Ce efecte secundare pot avea somniferele si cum se administreaza corect

Actualizat: 28 Mai 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Medicamentele, cu sau fara prescriptie medicala


Odihna este foarte importanta, iar multi oameni iau somnifere pentru a reusi sa o obtina. Pastilele ce promit imbunatatirea somnului pot fi sedative sau hipnotice si vin sub diferite forme. Astfel se poate alege dintr-o gama larga ce include pastile naturale, pastile ce pot fi obtinute doar cu prescriptie medicala sau pastile ce nu necesita prescriptia medicului. Iata care sunt substantele hipnoinductoare, modul acestora de utilizare, dar si eficacitatea si siguranta lor.

Tipuri de somnifere

Majoritatea persoanelor nu au nevoie de somnifere pentru a obtine un somn calitativ. Prin adoptarea unui program optim de odihna, prin practicarea activitatii fizice in mod regulat, dar si prin evitarea alcoolului, cafeinei si a nicotinei, insomnia poate fi prevenita, iar somnul poate fi imbunatatit.

Insomnia implica probleme de adormire sau de mentinere a somnului. De exemplu, persoanele cu insomnie pot adormi normal, dar se trezesc mult prea devreme si nu pot adormi la loc.

In cazul in care ajustarile stilului de viata nu functioneaza, de exemplu atunci cand insomnia este severa, somniferele pot fi o solutie buna pe termen scurt. Totusi, utilizarea pe termen lung a acestor pastile trebuie evitata, deoarece poate agrava insomnia, mai ales atunci cand tratamentul este intrerupt.

Somniferele pot fi obtinute pe baza de reteta sau chiar fara prescriptie medicala. In ciuda acestui lucru, se recomanda ca persoanele ce sufera de insomnie sa consulte medicul pentru a putea primi cel mai bun tratament. In continuare sunt prezentate cateva dintre cele mai frecvent utilizate somnifere.

Melatonina

La lasarea intunericului, creierul produce un hormon numit melatonina. Acest hormon este foarte important deoarece regleaza ciclu somn-veghe, informand organismul atunci cand se apropie ora de culcare.

Creierul produce melatonina in cantitati mici atunci cand este lumina si in cantitati mari cand este intuneric (de exemplu iarna). De asemenea, varsta joaca un rol esential in productia acestui hormon, iar cu cat se avanseaza in varsta cu atat cantitatea de melatonina produsa scade.

Multe medicamente ce promit imbunatatirea somnului contin melatonina. Acestea tind sa fie cele mai eficiente in cazul persoanelor cu tulburari de somn provocate de ritmul circadian. Melatonina este cea mai eficienta in urmatoarele situatii:

- in cazul insomniei produse de schimbarea fusului orar (jet lag);
- in cazul persoanelor ce au dificultati in a adormi noaptea;
- in cazul persoanelor ce lucreaza in schimburi.

In ultimii ani, diferiti producatori au lansat pe piata gustari si bauturi care contin melatonina. Cu toate acestea nu sunt realizate suficiente studii care sa verifice eficacitatea acestora. Suplimentele de melatonina sunt disponibile fara prescriptie medicala, vin in doze de 1-5 miligrame si trebuie luate inainte de culcare.

Radacina de valeriana

Proprietatile medicinale ale acestei plante au fost folosite inca din Roma si Grecia antica. Radacina de valeriana este un ingredient obisnuit in suplimentele pe baza de plante pe care oamenii le folosesc pentru a imbunatati somnul si relaxarea. De asemenea, extractul din radacina de valeriana poate avea efecte benefice cu privire la anxietate.

Suplimentele din radacina de valeriana vin sub numeroase forme, cum ar fi ceaiurile, siropurile si capsulele. Cateva studii clinice arata ca administrarea de valeriana poate imbunatati calitatea somnului la persoanele cu insomnii. Cu toate acestea, mai sunt necesare studii suplimentare cu privire la eficacitatea reala a acestei plante.

Hipnoticele

Hipnoticele reprezinta un grup de medicamente ce pot induce somnul, dar sunt disponibile doar pe baza de prescriptie medicala. Medicii pot prescrie aceste medicamente pentru tratarea mai multor tulburari de somn, printre care si insomnia. Aceste medicamente pot trata, de asemenea, afectiuni ce intrerup somnul, precum sindromul picioarelor nelinistite si tulburarea de miscare periodica a membrelor (mioclonia nocturna).

In general, hipnoticele sunt prescrise doar in cazurile severe de insomnie, deoarece se pot insoti de diferite efecte secundare.

Exista o alta clasa de medicamente ce pot trata insomnia, acestea numindu-se benzodiazepine. De cele mai multe ori, inainte de a se prescrie benzodiazepinele se incearca tratarea insomniei cu hipnotice.

Benzodiazepinele pot provoca dependenta si efecte secundare mai grave decat ale hipnoticelor de tip „Z”.

Anumite antidepresive sau chiar antipsihotice de a doua generatie in doze mici pot fi utilizate ca hipnoinductoare in locul benzodiazepinelor sau hipnoticelor de tip „Z”.

Antihistaminice sedative

Antihistaminicele sedative pot ajuta in special persoanele ce adorm cu dificultate sau care nu isi pot mentine starea de somn. Unele antihistaminice, folosite de obicei pentru tratarea alergiilor, pot provoca somnolenta. Desi nu toate antihistaminicele au acest efect, oamenii le folosesc pentru a promova somnul sau pentru a ameliora tensiunea si anxietatea.

Exista si antihistaminice, in special cele de a doua generatie, ce sunt utilizate pentru a trata pe termen lung simptomele alergice. Aceste medicamente nu produc somnolenta.

In general, antihistaminicele sedative sunt recomandate doar ca o solutie pe termen scurt. Chiar daca nu provoaca dependenta, aceste medicamente devin ineficiente in timp, deoarece corpul se obisnuieste cu ele.

Cand si cum se utilizeaza somniferele?

Indicatiile cu privire la somnifere trebuie urmate cu exactitate. Instructiunile trebuie urmate chiar si in cazul produselor pe baza de valeriana sau antihistaminice. In general, somniferele sunt luate in functie de natura problemei de somn. Astfel, se poate tine cont de urmatoarele aspecte:

- melatonina trebuie luata in cazul insomniei chiar inainte de culcare;

- in cazul insomniei produse de schimbarea fusului orar se recomanda administrarea somniferelor cu cateva ore inainte de culcare. Deoarece acest tip de insomnie apare in special la calatori, se recomanda administrarea melatoninei pe tot parcursul calatoriei, dar chiar si cateva zile dupa finalizarea ei. Se considera ca 0,5-5 mg de melatonina reprezinta o doza suficienta;

- atunci cand insomnia este cauzata de munca in schimburi obositoare se recomanda 2-3 mg de melatonina. Se indica administrarea melatoninei la sfarsitul turei de lucru, pentru a pregati corpul de somn;

- in cazul situatiilor mai grave, somniferele si doza acestora trebuie indicate de medic. Instructiunile cu privire la administrare trebuie respectate cu atentie.

Atunci cand se administreaza somnifere, se recomanda ca acest lucru sa fie facut doar la indicatia medicului. In plus, trebuie sa se tina cont de urmatoarele sfaturi:

- evitarea alcoolului pe durata tratamentului;
- evitarea condusului sau a activitatilor periculoase;
- contactarea de urgenta a medicului daca apar complicatii;
- informarea medicului daca apar manifestari, precum: confuzie, bucurie extrema, anxietate, nervozitate, tulburari de concentrare, somnolenta exagerata, tulburari de memorie etc.

Efectele secundare ale somniferelor

Somniferele nu sunt lipsite de efecte adverse, iar cunoasterea acestora este importanta. Astfel, somniferele pot produce:

- somnolenta sau vertij in timpul zilei.
- confuzie.
- tulburari de memorie.
- tulburari de echilibru.
- afectarea capacitatii de a merge, de a manca, de a conduce etc.
- insomnie la oprirea administrarii.
- dureri de cap.
- interferente cu alte medicamente, de exemplu cimetidina sau medicamentele pentru infectiile fungice.

Trebuie cunoscut ca de multe ori riscurile somniferelor depasesc beneficiile, iar aceste medicamente ar trebui utilizate pe termen scurt si doar la indicatia medicului.

Bibliografie

Antihistamines. (2018, October 30). https://livertox.nih.gov/Antihistamines.htm
Auld, F., Maschauer, E. L., Morrison, I., Skene, D. J., & Riha, R. L. (2017, August). Evidence for the efficacy of melatonin in the treatment of primary adult sleep disorders. Sleep Medicine Reviews, 34, 10–22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28648359
Benefits & side effects. (n.d.). http://sleepeducation.org/treatment-therapy/melatonin/benefits-side-effects
Fernndez-San-Martn, M. I., Masa-Font, R., Palacios-Soler, L., Sancho-G mez, P., Calb-Caldentey, C., & Flores-Mateo, G. (2010, June). Effectiveness of valerian on insomnia: A meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. Sleep Medicine, 11(6), 505–511. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20347389
Hedges, C., & Ruggiero, J. S. (2012, January 19). Treatment options for insomnia. The Nurse Practitioner, 37(1), 14-19. https://journals.lww.com/tnpj/Fulltext/2012/01000/Treatment_options_for_Insomnia.6.aspx
Melatonin. (n.d.). http://sleepeducation.org/treatment-therapy/melatonin
Sedatives and hypnotics. (2018, October 30). https://livertox.nlm.nih.gov/Sedatives_Hypnotics.htm
Sleep medications. (n.d.). http://sleepeducation.org/treatment-therapy/medication/
Ten safety tips for taking sleeping pills for insomnia. (2013, August 7). http://sleepeducation.org/news/2013/01/10/ten-safety-tips-for-taking-sleeping-pills-for-insomnia
Valerian: Fact sheet for health professionals. (2013, March 15). https://ods.od.nih.gov/factsheets/Valerian-HealthProfessional


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA RENIA
Tel: 0748662662
Bucuresti, Str. Dr. Nicolae Turnescu, Nr. 11, București, Sector 5
Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

14 plante care ne fac somnul mai usor Remedii naturiste pentru tulburarile de somn 7 motive pentru care ne trezim obositi 6 greseli in administrarea medicamentelor Somnul si tulburarile de alimentatie Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Adaptarea - in cazul unei slujbe cu program de noapte Tulburarile de somn si inaintarea in varsta Interactiunea alimentelor cu medicamentele Efectele secundare ale medicamentelor uzuale Igiena somnului: 16 obiceiuri sanatoase pentru un somn linistit