Ce pericole mai putin cunoscute ascund somniferele

Actualizat: 04 Martie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Somniferele, prescrise de medici pentru tratarea simptomelor tulburarilor de somn, pot fi folosite in siguranta atunci cand sunt administrate corect.

In cazul in care pacientul nu urmeaza un tratament cu somniferele potrivite pentru nevoile organismului sau dozajul nu este cel corect, pot sa apara efecte secundare neplacute, chiar periculoase, mai putin cunoscute de publicul larg.

Tipuri de somnifere

Majoritatea somniferelor sunt sedative hipnotice, o categorie distincta de medicamente utilizate pentru inducerea si mentinerea somnului. Printre acestea se numara benzodiazepinele, barbituricele si diverse hipnotice.

Benzodiazepinele sunt prescrise in special pacientilor cu tulburari de anxietate, induc o stare accentuata de ameteala si ajuta la instalarea unui somn adanc. In timp ce aceste medicamente pot fi folositoare pe termen scurt, tot ele au un potential semnificativ de a crea dependenta.

Barbituricele, alte medicamente din categoria sedativelor hipnotice, actioneaza direct asupra sistemului nervos central si pot avea efecte sedative. Deseori, barbituricele sunt folosite si in scop anestezic.

Tipuri mai noi de somnifere au ca efect scurtarea perioadei de adormire. Aceste medicamente care induc starea de somn au avantajul ca nu produc dependenta, actionand mai mult in directia instalarii senzatiei de ameteala.

Efectele secundare posibile ale somniferelor

La fel ca alte medicamente, somniferele pot avea o serie de efecte secundare, diferite de la o persoana la cealalta. Medicul poate lansa avertismentul aparitiei acestor efecte mai ales daca suferiti de astm sau alte afectiuni respiratorii (somniferele fac respiratia mai superficiala si mai rapida, ceea ce poate fi periculos pentru pacientii diagnosticati cu astm sau boli pulmonare obstructive cronice).

Printre cele mai frecvente efecte secundare posibile ale somniferelor se numara

- arsuri sau senzatii de mancarime la nivelul mainilor, bratelor, picioarelor si talpilor;
- tulburari de apetit;
- constipatie;
- diaree;
- tulburari de echilibru;
- stari de ameteala;
- gura si gat uscate;
- balonare si flatulenta;
- dureri de cap;
- hiperaciditate gastrica;
- dureri stomacale;
- tremur necontrolat al unor regiuni corporale;
- slabiciune corporala generalizata;
- vise neobisnuite;

Alte posibile pericole asociate cu utilizarea incorecta a somniferelor sunt mai putin cunoscute, desi constientizarea lor poate chiar sa faca diferenta intre viata si moarte.

Dezvoltarea unei tolerante

Persoanele care iau somnifere perioade lungi de timp pot ajunge sa dezvolte o toleranta in fata substantei. Organismul se obisnuieste cu medicamentul, astfel ca sunt necesare doze din ce in ce mai mari pentru obtinerea efectului dorit. Aceasta crestere a dozajului in cazul somniferelor poate fi extrem de periculoasa, intrucat poate conduce la decesul in somn prin sufocare.

Expertii medicali recomanda ca tratamentele cu somnifere sa nu fie administrate pe o perioada mai lunga de 1-2 saptamani. Peste 10 zile de utilizare a somniferelor predispune la efecte secundare si complicatii, unele chiar cu potential letal.

Incapacitatea de a conduce un vehicul

Majoritatea somniferelor raman in organism in cantitati importante dimineata urmatoare administrarii lor, ceea ce inseamna ca pot cauza dificultati de atentie si concentrare, sesizabile mai ales in incapacitatea de a conduce un vehicul in siguranta. Acest risc creste direct proportional cu perioada de administrare a somniferului si este mai mare in cazul femeilor.

Pentru a evita starile de ameteala din ziua urmatoare, urmati instructiunile de doza ale medicului curant si nu va angajati in nicio activitate solicitanta dupa ce ati luat un somnifer, daca nu ati dormit cel putin 7 ore dupa administrare.

Tulburari de comportament

Cu toate ca numeroase persoane ajung sa se comporte bizar in timpul somnului din cand in cand, cele care urmeaza un tratament cu somnifere, in special cu benzodiazepine, pot ajunge sa sufere de somnambulism sau amnezie. Nu putine sunt cazurile in care pacientii sustin ca se trezesc in timpul in noptii si nu reusesc sa isi dea seama unde se afla.

Daca dumneavoastra sau partenerul observati ca afisati un comportament bizar in timpul somnului, dupa ce apelati la ajutorul unui somnifer, transmiteti imediat medicului simptomatologia.

Riscul de cazaturi

Un studiu de specialitate publicat in Jurnalul de Medicina Spitaliceasca a scos in evidenta faptul ca pacientii spitalizati carora li se administreaza somniferul pe baza de zolpidem sunt de patru ori mai predispusi cazaturilor, decat pacientii care nu urmeaza un astfel de tratament.

Caderile bruste, cauzate de vertij, ameteala si slabiciune corporala, conduc de cele mai multe ori la accidentari serioase. Persoanele in varsta sunt in mod special supuse riscului de cazaturi, care pot conduce la fracturi osoase sau complicatii grave ale efectiunilor preexistente.

Riscul crescut de cancer

Un studiu publicat in anul 2012 in literatura de specialitate a adus dovezi menite sa ateste faptul ca persoanele care iau in mod regulat somnifere sunt mai predispuse sa moara sau sa dezvolte diverse tipuri de cancer.

Cu toate ca rezultatele cercetarii mentionate sunt ingrijoratoare, sunt necesare mai multe dovezi care sa ateste veridicitatea acestor posibile efectele secundare foarte grave ale somniferelor. Dar pentru ca exista totusi ipoteze cu potential mare de a se adeveri in acest sens, unii medici recomanda utilizarea altor tipuri de tratamente pentru tulburarile de somn, asa cum este terapia cognitiv-comportamentala.

Dezvoltarea unei dependente

Un alt pericol asociat cu urmarea unui tratament indelungat cu somnifere este dezvoltarea unei dependente de aceste medicamente. Unii pacienti spun ca le este dificil sa renunte la aceste substante, intrucat interuperea admnistrarii atrage dupa sine o dificultate si mai mare de obtinere a unui somn odihnitor.

Cea mai buna cale de intrerupere a unui tratament cu somnifere, potrivit medicilor, este reducerea treptata a dozei la recomandarea medicului.


Citeste si despre:

Remedii naturiste pentru tulburarile de somn 7 motive pentru care ne trezim obositi 6 greseli in administrarea medicamentelor Somnul si tulburarile de alimentatie Adaptarea - in cazul unei slujbe cu program de noapte Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Tulburarile de somn si inaintarea in varsta Interactiunea alimentelor cu medicamentele Efectele secundare ale medicamentelor uzuale Igiena somnului: 16 obiceiuri sanatoase pentru un somn linistit Tulburari de erectie