Top 10 suprafete unde 'se ascund' germenii de raceala si gripa

Actualizat: 05 Septembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Perioada de supravietuire a germenilor racelii si gripei depinde de suprafetele pe care se regasesc si poate varia de la cateva minute la 48 de ore sau chiar mai mult.

Conform studiilor, germenii raman activi mai mult timp pe suprafete din otel inoxidabil, plastic sau suprafete dure similare si mai putin pe materiale fabricate sau cu textura moale.

Indiferent de suprafata, virusurile gripale tind sa supravietuiasca mai mult decat cele de raceala.

Alti factori, precum cantitatea de virusuri depozitata pe suprafata, temperatura si umiditatea spatiului, afecteaza perioada in care germenul ramane activ in afara organismului.

Metode de raspindire

Raspandirea rapida a racelii si a anumitor tipuri de gripa, demonstreaza ca transmiterea indirecta este foarte comuna.

Virusul poate fi contractat, de exemplu, in cazul stergerii nasului dupa atingerea unui obiect contaminat (peste care, in prealabil, a stranutat o persoana bolnava).

Este important de stiut insa faptul ca principala metoda de raspandire a virusului presupune contactul direct - strangerea de mana, de exemplu - dintre o persoana sanatoasa si una contaminata.

Cea mai buna metoda de prevenire a contaminarii este spalarea frecventa a mainilor cu sapun si apa din abundenta; totdata, este importanta evitarea atingerii nasului, gurii sau ochilor cu mainile.

De unde putem contacta germenii?

Se intampla oricui: se acopera gura cu mana in timpul stranutului, se neglijeaza/uita spalatul pe maini si apoi se strange mana cuiva.

Germenii de raceala si gripa se raspandesc in 2 feluri: in primul rand prin aer, apoi prin contact direct.

Stransul mainilor, stranutul si sarutul

Stransul mainii poate fi considerat unul dintre principalii factori incriminati in contactarea si transmiterea virusurilor.

Cand o persoana stranuta, mici particule sunt eliminate prin cavitatile nazale cu o viteza de 160 de km/h, pe o suprafata de aproape 1 metru.

Sub efectul racelii/gripei, virusul se stabileste in cavitatea nazala, cauzand iritatie, inflamatii si stranut.

Stranutul in prezenta virusului poate raspandi cu usurinta germenii, motiv pentru care acoperirea gurii si spalarea mainilor sunt esentiale.

De asemenea, germenii pot fi transmisi si prin sarut, aceasta facilitand schimbul de saliva. Din acest motiv, in prezenta bolii, medicii recomanda reducerea contactului fizic pentru a evita transmiterea virusului persoanei iubite.

Buretele de vase si prosopul de bucatarie

Dintre toate camerele din casa, de regula, baia este asociata cu germenii. Cu toate acestea, in bucatarie exista, de fapt, mai multe bacterii decat in orice alta camera.

Buretii si prosoapele de bucatarie adapostesc cele mai multe bacterii. De ce? Din cauza faptului ca sunt pastrate umede zile intregi, cu ramasite de mancare pe ele.

Un burete de spalat vase ud si cu resturi alimentare in el este mediul ideal de dezvoltare a bacteriilor si germenilor. Mai mult, prin stergerea vaselor, blatului, mesei cu prosopul/buretele, germenii se raspandesc in toata bucataria.

Care este cea mai buna solutie?

Inlocuiti buretele cu o laveta - care, prin textura sa, nu permite patrunderea de bacterii si pe care sa puteti sa o spalati zilnic - iar prosoapele de bucatarie cu prosoape de hartie, de unica folosinta.

Baia si vasul de toaleta

Toaletele publice sunt adesea pline de germeni; persoanele racite sau gripate contamineaza spatiile publice atingand manerele usilor, incuietorile, bateriile sanitare si rolele de hartie igienica.

Dupa utilizarea unei toalete publice trebuie asigurata spalarea mainilor.

Vasele de toaleta sunt locurile ideale, unde supravietuiesc bacterii ale fecalelor infestate; podelele si blaturile favorizeaza, de asemenea, supravietuirea bacteriilor.

S-a demonstrat faptul ca bacteriile si virusurile din picaturile de apa produse de declansarea apei la toaleta supravietuiesc in aer suficient timp cat sa contamineze suprafetele.

Cantitati semnificative de microbi supravietuiesc in toalete pana la 2 ore de la fiecare declansare a apei.

Sfat: acoperiti cu capacul vasul toaletei inainte de a trage apa.

Manerele usilor

Manerele joaca un rol important in transmiterea racelii si gripei. Conform studiilor, germenii supravietuiesc pe manerele usilor si alte suprafete mai mult de 4 ore.

Pentru a reduce expunerea la germeni, se recomanda mentinerea deschisa a usilor (acolo unde este posibil).

De asemenea, in spatiile publice se recomanda utilizarea unui servetel pentru a evita contactul direct cu manerul.


Fantanile publice

In anul 2005, un studiu desfasurat de o organizatie non-profit a descoperit ca robinetul unei fantani publice adaposteste peste 2.7 milioane de celule bacteriene pe o suprafata de 6.5 centimetri patrati.


Cosul de cumparaturi

Cosurile de cumparaturi din marele magazine sunt manipulate zilnic de nenumarate persoane.

Nesupravegheati de parinti, unii copii ating cu gura manerul cosului, lasand in urma mucus si saliva si, totdata, supunandu-se la nenumarate pericole asupra sanatatii.

Recomandari: supravegherea copiilor pe parcursul efectuarii cumparaturilor si dezinfectarea mainilor imediat dupa terminarea utilizarii cosului; de asemenea, pe parcurul vizitei in magazin, se recomanda evitarea atingerii nasului, gurii sau ochilor cu mainile.

Trebuie evitat contactul dintre cos si produsele alimentare neambalate corespunzator.

Butonul de comanda al liftului si bara de sprijin a scarilor

Butonul de comanda al liftului si bara de sprijin a scarilor sunt pline de germeni si pot fi o cale de infestare cu virusul gripal.

In ceea ce priveste butonul de la lift, este de preferat evitarea contactului direct cu mana (degetul) si actionarea acestuia cu cotul sau un alt obiect la indemana.

Cea mai buna optiune, insa, este alegerea urcatului pe trepte: exercitiul face bine sanatatii.

Studiile demonstreaza ca 30 de minute de exercitiu fizic de 3-4 ori pe saptamana reduc riscul aparitiei unor numeroase tipuri de cancer.

In momentul urcarii treptelor, se recomanda evitarea atingerii barei de sprijin.

Spatiul de lucru de la birou

Spatiul din birouri este de multe ori mult mai contaminat cu germeni decat multe dintre spatiile descrise mai sus.

In aceste medii, oamenii stranuta, tusesc, vorbesc, mananca si respira asupra telefoanelor, tastaturilor si biroului zi de zi.

In special in cazul in care biroul, computerul sau telefonul sunt utilizate de persoane diferite, este necesara dezinfectarea frecventa a spatiului de lucru.

Pompa de benzina

Pe langa lubrifiant si negreala, pompele de la benzinarii sunt atinse zilnic de o multitudine de persoane, transformandu-se astfel in focar de bacterii.

Sfat util: mentinerea in masina a unui gel antiseptic si utilizarea sa dupa fiecare alimentare.

Mijloacele de transport in comun

De regula, foarte aglomerate si ingramadite, mijloacele de transport in comun sunt spatii favorizante contactarii de virusuri; este suficient ca o singura persoana din mijlocul de transport sa fie purtatoare de virus, pentru a creste riscul de imbolnavire a celorlalti pasageri.

In avion, aproximativ 50% din aer este recirculat si trecut prin filtre speciale pentru indepartarea prafului, vaporilor si bacteriilor.

Cu toate acestea, contactul apropiat cu ceilalti pasageri, particulele imprastiate de persoanele bolnave care stranuta, tusesc sau vorbesc, mentin riscul de contactare a racelii sau gripei.

Virusurile si bacteriile infecteaza organismul prin intermediul nasului, gurii sau ochilor. In aceste conditii, cel mai bun sfat este de a evita calatoriile pe durata boalii sau de a solicita schimbarea locului in cazul in care pasagerul din vecinatate manifesta simptome de raceala/gripa.

In ceea ce priveste transportul cu autobuzul sau metroul, bara de sustinere este unul dintre principalele suprafete de pe care se pot contacta virusuri.

O masura binevenita este purtarea unor manusi pe perioada sustinerii de bara!

In cazul in care persoana nu detine manusi, se recomanda evitarea atingerii gurii, nasului si ochilor pana in momentul in care mainile sunt spalate/dezinfectate.


Citeste si despre:

Grupele de sange si personalitatea Dieta in functie de grupa sanguina Grupele de sange si bolile asociate acestora Grupe de sange si Rh Cum iti influenteaza grupa de sange sanatatea De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Care sunt bolile la care esti predispus in functie de grupa ta de sange? Durerile specifice diferitelor grupe de varsta Analize hematologice (hematocrit, formula leucocitara, timp de coagulare, analiza grupelor de sange, etc.) Grupul de suport pentru taberele de diabet Raceala si gripa - oamenii de stiinta au separat fictiunea de adevar