Kava Kava - beneficii, efecte adverse si administrare

Actualizat: 17 Mai 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Kava, adesea numita si kava kava, din sudul Pacificului, face parte din familia de plante Piperaceae. Locuitorii insulei o folosesc de sute de ani in ceremonii pentru a prepara bauturi ce ofera o stare de relaxare.

In ultima vreme, popularitatea plantei a crescut, datorita proprietatilor sale relaxante si de reducere a starilor de stres, insa utilizarea acestei plante vine si cu efecte secundare, ceea ce a pus in discutie siguranta folosirii ei.

Kava este o planta tropicala cu frunze verzi in forma de inima si tulpini carnoase. Numele ei stiintific este Piper methysticum. Cultura traditionala specifica Pacificului foloseste bautura din kava in timpul ritualurilor, dar si la iesiri in societate.

Procesul presupune macinarea plantei prin metode uzuale pana devine pasta. Pasta se amesteca cu apa, continutul se strecoara si se consuma.

Ingredientul activ din kava se numeste kavalactona, reprezentand 3-20% din greutatea radacinii de kava uscata.

Efectele plantei conform studiilor:
- reduce anxietatea;
- protejeaza impotriva degradarii neuronale;
- reduce senzatia de durere;
- reduce riscul de cancer, deocamdata s-au facut studii doar pe soareci.

Cele mai multe studii au evidentiat efectul anti-anxietate al kava kava. Nu se stie inca procesul prin care kavalactona functioneaza, insa se pare ca are efect asupra neurotransmitatorilor din creier.

Neurotransmitatorii sunt substante chimice eliberate de neuroni pentru a comunica intre ei. Neurotransmitatorul GABA (acidul gamma-aminobutiric) incetineste activitatea dintre neuroni.

Kava poate contribui la reducerea starilor de anxietate

Anxietatea este una din cele mai intalnite boli psihice din zilele noastre. Se trateaza cu psihoterapie, medicamente sau ambele. Pe piata exista foarte multe medicamente pentru anxietate, insa acestea vin cu efecte adverse si multe dintre ele creeaza dependenta.

De aceea, remediile naturale precum kava kava sunt din ce in ce mai cautate, considerandu-se a fi mai sigure pentru sanatate. In 1997 s-a facut cel mai lung studiu pentru a determina beneficiile utilizarii de kava la persoanele cu anxietate.

In comparatie cu placebo, kava a redus semnificativ starile de anxietate ale participantilor la studiu. Au urmat multe alte studii care au dovedit eficacitatea plantei in reducerea anxietatii.

Kava poate fi un bun somnifer natural

Lipsa somnului este una din cauzele ce duc la probleme de sanatate, cum ar fi tensiune crescuta, diabet, depresie, obezitate si cancer. Astfel, cei care sufera de o tulburare de somn apeleaza la somnifere pentru a dormi mai bine.

Somniferele prezinta aceleasi riscuri ca si medicamentele impotriva anxietatii, unul din ele fiind dependenta. Kava este folosita ca o alternativa naturista la aceste medicamente. Intr-un studiu cu 24 de participanti, kava a avut rezultate in reducerea stresului si a insomniei in comparatie cu placebo.

Cercetatorii si participantii stiau ca vor primi placebo si asta ar fi putut periclita un rezultat clar al studiului. Un studiu de o mai mare amploare a demonstrat efectele benefice ale plantei cand vine vorba de calitatea somnului si reducerea anxietatii.

Se pare ca efectele benefice asupra somnului sunt legate de efectul pe care planta il are asupra anxietatii. Insomnia cauzata de stres este tipica persoanelor care sufera de anxietate.

Tratarea anxietatii poate avea un impact pozitiv la persoanele care sufera de insomnie. Nu se cunosc efectele plantei asupra somnului la persoanele care nu sufera de anxietate sau insomnie cauzata de stres. Poate avea un efect sedativ, insa nu afecteaza capacitatea de a conduce.

Modalitati de a consuma Kava

Kava poate fi consumata ca ceai, pudra, sub forma lichida sau ca supliment sub forma de capsule. Cu exceptia ceaiului de kava, aceste produse se obtin dintr-un amestec concentrat, preparat din extragerea de kavalactona din radacina plantei. Extragerea se face cu etanol sau acetol.

Administrare

Expertii recomanda ca doza zilnica sa nu depaseasca 250 mg de kavalactona. Pentru a fi eficienta, este recomandata o doza de 70-250 mg. Pe ambalajul suplimentelor cu kava se poate lista doza de substanta activa (kavalactona) sub forma de miligrame sau procentaj. Daca pe ambalaj se mentioneaza procentajul, trebuie sa calculati cantitatea de substanta activa.

De exemplu, daca o capsula contine 100 mg de extract de radacina de kava cu un continut de 30% extract de kavalactona standardizat, atunci o capsula contine 30 mg substanta activa (kavalactona). Pentru a ajunge la o cantitate optima, ar trebui sa luati trei capsule/zi din acest supliment. Cele mai multe suplimente de kava contin extract standardizat de kavalactona in proportie de 30-70%.

Efecte adverse

Kava are beneficii demonstrate impotriva anxietatii, insa temerile legate de efectele adverse ale plantei sunt inca in discutie.

La inceputul anului 2000 s-au raportat mai multe cazuri legate de consumul de kava si un nivel crescut al toxicitatii hepatice. Astfel, US Food and Drug Administration a emis o avertizare legata de afectarea ficatului din cauza consumului de kava.

Utilizarea acestei plante a fost interzisa sau restrictionata in mai multe tari, inclusiv Germania, Austria, Franta, Canada si UK. In Germania, dupa ce a fost interzisa, kava a fost pusa din nou pe piata deoarece nu exista dovezi care sa sustina riscul consumului de kava.

Se crede ca planta afecteaza ficatul, mai ales atunci cand este asociata cu anumite medicamente. Ficatul metabolizeaza kava la fel cum metabolizeaza medicamentele.

Astfel, consumul de kava impreuna cu alte medicamente suprasolicita ficatul. Aceleasi enzime care metabolizeaza medicamentele metabolizeaza si kava. Consumul de kava in timpul administrarii de medicamente poate bloca procesul de metabolizare al medicamentelor in ficat.

Un alt motiv de ingrijorare este comercializarea de produse contrafacute. Pentru a reduce costurile, unele companii folosesc frunzele de kava sau tulpinile de kava. Acestea sunt daunatoare pentru ficat.

In urma analizarii studiilor cu kava facute pe oameni nu s-au gasit dovezi care sa indice ca planta ar fi fost daunatoare pentru ficat la participantii care au luat suplimente pe termen scurt sau pe o perioada de 1-24 saptamani.

In concluzie, persoanele care nu au afectiuni ale ficatului si nu sunt sub tratament medicamentos pot consuma kava in dozele recomandate pe o perioada de 1-2 luni.


Citeste si despre:

Remedii naturiste pentru tratarea afectiunilor sistemului nervos Menopauza Ciroza hepatica Efecte negative surprinzatoare ale produselor din plante Ce este anxietatea sociala si cum poate fi depasita? Hepatita virala cronica cu virus C - tratament, efecte adverse Vitamina C poate avea efecte adverse? Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Efectele adverse ale terapiei cu insulina Avortul medicamentos - pregatire, riscuri si efecte adverse Medicatia anxiolitica – tipuri, indicatii si efecte adverse Antibioticul - cat de des este indicat sa fie administrat/efecte adverse Ghid antibiotice: precautii, interactiuni si efecte adverse Anestezia – tipuri, riscuri si efecte adverse Efecte adverse ale medicamentelor antiinflamatoare