Cum sa te protejezi de germeni in calatorii?

Actualizat: 05 Septembrie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Germenii, peste tot in jurul nostru


Indiferent de scopul calatoriilor, acestea pot fi stresante. Astfel, fie ca sunt facute in interes de serviciu sau implica o vacanta mult dorita, teama de imbolnavire poate fi persistenta si este chiar fondata in unele cazuri. Din pacate, germenii se pot regasi pe toate obiectele din jurul unei persoane, de la manerele usilor si pana la meniurile din restaurante.

Bacterii rezistente la tratament

Potrivit unui studiu de specialitate realizat in anul 2018, s-a constatat ca tavile de plastic ce se folosesc in zonele controalelor de securitate din aeroporturi adapostesc mai multi germeni chiar si decat manerele de la toalete sau butoanele pentru tras apa. In plus, lista bacteriilor cauzatoare de boli ce se gasesc pe diferitele suprafetele uzuale poate suna ingrozitor, continand microorganisme, precum stafilococi, Bacillus spp., Escherichia coli sau diferite bacterii rezistente la tratament.

Este adevarat ca obiectele atinse in mod frecvent de oameni pot acumula o diversitate mare de germeni, unii dintre acestia avand potential daunator. Cu toate acestea, exista anumite actiuni ce pot fi intreprinse pentru a proteja starea de sanatate pe timpul calatoriilor. Diversele obiecte din jurul unei persoane nu pot fi evitate la nesfarsit, dar contactul mainilor cu ochii, nasul si gura poate fi controlat mai usor. De asemenea, igienizarea sau spalarea mainilor reprezinta o alta metoda ce poate ajuta reducerea transmiterii de diferite boli.

Care sunt locurile cele mai contaminate?

Locurile cele mai contaminate cu germeni sunt cele care iau contact foarte des cu mainile oamenilor. Cu toate acestea, unele dintre cele mai incarcate suprafete sunt cele ce sunt atinse fara intentie si la care multe persoane nu s-ar gandi. Astfel, expertii sugereaza sa fie adoptate precautii suplimentare atunci cand vine vorba despre tavile pentru obiecte din aeroporturi, barele de sustinere din metrou, meniurile restaurantelor si, in special, suprafetele sau obiectele din camerele de hotel.

Intr-un studiu de specialitate, cercetatorii au investigat bacteriile regasite pe 18 suprafete diferite in camerele de hotel. In cadrul acestui studiu s-a descoperit ca aproximativ 81% din suprafetele analizate erau contaminate cu bacterii din fecale. Cele mai incriminate obiecte au fost reprezentate de:

- telecomanda TV;
- toaleta si chiuveta din baie;
- intrerupatoarele;
- covoarele;
- telefonul din camera de hotel.

Surprinzator este faptul ca la nivelul manerelor usilor de la toaleta au fost detectate mai putine bacterii decat in cazul suprafetelor anterioare. De asemenea, s-a constatat ca multe dintre carucioarele si flacoanele in care se aflau substante de curatat erau contaminate cu germeni daunatori.

Chiar daca studiile realizate sunt de dimensiuni mici, expertii considera ca preventia este mult mai buna decat tratamentul. Astfel, acestia recomanda adoptarea unor masuri de siguranta prin care oamenii sa se protejeze de infectii si boli inutile. Spre exemplu, se recomanda metode simple, precum evitarea lasarii hainelor sau prosoapelor direct pe podea sau a periutei de dinti direct pe suprafetele din baie.

Metode de protectie

Cea mai buna metoda de protectie impotriva germenilor intalniti in calatorii, dar si in activitatile de zi cu zi, este reprezentata de spalarea regulata a mainilor. Totusi, spalarea mainilor nu trebuie sa fie superficiala, ci energica si ferma, astfel incat toate zonele sa fie curatate. Pastrarea la indemana a dezinfectatelor de maini poate reprezenta o solutie temporara si trebuie retinut faptul ca acestea nu inlocuiesc o spalare corecta.

Specialistii recomanda ca in bagaj sa fie puse servetele antibacteriene, astfel incat suprafetele din camerele de hotel sa poata fi sterse inainte de a fi utilizate. De asemenea, se recomanda consumul de alimente din restaurante care par curate si care utilizeaza procese sigure de manipulare alimentara. In plus, se indica verificarea si curatarea frigiderelor din camere inainte de a depozita alimente in acestea.

Expertii le reamintesc calatorilor sa le solicite institutiilor competente din tara lor daca exista vaccinuri necesare in tara in care se doreste a fi facuta calatoria. Unele dintre cele mai frecvente boli care necesita vaccinuri si sesiuni de tratamente profilactice inainte de calatorie sunt reprezentate de:

- malarie;
- febra galbena;
- febra Dengue;
- hepatita.

Multe dintre bolile contractate in calatorii sunt transmise de insecte si de apa. Astfel, se recomanda utilizarea de plase si haine protectoare, dar si consumul de apa doar din surse sigure. In plus, inainte de a pleca in calatorie se indica verificarea nivelurilor de risc cu privire la bolile in curs de desfasurare in tara ce se doreste a fi vizitata. De asemenea, trebuie analizata accesibilitatea la asistenta mediala in tara respectiva.

Chiar daca toate aceste masuri de siguranta au fost luate, urmeaza inca o etapa ce ar putea presupune un risc ridicat de contact cu anumiti germeni, adica zborul cu avionul.

Multe dintre zboruri sunt lungi si implica statul in aceeasi camera cu foarte multi oameni. Intr-un studiu de specialitate realizat in 2018 s-a incercat evaluarea comportamentelor pasagerilor si insotitorilor de zbor in cadrul a 10 calatorii transcontinentale. Prin intermediul acestor evaluari s-a dorit analizarea si estimarea riscului de raspandire a germenilor in aer.

Studiul a indicat ca sansele ca bolile infectioase sa fie transmise la un numar mare de pasageri sunt mici. Astfel, o persoana care este bolnava si tuseste ar putea infecta oamenii cu un rand in fata si cu un rand in spatele sau.

Cu toate acestea, daca persoana bolnava este insotitoare de zbor, riscul de a contamina un numar mai mare de persoane este mult mai ridicat. De asemenea, s-a subliniat faptul ca riscul mai mare de imbolnavire este chiar inainte ca oamenii sa urce in avion, doarece se intra in contact cu obiecte mult mai contaminate, precum manerele usilor de la toalete.

Pentru a evita contractarea gripei sau racelii, unii specialisti recomanda utilizarea de servetele antiseptice pe suprafetele intalnite pana la imbarcare si in avion. Spre exemplu, servetele de acest tip pot fi utilizate pe centura de siguranta, cotierele, ferestrele si gurile de ventilatie din avion.

De asemenea, atunci cand exista un risc crescut de a contracta gripa, medicii recomanda vaccinarea antigripala si evitarea colectivitatilor. Totusi, cand calatoriile nu pot fi amanate, purtarea unei masti de protectie poate fi utila pentru a filtra unele dintre cele mai periculoase virusuri si bacterii.

Cresterea imunitatii inainte de calatorie

Germenii produc infectii atunci cand organismul nu ii poate indeparta eficient. Totusi, daca imunitatea este scazuta, iar calatoria urmeaza in cateva zile, nu exista prea multe solutii, in afara de hidratarea optima si odihna suficienta. Consumul suplimentar de vitamine nu va dauna, dar este putin probabil sa ajute cu cateva zile inainte de calatorie.

In general, utilizarea de vitamine si minerale este utila si ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar, dar rezultatele se vor observa in timp. Pentru a avea o calatorie fara incidente cu privire la anumite boli infectioase, specialistii recomanda metode simple, dar eficiente, precum:

- adoptarea unui program optim de odihna;
- pastrarea unei rutine sanatoase si fara factori stresanti;
- consumul unei cantitati ridicate de lichide;
- consumul unei alimentatii echilibrate si bogate in fibre si omega-3;
- spalarea frecventa si corecta a mainilor.

Bibliografie:
Kaitlin Ugolik Phillips, How to Avoid Germs While Traveling, According to Experts, https://www.everydayhealth.com/healthy-travel/how-to-avoid-germs-while-traveling-according-to-experts/


Citeste si despre:

Arterele - ce rol au si cum sa le protejam? Gripa - cum sa te protejezi atat pe tine cat si pe cei din jur Cum sa va protejati oasele inainte si dupa menopauza Cum sa va protejati pielea si parul in sezonul rece Cum sa ne protejam de alergiile toamnei? Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Cum sa va protejati pielea iarna Cum sa te protejezi de o sarcina nedorita. Metode contraceptive Cum sa ne protejam ochii primavara? Sfaturi de calatorie pentru vacante in deplina siguranta 10 moduri prin care sa preveniti imbolnavirile cand calatoriti