Intoxicatia alimentara cu Salmonella

Actualizat: 30 Iulie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Intoxicatia sau toxiinfectia alimentara cu Salmonella este o infectie bacteriana cauzata de o varietate de tipuri ale bacteriei Salmonella. Intoxicatia alimentara cu Salmonella se transmite de la fecalele persoanelor infectate sau animale, prin alimente si bauturi.

Alimentele obisnuite contaminate cu bacteria Salmonella includ ouale si carnea de pasare insuficient gatite. Cu toate acestea, orice alimente pot fi infectate cu bacterii de Salmonella in cazul in care acestea sunt manipulate de catre o persoana bolnava care nu isi spala mainile sau in cazul in care alimentele intra in contract cu alte produse alimentare deja contaminate.

In urma toxiinfectiei alimentare cu Salmonella poate sa apara iritatia si inflamatia tractului digestiv, ceea ce determina dureri abdominale, greata, febra si diaree. Intoxicatia alimentara cu Salmonella poate sa declanseze complicatii grave la persoanele cu un sistem imunitar slabit, din cauza diverselor boli cum ar fi HIV/SIDA, cancer, diabet sau urmeaza tratamente cu diverse medicamente, steroizi sau chimioterapie. O alta grupa de risc include adultii in varsta, sugarii, copii mici si femeile insarcinate.

Intoxicatia alimentara cu Salmonella poate duce la agravarea starii de sanatate a unei persoane, implicand chiar si deshidratarea, sindromul Reiter si artrita. De aceea, se va solicita serviciul medical de urgenta in cazul in care se supecteaza prezenta salmonelozei.

Diagnosticarea si tratamentul precoce pot diminua disconfortul provocat de boala si pot scadea riscul de complicatii, ajutand la prevenirea raspandirii intoxicatiei alimentare cu salmonella.

Care sunt simptomele salmonelozei?

Simptomele intoxicatiei alimentare cu Salmonella debuteaza in general in decurs de 8-72 de ore de la ingerarea alimentelor sau bauturilor contaminate cu bacterii. In cazul in care se intervine cu o ingrijire corespunzatoare, care va include evitarea deshidratarii, adultii sanatosi vor observa o ameliorare a simptomelor in cateva zile, iar recuperarea va fi completa in termen de aproximativ o saptamana.

Simptomele intoxicatiei alimentare cu Salmonella includ:
- febra si frisoane;
- dureri de cap;
- episoade diareice, dintre care unele pot contine diaree cu sange;
- greata si varsaturi;
- dureri abdominale severe si crampe.

In unele cazuri, toxiinfectia alimentara cu Salmonella poate produce complicatii grave sau care ar putea pune in pericol viata unei persoane. In oricare dintre urmatoarele cazuri se va solicita asistenta medicala de urgenta:

- modificarea nivelului de vigilenta, cum ar fi lipsa de reactie;
- schimnbari bruste de comportament, confuzie, delir, letargie, halucinatii;
- ameteala;
- buze, gura sau limba crapate;
- ochi iritati;
- la nou-nascuti: fontanela este moale, letargie, plansul este fara lacrimi si cantitatea de urina este scazuta;
- dureri articulare;
- dureri la urinat;
- slabiciune.

Care sunt cauzele intoxicatiei alimentare cu salmonella?

Salmoneloza este cauzata de infectarea cu variate tipuri de bacterii Salmonella a tractului gastro-intestinal sau a tractului digestiv. Intoxicatia alimentara se transmite prin consumul apei sau a alimentelor contaminate.

Nu doar ouale sau carnea de pasare insuficient preparate termic pot contine bacterii, ci si orice produs alimentar sau lichid in cazul in care sunt atinse de catre o persoana care nu si-a spalat mainile si a fost in contact cu produse alimentare sau materii fecale contaminate.

Bacteriile Salmonella pot fi depistate adesea in fecalele animalelor de companie care sufera de diaree, dar si in fecalele reptilelor, chiar daca acestea sunt sanatoase.

Factorii de risc pentru infectia alimentara cu salmonella

Toxiinfectia alimentara cu Salmonella poate sa apara in cazul oricarei grupe de varsta sau de populatie, dar exista o serie de factori de risc care cresc riscul dezvoltarii bolii. Nu toate persoanele predispuse la aceasta boala o pot manifesta.

Printre factorii de risc care pot determina intoxicatia alimentara cu salmonella sunt:

- consumul oualor sau a carnii crude sau insuficient gatite;
- consumul de alimente expirate;
- resturi alimentare care au fost pastrate mai mult de doua sau trei zile;
- un sistem imunitar compromis din cauza unor boli, cum ar fi HIV/SIDA, diabet, cancer sau tratament contra cancerului si boli renale;
- lipsa de igiena a mainilor dupa folosirea toaletei, atingerea fecalelor animalelor de companie, manipularea reptilelor sau atingerea alimentelor crude sau contaminate cu bacterii Salmonella.

Cum se va trata toxiinfectia alimentara cu salmonella?

Adultii sanatosi se pot vindeca de salmoneloza in cazurile usoare pana la moderate, fara tratament. Cu toate acestea, este intotdeauna recomandabil sa se solicite asistenta medicala daca se manifesta simptomele specifice bolii, cum ar fi: febra, varsaturi, diaree, crampe abdominale.

Tratamentul intoxicatiilor alimentare cu Salmonella include:
- antibiotice, in cazurile moderate sau severe de intoxicatie alimentara cu Salmonella sau atunci cand boala se manifesta la o persoana care are predispozitie catre dezvoltarea complicatiilor cum ar fi bolnavii de HIV/SIDA, cancer, diabet sau care folosesc medicamente, steroizi sau urmeaza chimioterapie, adultii in varsta, sugarii, copiii si femeile gravide;
- evitarea alimentelor solide pana cand simptomele par sa se estompeze;
- consumul unei cantitati mari de fluide pentru prevenirea deshidratarii;
- spitalizare si rehidratare cu lichide administrate pe cale intravenoasa, in cazul in care intoxicatia alimentara nu se trateaza rapid sau apare deshidratarea si alte complicatii;
- odihna.

Care sunt posibilele complicatii ale intoxicatiilor alimentare cu salmonella?

Complicatiile intoxicatiilor alimentare cu Salmonella pot fi grave si pot pune in pericol viata unei persoane, in unele cazuri. Printre cei care sunt predispusi la aparitia complicatiilor grave sau a caror viata ar putea fi pusa in pericol de prezenta bolii se numara:

- copiii;
- bebelusii;
- adultii in varsta;
- persoanele care au un sistem imunitar compromis din cauza diverselor boli, cum ar fi HIV/SIDA, diabet, boli de rinichi, cancer sau tratament pentru cancer;
- femeile insarcinate.

Riscul dezvoltarii complicatiilor poate fi minimalizat prin respectarea recomandarilor medicului si urmarea planului de tratament. Complicatiile intoxicatiilor alimentare cu Salmonella includ:

- dezechilibru electrolitic;
- sindrom Reiter;
- deshidratarea severa din cauza varsaturilor, diaree sau diminuarea dorintei de a bea lichide;
- soc.


Citeste si despre:

De ce apar si cum previi toxiinfectiile alimentare Semintele germinate: beneficii si potentiale riscuri Starea de voma (varsaturile) Adevarul despre alimentele fast - food Colita De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Alimente si bauturi de consumat si de evitat pe timp de canicula Diferenta dintre gastroenterita virala si toxiinfectia alimentara Cum prevenim toxiinfectia alimentara provocata de consumul de oua Ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor pentru vacanta Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile