Termometru

Instrument destinat masurarii temperaturii corpului. Inaintea luarii temperaturii, este absolut necesar sa scuturam bine termometrul de sus in jos pentru a face mercurul sa coboare din nou in rezervor. Temperatura poate fi luata in rect (temperatura rectala), in scobitura axilei (temperatura axilara) sau in gura, sub limba (temperatura bucala). Termometrul trebuie sa fie tinut 1 minut in rect, 3 pana la 5 minute in celelalte doua cazuri.
Temperatura rectala si temperatura bucala sunt cele mai apropiate de temperatura centrala a corpului; temperatura axilara este mai mica cu 0,5 0C care trebuie adaugate pentru a cunoaste temperatura reala. Masurarea temperaturii bucale se practica mai ales in tarile anglo-saxone. Din motive igienice, actualmente se manifesta orientarea spre termometrele de folosinta unica (cutanate, de exemplu) ori a sondelor termosensibile.

Intretinere - Un termometru trebuie spalat cu apa si sapun sau cu alcool; in acest ultim caz, trebuie ca termometrul sa fie uscat inainte de folosire deoarece alcoolul irita mucoasele si pielea.

Citeste si despre:

Metilmercurul si sarcina

Trusa de prim ajutor

Cum poate fi identificata perioada de maxima fertilitate?

Cerinte minime de securitate si sanatate referitoare la asistenta medicala la bordul navelor

Primul ajutor in cazul febrei la copii

Complicatiile cronice ale diabetului insulino-dependent

Imunizarea - este mai simplu sa prevenim decat sa vindecam

Colita cu clostridium difficile sau colita pseudomembranoasa

Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor

Stabilirea fertilitatii