Diafragma contraceptiva

Membrana de cauciuc in forma de cupola (calota) cu marginea constituita dintr-un resort flexibil de metal care se plaseaza pe fundul vaginului astfel incat acopera colul uterin.
Trebuie introdusa in vagin inainte de actul sexual cu pana la 6 ore. Cand diafragma vaginala este fixata, continand crema sau gelul spermicid indreptate spre colul uterin, sperma nu poate patrunde in canalul uterin. Este eficienta imediat, nu are efecte secundare, nu intervine in desfasurarea actului sexual, utilizarea poate fi intrerupta in orice moment, nefiind vreo problema de fertilitate. Ea nu poate glisa si disparea in interiorul corpului femeii, deoarece vaginul se termina la cativa milimetri de la colul uterin.

O diafragma trebuie prescrisa de catre un medic; inserarea ei necesita un scurt instructaj. Diafragma trebuie sa fie unsa cu o crema spermicida inaintea fiecarui raport sexual si apoi lasata pe loc timp de 6 pana la 8 ore, dar niciodata mai mult de 24 ore. Dupa utilizare ea trebuie sa fie spalata, clatita, uscata, pudrata cu talc si pastrata la adapost de praf.
Asociata cu un spermicid, diafragma este un bun contraceptiv: daca instructiunile de utilizare sunt respcctate, indicele de esec este de 3%. Pentru a fi eficace, diafragma contraceptiva trebuie sa fie perfect adaptata anatomiei utilizatoarei; orice modificare corporala importanta (slabire, luare in greutate, nastere) necesita un control medical pentru ajustarea sa si, uneori, inlocuirea sa.

Citeste si despre:

Contraceptie - diafragma si calota cervicala Alegerea metodei contraceptive potrivite Trecerea la metodele moderne de contraceptie, o necesitate Contraceptivele injectabile Contraceptia sau planificarea familiala (metoda calendarului, coitul intrerupt, prezervativul, spermicide, steriletul, etc.) Pilulele contraceptive Contraceptia de urgenta (pilula de a doua zi) Metode contraceptive Cum alegem metoda contraceptiva potrivita