Botulismul - intoxicatie alimentara cauzata de Clostridium Botulinum

Actualizat: 09 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Botulismul este o afectiune neuromusculara (paralitica) cauzata de o toxina bacteriana (toxina Clostridium botulinum) care actioneaza la nivelul intestinului si determina "otravire" neuromusculara.

Exista 3 tipuri de botulism:
- botulismul alimentar
- botulismul "de plaga"
- botulismul sugarilor

Botulismul alimentar apare atunci cand toxina botulinica, produsa in alimente contaminate, este ingerata (mancata) sau sporii acestei toxine sunt inhalati.

Botulismul "de plaga" este determinat de toxina botulinica care se afla la nivelul unei plagi infectate cu aceasta bacterie.

Botulismul sugarilor, cea mai frecventa forma de botulism din tarile dezvoltate, este determinat de ingestia sau inhalarea sporilor de Clostridium botulinum si de producerea ulterioara a toxinei botulinice de catre intestinele sugarilor afectati. (Toxina botulinica a devenit un agent terapeutic folosit in tratamentul unor distonii si al altor boli.)
Orice caz de botulism este considerat a fi o urgenta de sanatate publica datorita potentialului de contaminare a altor persoane care ingera alimentele infestate si de a folosi toxina botulinica ca pe o arma biologica. Este obligatorie prin lege declararea oricarui caz de botulism.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome

Simptome

Incubatia dureaza de la 2 ore pana la 14 zile de la ingestia alimentelor contaminate. Debutul bolii este virulent si include tulburari digestive (constipatie, greata, voma, dureri abdominale, diaree moderata), stare de letargie, slabiciune, ameteala, uscaciune in cavitatea bucala, greutate in inghitire si sete. Alte simptome ale bolii mai sunt: cefaleea, diplopie (vedere dubla), imposibilitatea mentinerii pleoapelor deschise, vedere neclara. In cazuri destul de restranse si numai daca nu se instituie tratamentul, poate aparea si paralizia unor grupe de muschi (membre, gat, muschi respiratori).


Citeste si despre:

Intoxicatia alimentara Botulismul, factori de risc si managementul bolii Diferenta dintre gastroenterita virala si toxiinfectia alimentara Simptomele intoxicatiilor alimentare De ce apar si cum previi toxiinfectiile alimentare Botulismul Botulismul infantil: simptome, cauze si tratament Zoonozele - bolile transmise de la animale la oameni menoTEST, evaluarea personala pentru menopauza Botulismul infantil: cauze, simptome, tratament, preventie Botulismul si riscul de imbolnavire din cauza alimentelor la conserva Preparatele injectabile cu botox Tot ce trebuie sa stiti despre botox Raportarea si colectarea datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile Alerta in bolile transmisibile - OMS 883 Beneficiile pentru sanatate ale consumului de usturoi