39 grade C si este acompaniata de transpiratie abundenta si frisoane.
Simptomele se amelioreaza in 2-3 zile.
- Crampe abdominale
Crampele abdominale apar, de regula, in acelasi timp cu febra si preced instalarea diareei.
- Diareea
Diareea apare la scurt timp de la manifestarea crampelor abdominale. Severitatea difera de la o persoana la alta; unele persoane experimenteaza diaree minora, in vreme ce altele elimina cantitati voluminoase de scaune lichide.
Desi in rare cazuri, scaunele pot prezenta sange sau mucus.
Diareea provocata de infestarea cu Salmonella dureaza intre 4-7 zile si nu necesita, in general, tratament antibiotic, bacteria fiind eliminata cu ajutorul sistemului defensiv al organismului.
Conform specialistilor, persoanele cu un sistem imunitar slabit, cum ar fi batranii, copiii sau bolnavii de HIV, sunt mai predispuse diareei severe decat persoanele sanatoase.
- Greata si varsaturi
Asociate cu diareea, varsaturile pot duce la aparitia deshidratarii, a caror principale simptome sunt starea de ameteala in cazul pozitiei "in picioare", gura uscata, dureri de cap.
Dezhidratarea severa poate necesita introducerea de lichide intravenos pentru a reduce pierderile provocate de voma si diaree.
- Dureri de cap si crampe musculare
Durerile de cap sunt mai degraba un simptom indirect al intoxicatiei alimentare, declansat de deshidratare; analgezicele pot fi utilizate pentru calmarea durerii.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.