De ce este importanta melatonina pentru sanatate

Actualizat: 20 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Oancea Madalina Elena
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Ce este melatonina


Melatonina este un hormon produs in principal de glanda pineala a creierului si are un rol crucial in reglarea ritmurilor circadiene ale corpului uman. De-a lungul anilor, cercetarile au evidentiat diverse functii ale melatoninei, inclusiv reglarea somnului, protectia impotriva radicalilor liberi, si potentialul sau terapeutic in tratarea unei game variate de afectiuni.

Productia de melatonina

Melatonina este produsa in principal in timpul noptii, intr-un ciclu circadian, cu niveluri mai ridicate pe timpul noptii si niveluri mai scazute in timpul zilei. Acest ritm este reglat de lumina, cu productia maxima de melatonina atingandu-se in intuneric si suprimandu-se in prezenta luminii, datorita influentei directe a retinei ochiului asupra glandei pineale.

Rolul melatoninei in reglarea somnului

Unul dintre cele mai cunoscute roluri ale melatoninei este in reglarea ciclurilor de somn si trezire. Melatonina este adesea numita "hormonul somnului", deoarece nivelurile sale cresc in timpul noptii, inducand o stare de somnolenta si facilitand adormirea.

Efectele antioxidante

Melatonina are, de asemenea, proprietati antioxidante puternice. Este capabila sa neutralizeze radicalii liberi, protejand astfel celulele impotriva stresului oxidativ si a deteriorarii ADN-ului. Aceste efecte antioxidante pot fi benefice in prevenirea imbatranirii celulare si in reducerea riscului de boli cronice asociate cu stresul oxidativ.

Potential terapeutic

Datorita multiplelor sale efecte fiziologice, melatonina are un potential terapeutic considerabil in tratarea diverselor afectiuni. De exemplu, este utilizata in tratamentul tulburarilor de somn, precum insomniile si jet lag-ul. De asemenea, cercetarile sugereaza ca melatonina ar putea avea beneficii in tratarea migrenelor, sindromului de colon iritabil si a altor afectiuni.

Concluzie

In concluzie, melatonina este un hormon vital cu multiple roluri in reglarea functiilor fiziologice ale corpului uman. De la reglarea ciclurilor de somn pana la protectia impotriva stresului oxidativ, melatonina este implicata intr-o varietate de procese esentiale pentru sanatatea noastra. Cu toate acestea, este important sa continuam cercetarile pentru a intelege pe deplin potentialul sau terapeutic si modul in care poate fi utilizata in mod eficient in practica medicala.


Citeste si despre:

Ghimbirul si beneficiile sale pentru sanatate Uleiul de nuca, beneficii pentru sanatate Semintele de dovleac, un adevarat elixir pentru sanatate! Sparanghelul - beneficii pentru sanatate Nucile si beneficiile lor uimitoare pentru creier si organism Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna Cum afecteaza lumina sanatatea unei persoane Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Aronia si sanatatea cardiovasculara: un remediu pentru hipertensiune Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani Impactul expunerii excesive la ecrane asupra sanatatii Explicatii pentru 12 mistere medicale Remedii alternative pentru insomnie Cum te ajuta melatonina 7 motive pentru care ne trezim obositi Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii