Ce se intampla cand amestecati alcoolul cu medicamentele

Actualizat: 10 Aprilie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Asocierea dintre medicamente si alcool ridica un pericol real pentru sanatate, nefiind recomandata in nicio circumstanta. Interactiunea alcoolului cu substantele farmaceutice poate conduce la declansarea simptomelor de greata si varsaturi, dureri de cap, stari de ameteala, lesin si pierderea coordonarii corporale.

Alte potentiale consecinte grave sunt hemoragiile interne, problemele cardiace si dificultatile de respiratie. In plus, alcoolul poate sa scada eficacitatea medicamentelor, reducand absorbitia lor completa in organism sau facandu-le chiar toxice.

Efectele interactiunii dintre alcool si medicamente

Unele medicamente despre care probabil ca nu suspectati ca ar putea interactiona cu alcoolul va pot provoca reactii adverse importante, inclusiv cele din categoria substantelor care pot fi achizitionate fara prescriptie medicala. Pana si anumite remedii naturiste pot avea efecte nocive, atunci cand sunt administrate concomitent cu consumul de bauturi alcoolice.

Alcoolul, la fel ca unele substante medicamentoase, poate produce stari accentuate de somnolenta, ameteala si confuzie. Insa consumul de alcool in acelasi timp cu administrarea medicamentelor va intensifica aceste efecte periculoase in anumite situatii. Puterea de concentrare scade, la fel si aptitudinile motrice.

Consumul concomitent de alcool (chiar si in cantitati mici) si medicamente predispune riscului de producere a accidentelor rutiere sau de ranire.

Numeroase medicamente, inclusiv analgezicele consumate la scara larga, formulele pentru gripa si raceala sau tratamentele pentru alergii, contin mai mult de un ingredient care poate sa interactioneze cu alcoolul.

Este foarte important sa parcurgeti cu atentie prospectul medicamentului si sa tineti cont de toate ingredientele din compozitia sa. Farmacistul va poate furniza informatii despre modul in care o anumita substanta poate produce efecte adverse prin asociere cu alcoolul.

Mai mult decat atat, anumite medicamente pot avea in compozitie pana la 10% alcool, asa cum sunt siropurile de tuse sau laxativele, fiind periculoasa utilizarea lor in acelasi timp cu bauturile alcoolice.

Efectele interactiunii medicamentelor cu alcoolul se resimt mai pregnant in cazul femeilor, potrivit specialistilor. Atunci cand o femeie consuma bauturi alcoolice, nivelul de alcool din sangele acesteia va fi mai mare decat in cazul unui barbat care a ingerat aceeasi cantitate de substanta.

Acest lucru se intampla, spun expertii, deoarece corpul femeilor contine mai putina apa decat al barbatilor, iar alcoolul ajunge sa fie diluat intr-o mai mica masura. Prin urmare, femeile sunt mai susceptibile la imbolnavirea organelor interne pe fondul consumului de alcool (in special a ficatului), comparativ cu barbatii.

Varstnicii prezinta, in mod deosebit, cel mai ridicat risc de producere a efectelor negative asociate cu interactiunea dintre alcool si medicamente. Inaintarea in varsta incetineste capacitatea corpului de a descompune alcoolul, care ramane in organism perioade mai lungi de timp.

Totodata, varstnicii prezinta si o predispozitie crescuta de a lua mai multe medicamente care pot interactiona cu alcoolul, comparativ cu persoanele tinere (si cu o stare de sanatate mai buna).

Important de retinut este ca alcoolul si medicamentele pot afecta starea de sanatate prin efectele negative ale interactiunii lor chiar si atunci cand nu sunt ingerate in acelasi timp (dar in aceeasi perioada de timp).

Medicamente comune care interactioneaza cu alcoolul

Protejati-va de consecintele asocierii substantelor farmaceutice cu alcoolul, informandu-va asupra celor mai importante medicamente ce pot interactiona cu acesta.

De exemplu, inhibitorii de monoaminoxidaza (cum ar fi tranilcipromina si fenelzina), atunci cand sunt combinati cu alcool, pot duce la efecte adverse grave asupra sistemului cardiac. Riscul de hipertensiune arteriala este crescut atunci cand inhibitorii de monoaminoxidaza sunt amestecati cu tiramina, un produs secundar gasit in bere si vin rosu.

Substantele active de mai jos, in combinatie cu alcoolul, pot produce o serie de simptome neplacute sau chiar grave in unele cazuri:

- Loratadina, difenhidramina, bromfeniramina si clorfeniramin: stari de ameteala si lesin risc major de supradozaj;
- Izosorbid, nitroglicerina: somnolenta, ameteli, risc crescut de supradozaj, dificultati de respiratie, tulburari motorii, comportament neobisnuit si tulburari de memorie.
- Celecoxib, naproxen, diclofenac: risc crescut de ulcer, hemoragii stomacale si afectiuni hepatice.
- Metilfenidat, dextroamfetamina, dexmethylfenidat, atomoxetina si dimesylate:
ameteli, somnolenta, tulburari de concentrare, posibil risc crescut de probleme cardiace si afectiuni hepatice.
- Warfarina: hemoragii interne, formarea cheagurilor de sange, risc de producere a accidentelor vasculare cerebrale sau de infarct miocardic.
- Dextrometorfan si codeina: stari de ameteala si lesin risc major de supradozaj;
- Clomipramina, citalopram, clozapina, duloxetina, trazodona, venlafaxina, ziprasidona, paliperidona, fenelzina, sesipramina, tranilcipromina, paroxetina, risperidona, quetiapina, nefazodona, bupropion, sertralina si olanzapina: somnolenta, ameteli, risc crescut de supradozaj, sentimente de depresie sau lipsa de speranta, tulburari locomotorii (mirtazapina), efect crescut al alcoolui (bupropion), afectiuni hepatice (duloxetina).
- Clorpropamida, glipizida si metformina: hipoglicemie, greata, varsaturi, dureri de cap, puls accelerat.
- Doxazosina, tamsulosin, terazosin, prazosin: ameteli, confuzie, fotosensibilitate, stari de lesin.
- Nizatidina, metoclopramid, cimetidina, ranitidina: puls accelerat si schimbari bruste ale presiunii arteriale.

Somniferele asociate cu alcool pot produce somnolenta, ameteli, tulburari de respiratie si locomotorii, comportament neobisnuit si probleme de memorie.

Discutati cu farmacistul sau cu medicul curant despre rigorile necesare urmarii unui tratament medicamentos, inclusiv in raport cu bauturile pe care le puteti consuma in siguranta.


Citeste si despre:

Care este diferenta dintre alergia si sensibilitatea la ciocolata Care sunt semnele si simptomele unui supradozaj? Tratamentele pentru infertilitatea masculina Intoxicatia cu monoxid de carbon Defecte congenitale de cord Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Afectiuni ale cavitatii bucale Malformatii cardiace congenitale Cum sa previi bolile de ficat Fumatul si sistemul digestiv Riscurile consumului de alcool de catre femei