Infectia cu Staphylococ aureus meticilino-rezistent si sarcina

Actualizat: 11 Iunie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este Staphylococcus aureus?


Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca ingrijirea medicala si sfaturile medicului curant. Cauzele majoritatii defectelor din nastere sunt necunoscute. Fiecare femeie insarcinata are risc de aproximativ 3% de a face un copil cu defect la nastere.

Staphilococcus aureus este un tip de bacterie sau germen, care exista in mod normal la nivelul pielii sau nasului. Aproximativ 25-30% dintre persoanele sanatoase sunt purtatoare ale acestui germene la nivelul cavitatii nazale. In majoritatea cazurilor, nu produce infectii. Dar in cazul in care bacteria patrunde la nivelul tegumentelor, de exemplu printr-o plaga taiata sau leziune inflamatorie, poate produce vezicule (basicute cu lichid) dureroase sau furuncule inflamatorii, cu tumefiere si puroi sau alte tipuri de leziuni exudative.
Uneori, in cazul in care stafilococul patrunde in organism, poate produce infectii severe de tipul pneumoniei sau poate intarzia vindecarea unor plagi postoperatorii. Stafilococul se raspandeste de la o persoana la alta, prin contact direct cutanat sau prin intermediul diverselor obiecte pe care acesta persista. Persoanele care sunt la risc de a contacta infectia sunt cele care lucreaza in spital, in clinici private sau alte institutii de sanatate, cele care au suferit recent o interventie chirurgicala, dializa sau plasarea de cateter sau alte proceduri medicale; persoanele care au sistem imun slabit, incluzand persoanele cu infectie HIV si cei care locuiesc in locuri aglomerate ca de exemplu cei care locuiesc in adaposturi sau puscarii.

Ce este S. aureus meticilino-rezistent?

Infectiile stafilococice se trateaza cu antibiotice. Unele dintre cele mai cunoscute antibiotice folosite pentru tratarea infectiilor stafilococice sunt penicilina, oxacilina, amoxicilina si meticilina. Din pacate, in unele cazuri, infectia cu stafilococ nu raspunde la acest tip de antibiotice. Aceste tipuri de germeni se numesc stafilococi rezistenti la meticilina. Numai un procent de 1% dintre persoane sunt purtatoare de stafilococi rezistenti la antibiotice la nivelul cavitatii nazale. Dar unele dintre aceste infectii pot fi foarte serioase, unele fatale.

Pot fi prevenite si tratate aceste infectii?

Intradevar, aceste infectii nu raspund la administrarea de antibiotice uzuale de tipul meticilinei sau a altora de acest tip, dar raspund la alte tipuri de antibiotice. Efectuarea unei antibiograme va arata care este antibioticul la care este sensibil stafilococul respectiv. Anumite tipuri de infectii pot fi tratate prin simplu drenaj, fara a mai fi nevoie de administrarea unui antibiotic. Acest lucru trebuie facut numai de catre medicul specialist.

Cum pot fi prevenite infectiile?

-Mentinerea curata a mainilor prin spalarea acestora frecventa cu apa si sapun. In cazul in care nu se pot spala mainile cu apa si sapun, se pot folosi solutii pe baza de alcool speciale.
-Curatarea oricarei rani sau zgarieturi cu apa si sapun, efectuarea de pansamente sterile pana la formarea unei cruste.
-Este interzisa folosirea la comun a aparatelor de ras sau prosoapelor.
-Este interzisa atingerea plagilor, zgarieturilor sau taieturilor altor persoane. Se recomanda spalarea adecvata a mainilor in cazul in care atingem pe cineva care are o infectie cutanata.
-In cazul in care este necesara schimbarea pansamentului unui pacient care are infectie cutanata cu SARM, se recomanda purtarea unor manusi de protectie. Intotdeauna trebuie sa avem mainile curate inainte de schimbarea pansamentelor, hainelor sau lenjeriei.

Ce ar trebui sa fac daca suspicionez o infectie stafilococica?

Prin efectuarea unor teste se poate stabili daca infectia este cauzata de stafilococ rezistent la meticilina. In cazul in care se recomanda tratament cu antibiotice, este importanta urmarea instructiunilor medicului, administrarea dozelor adecvate si la orele indicate, urmarea tratamentului pentru perioada prescrisa, chiar daca evolutia este buna mai devreme de terminarea terapiei.

Sarcina si infectia cu Staphilococus aureus

Nu au fost raportate cazuri de avort spontan sau nastere prematura. Existenta acestor infectii nu creste riscul de a naste un copil cu defecte congenitale.
Foarte multe antibiotice pot fi folosite in timpul sarcinii. Studiile au aratat ca folosirea antibioticelor de tipul meticilinei in timpul sarcinii nu produce defecte congenitale asupra fatului sau a altor afectiuni. In cazul in care ai infectie cu SARM, care nu raspunde la antibiotice de tipul meticilinei, medicul specialist va decide daca este nevoie de schimbarea antibioticului, care dintre acestea este mai adecvat si daca exista vreun risc asupra sarcinii prin folosirea acestuia. Este important sa comunicam medicului specialist daca exista antecedente de alergie la penicilina sau daca au aparut alte efecte dupa administrarea acestuia de tipul rash-ului, maculelor urticariene sau a altor reactii.

Alaptarea si infectia cu S. aureus meticilino-rezistent

Majoritatea copiilor alaptati la san nu au probleme atunci cand mama ia antibiotice de tipul Penicilinei, Meticilinei, etc. In cazul in care exista infectie cu SARM si alaptezi la san, este foarte importanta informarea medicului specialist, pentru a alege cel mai adecvat antibiotic in acest caz.
Unii copii sunt alergici la anumite antibiotice. In cazul in care copilul alaptat la san prezinta o eruptie urticariana sau rash, daca tranzitul intestinal al copilului se accelereaza, in timp ce mama ia tratament cu antibiotic, este importanta informarea medicului specialist despre aceste simptome.

In cazul in care am infectie cutanata cu SARM, copilul meu ar putea lua infectia de la mine? Il mai pot alapta la san?

Copilul alaptat la san nu poate contacta infectia cu SARM din laptele de mama. Cu toate acestea, copilul poate fi infectat prin contactul cu plaga infectata, secretiile de la nivelul plagii sau cu pansamentele, hainele, lenjeria de pat si alte materiale care au fost in contact cu plaga. Pentru prevenirea infectarii copilului cu infectie cu SARM, se recomanda urmatoarele:
-spalarea riguroasa a mainilor cu apa si sapun inainte de atingerea copilului si de alaptarea acestuia; in cazul in care nu iti poti spala mainile, se vor folosi solutii speciale dezinfectante pentru maini pe baza de alcool
-efectuarea de pansamente sterile zilnic la nivelul plagii infectate
-interzicerea copilului sa atinga plaga sau orice tip de secretii, materiale care au venit in contact cu acestea.


Citeste si despre:

Infectiile cu stafilococ. Ce cauze au si cum se manifesta Cum arata o infectie cu stafilococ oral si cum o tratez? Foliculita bacteriana la copil Abcesul perirenal Prim ajutor in caz de inflamatie a pleoapei (blefarita) Foliculita - generalitati Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Ingrijire si sprijin pentru persoanele dragi care sufera de hipoacuzie Septicemia Sindromul de soc toxic Furunculul Infectii de tract urinar superior - Pielonefrita acuta Cat de periculoase sunt bacteriile care traiesc in nas Sindromul de soc toxic, cauzat de folosirea tampoanelor. Cum se manifesta?
Cere sfatul medicului ×