Vulva

Totalitate a organelor genitale externe ale femeii.

Structura -
vulva este o proeminenta ovoidala pe care se inalta o pilozitate de forma triunghiulara si care se intinde de la pubis la anus.
Ea prezinta o fanta mediana (fanta vulvara) care o imparte in doua pliuri cutanate laterale, labiile mari. Acestea acopera mai mult sau mai putin in totalitate alte doua pliuri ale mucoasei, labiile mici, care se unesc in fata pentru a forma capusorul clitorisului, mic organ erectil care masoara in total (radacina, corp si gland) intre 6 si 7 centimetri in lungime. Labiile mici delimiteaza un spatiu virtual. Vestibulul, al carui fund comporta doua orificii, cel al uretrei in fata si cel al vaginului in spate.

Fiziologie - ?Vulva intervine in trei functii: mictiunea, in cursul careia jetul de urina este canalizat prin buzele (labiile) mici, nasterea, in timpul careia orificiul vulvar se largeste pentru a lasa sa treaca fatul si raporturile sexuale. In timpul carora buzele (labiile) mari si cele mici cresc in volum, in timp ce secretia glandelor vestibulare lubrifiaza vulva si vaginul.

Patologie -
Printre patologiile vulvei, cele mai frecvente sunt infectiile. Tumorile sunt benigne sau maligne (cancer de vulva).

Citeste si despre:

Chistul glandelor Bartholin - bartholinita Neoplazia vulvara intraepiteliala (NVI) Tratament candidoza vaginala Vulvodinia Cancerul vulvar - tipuri, simptome si tratament Simptomele precoce ale cancerului vaginal Imunoterapia este o optiune de tratament? vorbim cu Dr. Dragos Median, medic primar Oncologie despre cancerul reproductiv feminin Vaccinul HPV - tot ce trebuie sa stii Fimbrioplastia, metoda de deblocare a trompelor uterine obstructionate Vulvodinia