Medicamentele si efectele lor secundare asupra sistemului digestiv

Actualizat: 07 Octombrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Fiecare medicament administrat oral (pe gura) are o multime de efecte si repercusiuni in organism, in afara scopului terapeutic pentru care a fost administrat. Fie ca sunt prescrise de medic sau ca sunt luate pe baza unui autotratament administrat, ele pot interactiona cu alte medicamente sau cu unele afectiuni si pot dauna sanatatii.

Inainte de administrarea oricarui medicament, este esentiala citirea cu atentie a prospectelor medicamentelor si consultarea medicului in vederea unor posibile alergii, sensibilitati sau afectiuni medicale care ar putea interactiona cu respectiva medicatie.

Persoanele care au intolerante alimentare sau intoleranta la gluten trebuie sa se asigure ca medicamentele nu au in componenta astfel de aditivi. Printre problemele digestive frecvente in urma administrarii medicamentelor se numara:
- iritatia esofagului
- refluxul gastro-esofagian
- iritatia gastrica
- constipatia
- diareea

Iritatia esofagului

Persoanele care au dificultati in inghitirea tabletelor sau pilulelor orale sau cele care obisnuiesc sa le administreze fara niciun lichid pot suferi de o iritatie a esofagului. In astfel de cazuri, pastila stationeaza o perioada in esofag inainte sa ajunga in stomac si elibereaza anumite substante chimice care pot irita mucoasa esofagiana. In timp, iritatia poate degenera in afectiuni serioase ca ulcer, hemoragii, perforatii sau stricturi esofagiene.

Persoanele care prezinta risc sa dezvolte o astfel de problema sunt cele care sufera de boli precum:
- prezenta stricturii esofagiene;
- scleroderma;
- achalagia.

Medicamentele care favorizeaza aparitia iritatiei esofagiene sunt
- antibioticele;
- vitamina C;
- aspirina;
- chinidina;
- clorura de potasiu;
- fierul.

Pentru prevenirea acestui efect advers este important sa se administreze medicamentele cu mult lichid (cel putin un pahar de 250 ml apa) si sa se stea in picioare sau pe scaun atunci cand se inghit, niciodata intins pe spate.


Reflux gastro-esofagian

Atunci cand sunt ingerate, unele medicamente interactioneaza cu activitatea muschiului sfincterian, localizat intre esofag si stomac. Este un pasaj care permite trecerea alimentelor din cavitatea bucala in stomac, dupa inghitire. Atunci cand apare o disfunctionalitate la nivelul acestui muschi, ia nastere refluxul gastro-esofagian sau urcarea continutului gastric inapoi in esofag. Medicamentele vinovate de acest efect sunt:
- antiinflamatoarele nesteroidiene;
- nitratii;
- teofilina;
- blocante ale canalelor de calciu;
- antibiotice orale;
- anticonceptionale.

Refluxul nu poate fi evitat in intregime, dar se pot scadea sansele de aparitie sau de agravare a simptomelor daca se evita consumul de alimente precum alcool, ciocolata, cafea, prajeli etc. Renuntarea la fumat si evitarea repaosului in pat imediat dupa masa pot ajuta in acest sens.

Iritatia gastrica

Iritatia gastrica sau gastrita este una dintre repercursiunile administrarii prelungite a antiinflamatoarelor nesteroidiene. Aceste medicamente sensibilizeaza mucoasa stomacului, care rezista in fata acidului gastric din stomac, si poate conduce la inflamarea si iritarea ei, adica la gastrita. Factorii de risc pentru aparitia afectiunii sunt prezenti la persoanele care sufera de ulcer peptic sau au deja inceput de gastrita ori se trateaza cu astfel de medicamente pentru boli cronice.


Constipatia

Constipatia este unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale multor tipuri de medicamente si este cauzata de faptul ca acestea afecteaza activitatea muschilor si nervilor din colon (intestinul gros).
Acest efect conduce la eliminarea cu greutate a scaunelor. Printre medicamentele comune care favorizeaza aparitia constipatiei se numara
- antihipertensivele;
- anticolinergicele;
- colestiramina;
- fierul;
- antiacidele (in special cele care contin aluminiu).

Pentru prevenirea acestui efect secundar este important sa se tina o dieta echilibrata, bogata in fibre, care ajuta la imbunatatirea activitatii tranzitului intestinal lent si la evacuarea mai usoara a fecalelor. Se recomanda, pe toata perioada tratamentului cu astfel de medicamente, o dieta bogata in fructe si legume proaspete, dar mai ales in cereale integrale. Consumul de lichide trebuie sa creasca, deoarece imbunatateste digestia si asigura un tranzit intestinal echilibrat.
Miscarea fizica zilnica sau sportul trebuie sa completeze dieta bogata in fibre si hidratarea. Activitatea fizica este unul dintre cele mai importante adjuvante ale digestiei si ale tranzitului intestinal.
In cazul in care constipatia persista si se continua tratamentul cu medicamente care au acest efect secundar, este important sa se consulte medicul in vederea unor laxative care sa ajute digestia si evacuarea fecala. Laxativele se administreaza doar la recomandarea medicului.


Diareea

O alta consecinta frecvent intalnita, in special in urma consumului de antibiotic, este diareea. Aceste medicamente afecteaza bacteriile normale prezente in mod natural in intestinul gros si duc la aparitia unui dezechilibru. Apare astfel cresterea sau inmultirea bacteriei Clostridium difficile (C. difficile) care are ca efect diareea indusa de antibiotice. Inmultirea excesiva a acestei bacterii conduce la aparitia colitei, o afectiune care se manifesta prin scaune foarte moi, apoase.

Cele mai frecvent intalnite tipuri de antibiotice care produc aceste efecte secundare sunt:
- penicilina (inclusiv ampicilina si amoxicilina)
- cefalosporinele;
- clindamicina.

Exista si alte tipuri de medicamente, in afara antibioticelor, care pot deregla tranzitul intestinal si instala aparitia diareei
- colchicina;
- magneziu.

Pentru tratarea colitei, medicul prescrie tot un antibiotic, dar care lupta impotriva inmultirii bacteriei C. difficile. Prevenirea diareei cauzate de medicamente poate fi realizata cu ajutorul pansamentelor gastrice sau probioticelor, dar si prin evitarea pe parcursul tratamentului a alimentelor care irita stomacul. Se actioneaza si in vederea reglarii nivelului de fluide din organism. Prin diaree se pierd foarte multe fluide si exista riscul dezechilibrului electrolitic sau al deshidratarii. In cazul in care diareea persista si nu se amelioreaza in urma masurilor terapeutice indicate, este necesara consultarea medicului in vederea prescrierii unui tratament adecvat.


Concluzie

Multe medicamente administrate pe cale orala pot afecta sistemul digestiv. Aceste medicamente includ medicamente pe baza de reteta (cele comandate de un medic si eliberate de un farmacist) si produse fara prescriptie medicala. Desi aceste medicamente eliberate fara prescriptie medicala sunt de obicei sigure si eficiente, la unii oameni pot aparea efecte daunatoare. De obicei nu provoaca efecte secundare grave atunci cand sunt luate conform instructiunilor de pe eticheta produsului.

Este important sa cititi eticheta pentru a afla ingredientele, efectele secundare, avertismentele si cand sa consultati un medic. Discutati intotdeauna cu medicul dumneavoastra inainte de a lua un medicament pentru prima data si inainte de a adauga orice medicamente noi celor pe care le luati deja. Spuneti medicului despre toate celelalte medicamente pe care le luati.

Anumite medicamente luate impreuna pot interactiona si pot provoca reactii adverse daunatoare. In plus, spuneti medicului despre orice alergie sau sensibilitate la alimente si medicamente si despre orice afectiuni medicale pe care le puteti avea, cum ar fi diabet, boli de rinichi sau boli hepatice. Asigurati-va ca intelegeti toate instructiunile pentru administrarea medicamentului, inclusiv doza si programul, posibilele interactiuni cu alimente, alcool si alte medicamente, efecte secundare si avertismente. Daca sunteti un adult in varsta, cititi cu atentie toate instructiunile si adresati-va medicului dumneavoastra intrebarile despre medicament. Pe masura ce inaintezi in varsta, s-ar putea sa fii mai susceptibil la interactiunile medicamentoase care provoaca reactii adverse.

Persoanele cu intoleranta alimentara, cum ar fi intoleranta la gluten, trebuie sa se asigure ca medicamentele lor nu contin umpluturi sau aditivi cu gluten. Urmati cu atentie indicatiile medicului si raportati imediat orice simptome neobisnuite sau semne de avertizare.


Citeste si despre:

Cum sa vorbiti cu medicul despre medicamente? Probiotice pentru sanatatea digestiei Esentialul despre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala Efectele secundare ale chimioterapiei Remedii eficiente pentru imbunatatirea digestiei Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Remedii alternative pentru sindromul de colon sau intestin iritabil Prevenirea cancerului de colon Secretele celor care nu se imbolnavesc niciodata Limfomul non-Hodgkin Cancerul de prostata Efectele secundare ale medicamentelor uzuale
Cere sfatul medicului ×