Sarcina (normala, patologica si extrauterina)

Actualizat: 20 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sarcina este starea fiziologica a femeii ajunsa la maturitate sexuala, prin care trupul si psihicul ei realizeaza armonia deplina, implinirea menirii sale biologice si sociale.
Activand toate functiile endocrine specific feminine, sarcina duce la infrumusetarea ei fizica: pielea devine mai catifelata, parul mai bogat si lucios, ochii mai stralucitori, formele ei se rotunjesc. In acelasi timp, in cursul sarcinii ea atinge cel mai inalt grad al echilibrului psihic si afectiv. Sarcina exercita o influenta si asupra familiei intregi, o mentine unita si ii confera armonie si stabilitate, ceea ce pe plan social se reflecta asupra intregii comunitati.
Sarcina dureaza din momentul fecundatiei pana la expulzarea produsului de conceptie. Se numeste uterina (normala), cand oul se grefeaza si se dezvolta in cavitatea uterina, si extrauterina, cand grefarea se face in afara cavitatii uterine. Sarcina dureaza in medie 40 saptamani. Data probabila a nasterii se stabileste in raport cu data ultimei menstruatii.

Dintre cele mai importante semne ale sarcinii mentionam:
- incetarea menstruatiei (in cazuri rare, femeia insarcinata poate sa aiba una sau doua luni sangerari care pot fi interpretate drept menstruatii)
- greturi, salivatie exagerata, varsaturi, lipsa poftei de mancare (unele femei nu mai suporta mirosul de tutun, mancare, parfum)
- uterul se dezvolta, din aceasta cauza abdomenul se mareste cu cat sarcina inainteaza.
Sarcina poate fi unica, cand in cavitatea uterina se afla un singur fat, sau multipla, cand se dezvolta in acelasi timp doi sau mai multi feti. La specia umana, numarul cel mai mare de feti cunoscut pana in prezent a fost de 6. Cea mai frecventa este sarcina gemelara sau dubla, care apare in proportie de aproximativ 1% fata de sarcinile unice. Sarcina gemelara, rezulta in 85% din cazuri prin fecundarea a doua ovule ajunse la maturitate in acelasi timp de catre doi spermatozoizi, se numeste bivitelina, deoarece exista doua placente, cu doua pungi amniotice. Fetii pot fi de acelasi sex sau de sex diferit. In 15% din cazuri, sarcina gemelara provine dintr-un singur ovul fecundat, care la inceputul dezvoltarii se dubleaza, formand doua oua. In acest caz, copii sunt totdeauna de acelasi sex si perfect asemanatori intre ei. La nastere, de obicei, unul este mai greu decat celalalt; se nasc unul dupa altul la interval de aproximativ 20-30 de minute. In general sunt sub greutatea normala, de aceea necesita ingrijiri speciale dupa nastere.

Sarcina patologica

In timpul evolutiei sarcinii, echilibrul care exista intre mama si fat se poate rupe, aparand tulburari cu manifestari si intensitati diferite.
In prima jumatate a sarcinii, ele se manifesta prin greturi sau varsaturi care pot fi uneori rebele la tratament si atunci, pentru salvarea mamei se impune intreruperea sarcinii. Formele grave de varsaturi trebuie tratate obligatoriu in spital.

In a doua jumatate a sarcinii disgravidiile se manifesta prin aparitiei albuminei in urina, edeme, cresterea tensiunii, simptome care tradeaza prezenta leziunilor renale. O forma grava de disgravidie in ultimul trimestru al sarcinii este eclampsia, care pe langa simptomele descrise anterior se caracterizeaza prin aparitia de convulsii asemanatoare celor din crizele epileptice. In timpul acceselor eclamptice, gravida isi poate musca limba; de aceea, ca prim ajutor pana la sosirea medicului se recomanda introducerea intre dintii bolnavei a unei cozi de lingura (de preferinta din lemn), infasurata in tifon. Apoi gravida va fi asezata intr-o camera intunecoasa si linistita fiind supravegheata indeaproape. Uneori accesele de eclampsie pot provoca moartea fatului. De aceea, dupa primele ajutoare primite la domiciliu, gravida eclamptica trebuie internata in spital. Pentru prevenirea eclampsiei, tulburarile sarcinii trebuie depistate si tratate de la inceput. Sunt utile si regulile de igiena recomandate in continuare.

Sarcina extrauterina

Rezulta prin fixarea anormala a oului in afara cavitatii uterine, avand loc cel mai frecvent in diferite portiuni ale trompei si mult mai rar pe ovar sau in cavitatea abdominala. Cauzele care impiedica trecerea ovulului fecundat din trompa in cavitatea uterina sunt numeroase. Cele mai frecvente fiind inflamatiile, asadar profilaxia sarcinii extrauterine consta si in evitarea acestor inflamatii, respectand riguros normele de igiena sexuala. Prezenta unei sarcini extrauterine se manifesta, pe langa simptomele obisnuite ale unei sarcini, si prin dureri abdominale violente si uneori pierderi de sange prin vagin. Oul fixat in trompa poate provoca, la un moment dat, in urma destinderii trompei, ruperea acesteia, accident insotit de dureri mari, fenomene de hemoragie interna, starea de lesin si chiar moartea prin hemoragie. De aceea, orice femeie care observa semne ca cele descrise, este obligata, in interesul sanatatii sale, sa consulte medicul de specialitate. Numai operatia efectuata la timp poate salva viata femeii.

Sarcina normala

Desi o stare absolut normala, sarcina poate sa determine in organismul femeii tulburari care pot fi evitate prin respectarea riguroasa a anumitor reguli de igiena.
In primul rand, medicul este cel care trebuie sa confirme prezenta sau absenta sarcinii. Apoi femeia trebuie sa afle daca starea sanatatii ii permite sa pastreze sarcina sau nu. In sfarsit, consultatiile periodice, in primele doua luni de sarcina se fac lunar, iar in ultimele luni de sarcina, de doua ori pe luna, astfel ca pana la nastere femeia gravida sa fie examinata de 10-12 ori.
Medicul urmareste felul cum este tolerata sarcina, prevenind si tratand toate eventualele manifestari anormale. In cadrul acestor consultatii se examineaza in mod amanuntit inima femeii, care in timpul sarcinii si la nastere va trebui sa faca fata unor eforturi sporite, apoi plamanii, rinichii si ficatul mai ales la femeile care au avut candva, in trecut, o afectare a acestor organe. In plus, se efectueaza periodic analize de laborator.

Numaratoarea globulelor rosii si albe si dozarea cantitatii de hemoglobina se efectueaza periodic, deoarece in cursul sarcinii, pot sa survina anemii care, daca nu sunt corectate la timp, pot afecta serios sanatatea mamei. Grupa sangvina si Rh daca nu sunt cunoscute dinainte, trebuie determinate neaparat la femeia gravida. Examenul de urina se face periodic, la inceput mai rar, iar in ultimele luni de sarcina, la doua saptamani. In urina se cerceteaza mai ales aparitia albuminei. Urmele nedozabile nu au semnificatie patologica, deoarece provin adesea din secretii vaginale. Cand cantitatea de albumina creste este semn ca se poate instala o complicatie serioasa a sarcinii. Examenul secretiilor vaginale are drept scop depistarea infectiilor cu tricomonas sau gonococ. Depistarea gonococului, microbul blenoragiei, are foarte mare importanta, deoarece in timpul nasterii, copilul se poate infecta la nivelul globului ocular, determinand aparitia oftalmiei gonococice, care, daca nu este tratata, duce la orbire.

Tensiunea arteriala se masoara cu ocazia fiecarei examinari. In mod normal se inregistreaza o crestere moderata a tensiunii in cursul ultimelor luni de sarcina, care nu are semnificatie patologica.

Cantarirea gravidei in fiecare luna este de asemenea obligatorie. In mod normal, pana la sfarsitul sarcinii femeia trebuie sa creasca in greutate in medie cu 10 kg. Cresterile mai mari in greutate indica o retinere de apa, care trebuie corectata prin regim alimentar si tratament medicamentos.
In afara de aceste examinari si analize, scopul principal al consultatiilor prenatale este urmarirea felului cum evolueaza sarcina. Prin palparea uterului gravid, medicul poate constata daca sarcina se dezvolta normal. In ultima luna de sarcina se stabileste cu precizie pozitia fatului in uter. De asemenea se examineaza bazinul gravidei, deoarece dimensiunile si forma lui, ca si pozitia fatului sunt hotaratoare pentru desfasurarea nasterii. Examinarea gravidei cu ultrasunete, asa numita metoda ecografica, introdusa in practica in ultimii ani, costituie un mijloc deosebit de folositor pentru precizarea dezvoltarii fatului, a prezentei si pozitiei lui in cavitatea uterina si a locului unde este situata placenta. Uneori se poate stabili si sexul fatului.

Femeia gravida are o stare sufleteasca mai deosebita, este mai iritabila si suporta mai greu emotiile. Atat sotul si familia cat si colegii de munca trebuie sa tina seama de starea deosebita in care se afla si sa o menajeze. Trebuie creata o atmosfera de optimism de buna intelegere. Lecturile triste, vestile rele, filmele si spectacolele deprimante nu sunt de nici un folos. Femeia trebuie sa priveasca cu incredere dezvoltarea sarcinii si sa astepte in liniste deznodamantul. O buna igiena psihica asigura o dezvoltare normala a sarcinii si un fat sanatos, in timp ce o viata agitata, nelinistita poate duce la avort sau nastere prematura.

Gravida trebuie sa doarma 7-8 ore noaptea si sa se odihneasca cel putin o ora sau doua dupa masa de pranz. Ea nu trebuie sa-si intrerupa activitatea obisnuita, cel putin in prima parte a sarcinii. Conditiile obisnuite de munca nu trebuie schimbate decat daca prin natura lor (eforturile fizice exagerate, statul prelungit in picioare, trepidatii, prezenta unor substante chimice) pot influenta evolutia sarcinii. Se poate merge pana la schimbarea temporara a locului de munca, atunci cand se observa anumite tulburari. Muncile gospodaresti obisnuite nu sunt contraindicate pentru gravida.

Sportivele pot continua antrenamentele, cu exceptia celor care fac eforturi fizice mari (schiul, sariturile, inotul de viteza) la care se recomanda sa nu participe la competitii. Baile la stranduri si la mare sunt premise cu moderatie in primele luni, ca si plaja in orele de dimineata, cand soarele nu este prea puternic. Mersul pe jos, mai ales in ultimele luni, este recomandabil pentru femeia gravida. Gimnastica medicala speciala pentru gravide, avand ca scop marirea capacitatii respiratorii si dezvoltarea muschilor abdomenului se poate executa pana in ultima zi de sarcina, exceptand cazul in care femeia are contractii uterine sau mici pierderi de sange. Calatoriile in timpul sarcinii se pot face in primele 6 luni cu orice mijloc de transport confortabil. In ultimele doua luni nu se recomanda ca gravida sa calatoreasca pe distante mai mari cu nici un vehicul, deoarece calatoria poate fi un factor declansator al nasterii.

De cantitatea si mai ales de calitatea alimentelor consumate de gravida depinde buna dezvoltare a fatului. Daca in alimentatie nu exista substante necesare dezvoltarii fatului, toate aceste substante vor fi luate din rezervele mamei, care slabeste, se anemiaza. In alimentatia unor gravide se observa doua tendinte diametral opuse si deopotriva de nefondate stiintific: supra-alimentatia si subnutritia.

Regimul alimentar al gravidei nu trebuie sa difere in linii mari de cel dinaintea sarcinii, dar va contine toate principiile nutritive:
- proteine (carne, peste, oua si derivate)
- glucide (dulciuri, cereale si paste fainoase), grasimi (unt, undelemn, margarina)
- saruri minerale (calciu, fosfor, fier) si vitamine.

Alimentatia unilaterala, capricioasa, pe baza unor alimente preferate este daunatoare, deoarece carenteaza organismul.
In prima parte a sarcinii cand apar greturi si uneori chiar varsaturi, gravida va manca cu precadere alimente usoare, pe care le tolereaza, mai des, cate putin, ingerand mai multe lichide.

In partea a doua a sarcinii, tulburarile digestive dispar, gravida manifestand o pofta de mancare remarcabila, careia nu este bine sa-i dea frau liber.
Proteinele constituie principiul alimentar de baza, deoarece servesc la plamadirea fatului (intre luna a 7-a si a 9-a, acesta isi dubleaza greutatea). Gravida are nevoie de 100g proteine pe zi, cu 20g mai mult decat adultul normal. Aceasta cantitate este asigurata daca consuma 125g de carne, 2 oua si 1 litru de lapte sau derivate ale acestuia (iaurt, branza proaspata) pe zi. Aceasta nu inseamna ca meniul trebuie sa fie intotdeauna acelasi.

Tinand seama ca la o suta grame de aliment, carnea de vaca contine cam 20g proteine, branza cam 16g, pestele 15g, un ou 6g, painea 8g, mazarea si fasolea 25g, femeia poate sa-si alcatuiasca singura un meniu care sa-i aduca zilnic cantitatea de proteine necesare. Lipsa proteinelor in activitatea gravidei provoaca anumite tulburari. Copilul se poate naste cu greutate subnormala si semne de debilitate. Grasimile si glucidele nu sunt necesare in cantitati mai mari ca de obicei. Se recomanda chiar ca painea sa fie reduse in ultimele luni de sarcina, pentru a se evita cresterea exagerata in greutate.

Tot timpul sarcinii, gravida va evita alimentele prea sarate, iar incepand din luna a 7-a de sarcina, gravida va reduce treptat cantitatea de sare din alimentatie, pentru ca in ultimele doua saptamani de sarcina sa manance pe cat posibil nesarat, pentru a evita retinerea de apa care determina infiltratia tuturor tesuturilor, inclusiv a uterului si perineului: uterul imbibat cu apa se contracta mai greu in timpul nasterii, iar perineul infiltrat se rupe mai usor in timpul expulziei.

Vitaminele sunt indispensabile in alimentatia gravidei.
Femeile care inainte de sarcina respectau un regim alimentar dictat de o afectiune digestiva (colita, colecistita) isi vor adapta regimul alimentar, tinand seama de intoleranta pe care o au la anumite alimente si de indicatiile medicului. Cele care sufera de constipatie trebuie sa consume mai multe cruditati, care ajuta la evacuarea intestinului. Se mai pot folosi ceaiuri laxative, ulei de parafina, laxative usoare, dar in nici un caz purgative drastice, care pot declansa un avort. Pielea trebuie ingrijita in mod deosebit in timpul sarcinii, pentru a usura indeplinirea functiilor acestui important organ.

Baile caldute, cat mai dese dar scurte, sunt absolut necesare in timpul sarcinii, deoarece gravida transpira mult. In ultimele doua luni se recomanda dusurile caldute. Baile prea reci sau prea fierbinti pot declansa contractii uterine. Se recomanda ca sapunul obisnuit sa fie inlocuit cu un sapun neiritant, cum este sapunul de barbierit sau sapunul pentru copii. Masajul cu un prosop aspru dupa baie activeaza circulatia si mareste supletea pielii. Ungerea pielii cu diverse creme este inutila, adesea chiar periculoasa favorizand aparitia unor infectii.

Ingrijirea sanilor are drept scop pregatirea acestora in vederea alaptarii. Din a doua jumatate a sarcinii sanii se maseaza zilnic cu un prosop aspru, iar seara regiunea mamelonara se unge cu o crema cu lanolina. Daca mameloanele nu sunt bine dezvoltate sau sunt infundate, ele se maseaza usor intre degete. Deoarece sanii se dezvolta mult in timpul sarcinii, este bine sa fie sustinuti intr-un sutien care sa nu fie prea stramt.

Igiena organelor genitale trebuie sa se bucure de un plus de atentie. In timpul sarcinii are loc in mod obisnuit o crestere a secretiilor vaginale, care de cele mai multe ori nu are nici o semnificatie patologica. Totusi prin abundenta lor, ele pot irita organele genitale. Toaleta externa cu apa calduta si sapun, de doua trei ori pe zi si dupa fiecare scaun, previne aceste neajunsuri. Spalaturile vaginale sunt strict interzise fara avizul medicului deoarece pot declansa contractii uterine. Persoanele care transpira mai mult se pot pudra cu talc pe fata interna a coapselor si in regiunea din jurul organelor genitale externe, pentru a evita iritatiile.

Contactul sexual este permis in timpul sarcinii, dar trebuie rarit si din ce in ce cu mai multe menajamente. In ultimele doua luni raporturile sexuale sunt riscante, doarece pot declansa nasterea.

Pentru ingrijirea dintilor, gravida se va prezenta periodic la controlul stomatologic, cu scopul de a descoperii si de a trata din timp cariile aparute.

Imbracamintea gravidei pentru a fi igienica trebuie sa se conformeze anumitor norme: sa fie comoda, sa nu impiedice circulatia sangelui si sa fie adaptata la anotimp. Rochia sac este cea mai indicata; ea trebuie sa se sprijine pe umeri si sa nu fie stransa cu cordon in talie. Ciorapii vor fi prinsi de o centura abdominala, nu de jartiere, care favorizeaza aparitia varicelor. Rufaria de corp va fi schimbata mai des, deoarece transpiratia este mai abundenta in timpul sarcinii. Femeile obisnuite sa poarte tocuri inalte vor purta tocuri ceva mai joase si mai groase, pentru a avea mai multa stabilitate in mers.

Centura de sarcina special confectionata nu este necesara decat din luna a VII-a, cand muschii relaxati ai abdomenului nu mai pot sustine uterul cu eficacitate.

Medicamentele si sarcina

In sarcina normala nu este necesar nici un fel de medicament. In cazul in care apar anumit tulburari, atitudinea cea mai conforma cu interesul gravidei este sa ceara parerea medicului. Serurile si vaccinurile nu vor fi administrate decat cu indicatie absoluta. Medicamentele uzuale contraindicate sunt purgativele, chinina si preparatele hormonale. In general femeia gravida se va feri sa ia medicamentele despre care a auzit ca sunt eficiente in combaterea greturilor, deoarece unele dintre aceste medicamente pot dauna fatului. Abuzul de calciu si de vitamine practicat de mult femei este cel putin inutil.


Citeste si despre:

Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice Avortul spontan - pierderea spontana a sarcinii Sarcina ectopica (extrauterina) Metildopa - un antihipertensiv indicat in sarcina Sarcina Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Diabetul gestational sau diabetul de sarcina Preeclampsia si hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii Sarcina molara Activitatea sexuala in timpul si dupa sarcina Ecografia abdominala - ce patologii se pot depista?