Ce faci daca suferi de constipatie in timpul calatoriilor

Actualizat: 05 Iulie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Pentru unele persoane, calatoriile lungi pot favoriza aparitia constipatiei, deoarece rutina zilnica a unei persoane se schimba, nu mai este cea de acasa.

Acest simptom neplacut poate fi intalnit la toate categoriile de varsta, de la copii si pana la adulti si varstnici.

Constipatia apare adesea in timpul calatoriilor pentru ca, de multe ori, o persoana nu mai are regimul alimentar cu care este obisnuita acasa. Uneori, poate fi de vina si stresul unui drum lung, fie ca este facut cu masina sau cu avionul.

Administrarea de laxative este unul dintre tratamentele eficiente recomandate in cazul aparitiei constipatiei de calatorie.

Sunt medicamente care permit absorbtia unei cantitati mai mari de apa din colon, ducand la scaune moi. Insa nu doar laxativele sunt de ajutor, ci si alte metode, ca sa scapi de aceasta grija in timpul calatoriilor.

Fibrele, de ajutor

Acest simptom neplacut poate fi ameliorat cu ajutorul alimentatiei. Este recomandata cresterea cantitatii de fibre pe care le consuma o persoana. Astfel, atunci cand pleci la drum ia cu tine fructe si legume proaspete, bogate in fibre.

De exemplu, prunele sunt unele dintre cele mai recomandate laxative naturale. De asemenea, este recomandat consumul moderat de alcool, caci favorizeaza aparitia constipatiei.

Inlocuieste painea si orezul, alimente care favorizeaza aparitia constipatiei, cu cereale. Trebuie sa ai grija sa te hidratezi suficient, ceea ce inseamna ca nu e indicat sa stai fara sa bei apa pana in momentul in care ti se face sete.

Un aport suficient de apa previne aparitia constipatiei. Nu trebuie sa faci abuz nici de carne, pentru ca duce la aparitia unui tranzit intestinal lent.

Exercitiile fizice, de ajutor

Daca stii ca ai astfel de probleme, este important sa faci miscare, caci ajuta la tratarea constipatiei. Cateva exercitii fizice usoare sunt potrivite in acest sens.

Mai ales daca ai de facut drumuri lungi cu masina sau cu avionul este ideal sa te misti la un interval de jumatate de ora sau de o ora. Astfel, vei ajuta intestinul sa aiba miscari regulate, ducand la eliberarea scaunului.

Nu te abtine sa mergi la toaleta

Un alt sfat important dat de catre specialisti este sa nu ne abtinem atunci cand avem senzatia de a merge la toaleta. Potrivit acestora, cu cat materiile fecale stau mai mult in colon, cu atat ele devin mai tari.

Incearca sa mergi la toaleta de fiecare data cand simti nevoia, nu amana momentul, pentru ca apoi va fi mai dificil sa scapi de aceasta constipatie ocazionala.

Nu trebuie sa mananci in graba

Un factor mai putin cunoscut al constipatiei este si mancatul pe fuga, fapt care se inatmpla mai des in timpul calatoriilor.

Cei care au obiceiul sa manance prea repede vor avea probleme de digestie, deoarece alimentele nu vor fi digerate cum trebuie, pentru ca stomacul nu reuseste sa tina pasul si sa produca suficent suc gastric.

Pot aparea simptome precum balonarea, dar si flatulenta. Astfel, ai grija sa mesteci alimentele usor si sa nu te grabesti niciodata cand iei masa. Este una dintre cele mai bune metode de preventie a constipatiei care apare in timpul calatoriilor.


Citeste si despre:

Constipatia la copiii mai mari de 12 ani Mituri si adevaruri despre constipatie Constipatia: mituri si adevaruri Diareea calatorului Sarcina (normala, patologica si extrauterina) Cauze surprinzatoare ale constipatiei Transpiratia si mirosul corpului Fenomenul “fluturi in stomac”. De la creier la intestin. Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Alergiile alimentare Sarcina pe saptamani Cum sa faceti fata schimbarii de fus orar Cum functioneaza apendicele? Remedii si solutii pentru tulburarile stomacale Oboseala constanta - cauze posibile Fereste-te de diaree si indigestii in vacante
Cere sfatul medicului ×